跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有冇人移民前拎走左在香港的強積金?有人可以分享一下嗎?

伯爵府

2018復活節勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

socuteface 發表於 18-1-22 01:15
有冇人移民前拎走左在香港的強積金?有人可以分享一下嗎?

我。做好所有程序2 個月後收到。上網搵曬d form 填完之後去民政處萱誓,連同所有文件包括copy land paper 寄去。我返左加國之後先收到,份form 我填左郵寄支票去香港地址

複式洋房

ChingyanPang 發表於 18-1-22 11:42
我。做好所有程序2 個月後收到。上網搵曬d form 填完之後去民政處萱誓,連同所有文件包括copy land paper ...

程序係點架可唔可以分享下!加上我係申請緊移民,已經拎到加拿大嘅工作證,但未有永久居留的文件,唔知可唔可以申請!

伯爵府

回覆樓主

我都係上網print d form 填完跟住去萱誓連同萱誓紙一齊寄去。跟住我係俾我個強積金公司跟因爲當時我要走。

男爵府

ChingyanPang 發表於 18-1-25 11:21
我都係上網print d form 填完跟住去萱誓連同萱誓紙一齊寄去。跟住我係俾我個強積金公司跟因爲當時我要走。
...

請問上邊個website download form?
thx

伯爵府

taifat 發表於 18-1-27 23:42
請問上邊個website download form?
thx

積金局或者係你所屬既強積金公司

男爵府

ChingyanPang 發表於 18-1-28 02:41

thx

複式洋房

ChingyanPang 發表於 18-1-28 02:41

你去宣誓嘅地方係咪民政事務署

伯爵府

socuteface 發表於 18-1-28 22:54
你去宣誓嘅地方係咪民政事務署

係,好簡單10 分鐘走得,我去覌塘個間無咩人

複式洋房

ChingyanPang 發表於 18-1-28 23:26
係,好簡單10 分鐘走得,我去覌塘個間無咩人

我係加拿大結咗婚一年,已經交晒資料俾律師搞,下一步驗身,未拎到移民信,唔知拎唔拎到強積金

伯爵府

socuteface 發表於 18-1-28 23:35
我係加拿大結咗婚一年,已經交晒資料俾律師搞,下一步驗身,未拎到移民信,唔知拎唔拎到強積金
...

你未力到land 紙都可以去萱誓但最後既部分係要你copy 張land 紙一齊寄去

複式洋房

ChingyanPang 發表於 18-1-28 23:42
你未力到land 紙都可以去萱誓但最後既部分係要你copy 張land 紙一齊寄去

你嘅意思係叫我做齊之前嘅步驟先,搞掂晒先至喺加拿大寄返份land信去強積金公司嗎?

伯爵府

socuteface 發表於 18-1-29 00:11
你嘅意思係叫我做齊之前嘅步驟先,搞掂晒先至喺加拿大寄返份land信去強積金公司嗎?
...

不是。我因為急住走,臨上飛機前2 星期先去萱誓同寄form.如果你唔急走,收到land 紙後先萱誓再將所有form 寄番積金局。因為即使佢收到都要等1 個半至2 個月先俾到d $ 你。

複式洋房

ChingyanPang 發表於 18-1-29 00:28
不是。我因為急住走,臨上飛機前2 星期先去萱誓同寄form.如果你唔急走,收到land 紙後先萱誓再將所有form ...

我最緊返左香港,新年後返返去加,我唸要等下年先拎得啦!到時再返黎搞!(emoji)

伯爵府

socuteface 發表於 18-1-29 00:30
我最緊返左香港,新年後返返去加,我唸要等下年先拎得啦!到時再返黎搞!(emoji)
...

其實你可以做齊萱誓同填form 寄去就可以走。佢到時候會幫你入埋你指定既香港戶口

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

socuteface 發表於 18-1-29 00:30
...

同意樓上, 最緊要文件要齊, 資料要正確. 我都係咁樣申請, 寄出申請表後第二日就離港, 等一個月就有錢入到戶口. 我響mpfa download 晒d form, 去民政署係即日可以去宣誓, 你肯抽幾個鐘時間去攪就得.

不過我間強積金公司要我show 外國住址證明. 咁啱果次我返香港前拎定住址證明, 咁至可以響香港攪掂晒d 野.

如果你唔夠文件, 可以去宣誓先, 之後返到加拿大至寄申請表囉! 如果去唔到宣誓, 響外國申請都得, 不過要搵人監誓應該要錢, 咁等下次返香港好過, 搏mpf 唔好蝕....

如果你有幾間強積金公司, 咁要check 清楚手續先, 我唔知可唔可以一定過拎幾間公司既mpf. 我係移民前響所有mpf 集合響同一間公司之後至拎.

複式洋房

bosch 發表於 18-1-31 06:02
同意樓上, 最緊要文件要齊, 資料要正確. 我都係咁樣申請, 寄出申請表後第二日就離港, 等一個月就有錢入到 ...

唔該晒,唔該晒,好清晰!

大宅

bosch 發表於 18-1-31 06:02
同意樓上, 最緊要文件要齊, 資料要正確. 我都係咁樣申請, 寄出申請表後第二日就離港, 等一個月就有錢入到 ...
我冇夾一間公司攞,咪宣誓時叫佢出兩張。快啲攞,唔知將來香港會點,錢近身好

洋房

請問入境時如何申報還在海外的資產(如還未收到的 MPF)?

洋房

請問入境時如何申報還在海外的資產(如還未收到的 MPF)?

首頁

尾頁

跳至