論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

winnie.cc 發表於 18-1-23 18:17
我都係Direct hire。喺網上自己搵咗個印姐,又喺個姐姐指定要經康XX做喔。不過我好彩d,姐姐都無放我飛機 ...

恭喜妳。不過真的印傭會指定,菲傭就不會。

複式洋房

回覆樓主:

我在铜锣湾店请,感觉不差,姐姐准时到,a准都会通知,姐姐现在工作八个月了

別墅

meetrush 發表於 18-1-23 21:28
恭喜妳。不過真的印傭會指定,菲傭就不會。

有d印姐好細膽咖,可能就會揀距信得過嘅a準咯,菲姐大膽好多。不過距地銅鑼灣店follow得都ok,每一步都有SMS通知我,唔洗我心掛掛。

男爵府

回覆樓主

我搵咁呢間中環店請左菲姐 又ok呀 睇agent個人操守同自己彩數 佢資源係多嘅 幫我搵到本地完約湊兩件 其他僱用中心多數推我搵海外

大宅

PCCW2319 發表於 18-1-23 08:03
嘩,剛剛上網剛睇呢個外傭公司。見到個地址, 發現係之前妹妹朋友介紹比我嗰間。

我某個星期日上去睇過。 ...
同感!我地星期日去到都好多人啊,真系搶年貨咁搶,精神緊張到連水都無飲,最終我搶到個完約嘅印印,嘻嘻。已經上工啦,做嘢幾爽手嘎。之前睇過其他agent d工人,太少無得揀,唯有上hlc搶咯!距地出咗名本地maid多嘅

水晶宮

kailichan.young 發表於 18-1-24 17:25
同感!我地星期日去到都好多人啊,真系搶年貨咁搶,精神緊張到連水都無飲,最終我搶到個完約嘅印印,嘻 ...

我感覺就麻麻。

我會覺得我請左個外傭後, 可能佢不久將來都會經常坐係度等面見, 搵新僱主。

而且呢間係我妹朋友介紹, 佢請左個外傭, 但收左$16000(或者計埋保險, 香港驗身卦)。
天空之城, 快樂之地

大宅

PCCW2319 發表於 18-1-24 17:32
我感覺就麻麻。

我會覺得我請左個外傭後, 可能佢不久將來都會經常坐係度等面見, 搵新僱主。
距地系收得貴,其他agent系平d,不過叫我請海外無經驗嘅我又唔鐘意咯,寧願比多少少請個有經驗嘅,費事炒咗又賠錢又要重新請。唯有對個印印好d咯,依家真系好傭難求,僱主就來變弱勢群體啦

別墅

回覆 winnie.cc 的帖子

我剛剛搵到姐姐要做direct hire,佢都係話叫我搵HLC!想問下點呀!比咗幾多錢?好唔好?撹咗幾耐

別墅

IceMoca 發表於 18-1-30 02:57
回覆 winnie.cc 的帖子

我剛剛搵到姐姐要做direct hire,佢都係話叫我搵HLC!想問下點呀!比咗幾多錢?好唔 ...
我請嘅喺完約印姐,$3779, 服務ok,基本上問咩都可以答到你。用咗2個月唔到,本地嘅會快好多。

複式洋房

meetrush 發表於 18-1-21 23:03

她們當然唔退錢!當時是找到本地完約印傭,然後簽新的合約 ...
我去年五月被迫赔一个月人工和机票钱給那印佣 送她走。当天印佣和我 在 HL & C 铜锣湾店 签了 ID407E, agent 话她会送这表格給 入境处。 至今都未收过入境处有关印佣终止合约确认信。

请教各位: 我有什麽要留意的?如我问入境处, 他们说未收过ID407E,这又表示了什麽?(我未试过收不到邮件的)

(我的新姐姐很快会到了, 无法不为外佣而烦。)

先谢谢。

別墅

sheeplamb4 發表於 18-2-6 10:18
我去年五月被迫赔一个月人工和机票钱給那印佣 送她走。当天印佣和我 在 HL & C 铜锣湾店 签了 ID407E, ag ...
你嘅新姐姐就快到?如果你同舊姐姐無ID407E,入境處唔會批新姐姐visa咖,有新姐姐visa即喺話你已經遞交咗ID407E啦。恭喜你,有新姐姐用啦。

水晶宮

winnie.cc 發表於 18-2-6 18:36
你嘅新姐姐就快到?如果你同舊姐姐無ID407E,入境處唔會批新姐姐visa咖,有新姐姐visa即喺話你已經遞交咗ID ...

會唔會入境處或者可能當jm請2個工人。所以批新外傭簽證。
天空之城, 快樂之地

別墅

PCCW2319 發表於 18-2-6 19:26
我齋知入境處唔喺菜市場咁易搞咯,每次請親都要資料齊一齊先批visa,勁多嘢搞。你話當....我覺得9成9唔會了。

複式洋房

PCCW2319 發表於 18-2-6 19:26
你讲得好,谢谢。

刚问过入境处,答话无收过我和印佣去年我炒她时签的ID407E form. 实情HLC无通知入境处他们介绍我的印印已不再受雇于我。

大宅

sheeplamb4 發表於 18-2-9 13:51
你讲得好,谢谢。
舊年我都遇到相關問題,打去入境處問,不過距地話因為私隱條例,要我書面查詢喔,真係官字兩個口

別墅

1234554321 發表於 18-1-21 13:58
好唔好
今年經康樂居請工人做手續,過程尚算順暢,至於工人質素我都要喺管理上花多d功夫。呢個年頭,工人一蟹不如一蟹就預咗嘅了。

複式洋房

katherinekss 發表於 18-2-12 15:37
舊年我都遇到相關問題,打去入境處問,不過距地話因為私隱條例,要我書面查詢喔,真係官字兩個口 ...
请问结果如何?Agent有替你将407E form 送去入境处吗?(希望agent有做).

大宅

martin.lam 發表於 18-2-12 18:21
今年經康樂居請工人做手續,過程尚算順暢,至於工人質素我都要喺管理上花多d功夫。呢個年頭,工人一蟹不 ...

別墅

請問如果用helper library 做印傭direct hire,但我自己已經有相熟女傭,佢收幾多錢?唔該曬另外,我唔透過agent都可以攪印傭direct hire㗎?
有冇媽咪可指教下我,感激!,

男爵府

我都係銅鑼灣分店請過兩個,都係好差,兩個都係一上工似已想博炒,例子如個工人只用5分鐘唔夠洗廁所(但我家只做清潔,不用煮飯買餸等),我同佢講要認真再抹,佢話佢抹左,今日唔會再做,聽日先做。

首頁

尾頁

跳至