自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

子爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

shadowrainbow 發表於 18-1-19 22:28
我祇能笑笑口,畢竟,親家奶奶,唔想個女難做人。
但佢日日咁搞法,點算呢?
...

不如叫女婿直接同佢講唔好來先,產婦情緒唔好日後影響好大,容易有產後憂鬱,這是要用好多時間去處理的問題。
如果講咗都來,證明佢都故意找麻煩,咁真係唔洗同佢客氣,叫樓下管理處唔好放佢上來,話無人在家

第日同奶奶關係,現在返咗來坐月,都已經唔會好返,叫咗唔好來都來即無考慮你女的情況,咁無謂理佢,直接叫女搬返來住

如果係我我會咁,我個寶貝點會俾人在我地頭蝦,傻的。

我自己兩個朋友有產後憂鬱問題,好慘,要食精神科藥先搞掂,兩位本身都係專業人士,其中有位月入5-6萬的要辭工,整到供樓都有問題。何必搞到咁

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主

我會同女婿講,懷疑個女有產後憂鬱症,原因係奶奶日日上黎,仲帶其他人上黎,亞女根本冇得休息。再加上你個工人和陪月已經不満,係咪要攪到連你個工人及陪月都走埋先開心。

叫佢同奶奶講暫時唔好再上黎,否則唔會開門比奶奶入屋

你係亞女個媽媽,你要企硬,否則點坐月呀,B.B. 要食夠,瞓夠先長肉。

珍珠宮

回覆樓主:

你女婿呢?叫佢解決啦!

男爵府

Onlok 發表於 18-1-19 22:36
99以前做乜?有乜學歷?係咪好多錢?

你話煲啲嘢問過中醫,叫佢放心。陪月湊B多過你同我。更加放心。
親家奶奶以前做文員,學歷尚可。但現在咁搞法,真係唔多掂。
人地陪月姨姨係專業,佢又唔信人,又話有親友係中醫,識好多,所以上一位陪月阿姨唔做。今次我請既陪月姨姨,出晒人情牌至搵到。真係唔好又搞到人地走埋。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

棲主是否應該搵個女婿同佢阿媽講?阿女同bb都要休息,佢一上來全家要應酬佢點休息?你話你自己近來身體都唔好,要多點休息,佢日日上來真係好唔方便,叫佢改等女婿放假才一起來,坐完月就會返去,到時日日都可以見啦,交翻個波比佢個仔。

琥珀宮

shadowrainbow 發表於 18-1-19 22:28
我祇能笑笑口,畢竟,親家奶奶,唔想個女難做人。
但佢日日咁搞法,點算呢?
...

叫女婿出聲,要求99最多一星期來一次啦!

若然仲要黎,佢黎到,女同bb留係房話休息,鎖門唔比佢入房,等佢無癮自己走!

無得怕唔好意思面阻阻,佢自己攞黎!

男爵府

shadowrainbow 發表於 18-1-19 22:38
女婿都知佢媽咪係咁,叫左佢都唔聽。
其實我自己都有些受不了。但為左個女,咪招呼佢。

我想講,你地就佢佢只會得寸進尺!難聽講,有d人真係就到頂都唔識做人,係要比人爆下先知進退收斂下,佢擺明係典型老公主加控制狂,同我99差無幾,都係欺善怕惡,不過我99識做戲同變臉!

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

敢問一句, 夫家99是否有d錢?
女婿同女是否有野靠99?
睇佢都幾大支野喎
樓主你同佢係平輩, 佢都可以日日殺上門(明知新抱避左佢架啦)指指點點
見你女婿唔係愚孝仔, 都唔難處理喎
如果我係你, 我真係會唔俾99入黎, 隔住度門同佢講, 唔好意思呀, 我女同bb一齊休息緊, 遲d等bb滿月先見啦, bye
但如果阿女同女婿係有野要靠99既, 咁就可能要硬食

男爵府

做個靚太 發表於 18-1-19 22:41
你女婿呢?叫佢解決啦!
女婿有出聲架,親家奶奶話掛住bb ,又怕阿女補得唔好,咪要日日黎.
都知佢係要江湖地位,但咁搞法,真係唔得。

新陪月姨姨已經好似唔多想做,呢兩天悶悶不樂, 睇得出佢一見到親家,就唔出聲,平時我地有講有笑架。

如果我地唔開門,係咪不近人情呢?

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

睇完真心激氣,你地有冇再和善d 呀,個99 已經整左個陪月,個女返得娘家, 就落閳唔比個99黎泥,咁既環境遲早反面喇,重讓咩呀

伯爵府

減齡達人勳章

回覆樓主

你個親家好乞人憎呀!
唔理人感受!

男爵府

瑤瑤~ 發表於 18-1-19 22:50
敢問一句, 夫家99是否有d錢?
女婿同女是否有野靠99?
睇佢都幾大支野喎
現在呢個局面,阿女坐完月,仲會住到新屋完工。阿女一定唔會同佢住啦。

本來佢地放租間屋比人,都急住收返,會裝修完搬入去。
但阿女怕到時,奶奶又借口看bb 去佢家,到時阿女返左工,得返bb 同工人,到時又唔知搞的咩事出黎。

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

係我就唔開門

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主

妳會發覺同啲麻煩親戚反咗面之後

生活會非常好過

我係妳就唔同佢客氣

唔開門就唔開門

再呀之呀咗就問佢如果阿女阿孫有咩閃失係米佢賠命

男爵府

vivian520 發表於 18-1-19 22:56
你個親家好乞人憎呀!
唔理人感受!
阿女同女婿有講,話奶奶唔理人感受,但女婿話呢位係佢阿媽,佢都無法子。唯一希望分開住後,會好的。阿女話,一定唔可以比key 奶奶,仲話,再係咁,就抱埋bb 回娘家長住.

我個女平時都唔會咁樣,但影響到bb 佢乜野都唔肯忍。我都支持。
本來有個bb ,喜事嘛,點解要搞到人討厭呢?

男爵府

回覆 shadowrainbow 的帖子

不近人情==你要面子. 個女緊要.. 定你塊面緊要??

想當年, 我阿媽要擺出副'有家教'. 叫我奶奶'好好教導個囡..' 結果. 99對我講[你係外嫁女. 你搬得去邊? 死都係要住係度]

婚後,和99一起住.. (我半夜發夢,,99入房,鬧我.. 自已縮埋一角) 喊住打俾娘家,叫她們[明早睇報紙, 收個女條屍] 我媽先知事態嚴重.

一起住兩年, 壓力大到有甲抗. 日日吃藥.

幸好,自已有能力, 搬走左. 後來生小朋友, 我99 上來. 開口[唔好要工人, 唔洗要陪月. 等我來]
我媽一句[工人,陪月係我請. 親家,你唔高興, 先行回家. 這裡唔方便你上來. 我個囡要休息.]

每次,見到我媽都話[叫阿囡搬返來我度. 孫由我湊.... ETC]
我媽一句[唔需要. 我囡鍾意住邊就住邊. !!]

BOBOKL    發表於 18-3-9 15:38
hoiching0516    發表於 18-1-23 10:27
hoiching0516    發表於 18-1-23 10:27

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

shadowrainbow 發表於 18-1-19 22:57
現在呢個局面,阿女坐完月,仲會住到新屋完工。阿女一定唔會同佢住啦。

本來佢地放租間屋比人,都急住收返 ...
唔怕喎, 一黎唔會俾新屋鎖匙佢, 二黎工人係你個女請? 係就更加無問題啦, 教定工人唔使理99, 唔開門俾99, 99在門外發癲既, 即call保安趕佢走, 叫埋保安認住99個樣, 唔好放佢上樓
你要明白針無兩頭利, 無得兩全其美架, 要保護個女, 就唔好怕做衰人
如果女婿同女無野靠99既, 反面都無壞囉
唔好諗住可以改變控制狂99了

已刪除用户

回覆樓主:

男爵府

回覆 shadowrainbow 的帖子

做婆婆一定要保謢個囡+孫.

親家99 係另一個世界既人. 佢有自己既家, 佢晚動作, 危害到你囡囡既心',
那就不是親家, 而是敵人.

男爵府

shadowrainbow 發表於 18-1-19 21:55
話說親家奶奶之前整走左阿女個工人。
佢現在又整走埋陪月姨姨。咁阿女忍唔到,帶埋bb 回家坐月,阿女嬲到同 ...
我99係我坐月時上黎,自己係廳睇電視,無人理佢,因為bb日頭同我一齊訓,我1一定唔理佢,唔使做好人,但我有狗,我先大聲駡狗,99見到唔敢出聲,怕我鬧佢,

首頁
12345...12

尾頁

跳至