跳至

首頁

尾頁

大宅

打算帶小朋友(k1 & p1)返Toronto讀書,想今個暑假帶佢哋返去上吓summer school感受下先. 我唔熟當地情況,請問應該點入手? (老爺奶奶係果邊)

唔該哂

伯爵府

2018復活節勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

sweethun 發表於 18-1-23 01:00
打算帶小朋友(k1 & p1)返Toronto讀書,想今個暑假帶佢哋返去上吓summer school感受下先. 我唔熟當地情況, ...

小朋友有無籍

別墅

sweethun 發表於 18-1-23 01:00
打算帶小朋友(k1 & p1)返Toronto讀書,想今個暑假帶佢哋返去上吓summer school感受下先. 我唔熟當地情況, ...

Usually, there are summer day camps offered by different churches. You may check with the church near your in-laws. All of them speak English only no matter whether they are Chinese church or local church.

大宅

ChingyanPang 發表於 18-1-23 05:59
小朋友有無籍

有,佢哋已經令左passport, 我就未入藉

大宅

leokmcheung 發表於 18-1-23 09:23
Usually, there are summer day camps offered by different churches. You may check with the church n ...

Thx, 係咪一定要church先有summer camp架?

別墅

sweethun 發表於 18-1-23 17:17
Thx, 係咪一定要church先有summer camp架?

There are also summer camps offered by local communities (usually run by town government) but they can easily be filled up fast. Besides, you need to register with the community first.

大宅

leokmcheung 發表於 18-1-23 17:23
There are also summer camps offered by local communities (usually run by town government) but they ...

Thx !

大宅

回覆樓主:

請問大家我應該幾時開始睇? 宜家問會唔會太早?

子爵府

好媽媽勳章

你講0既Summer school係咪指summer camp?
若你講緊summer camp, 可以睇下toronto zoo同ontario science center
上網搵就應該可以搵到點報名

小朋友係咪加籍都無問題, 呢D camp逐個星期報名, 所以彈性大D
但要日日車佢哋去上堂

大宅

回覆樓主

有無人上過加拿大 YMCA 的 summer camp?

子爵府

好媽媽勳章

回覆 sfly97 的帖子

而家住緊0既小鎮有YMCA, 平時有帶仔女去上堂, 無帶過仔女去summer camp
但我知呢間YMCA有宿營(離開屋企人去瞓幾晚)嗰D camp, 亦有暑假或PA day日頭玩sports/arts and craft 0既day camp

大宅

wgcw1210 發表於 18-1-26 03:06
回覆 sfly97 的帖子

而家住緊0既小鎮有YMCA, 平時有帶仔女去上堂, 無帶過仔女去summer camp

Thanks! 平曰的 camp 你覚得質素如何?

子爵府

好媽媽勳章

sfly97 發表於 18-1-26 08:14
Thanks! 平曰的 camp 你覚得質素如何?

平日D堂睇下遇到咩老師, 試過好0既同唔好0既都有, 好難一概而論,
跟ymca好0既地方係佢叫做有policy, 但導師唔跟(有關小朋友安0既除外)都無野可以做到

好多summer camp都係請D放暑假0既青少年幫手, 所以quality好睇請到咩人, 同埋做主管0既

K1咁細可能未必有camp收, 因為安省public school係得兩年幼稚園 JK SK, 即係香港K2同K3

K1咁細可能係一D父母帶埋一齊玩0既playgroup

大宅

wgcw1210 發表於 18-1-27 03:20
平日D堂睇下遇到咩老師, 試過好0既同唔好0既都有, 好難一概而論,
跟ymca好0既地方係佢叫做有policy, 但導 ...

我個今年 K3, 你覺得可以自己攪掂嗎?大的小四就一定會參觀 summer camp. 不過細的仲 sociable 過大!

大宅

wgcw1210 發表於 18-1-27 03:20
跟ymca好0既地方係佢叫做有policy, 但導 ...

咁 museum 或者 UBC 那些好啲?

子爵府

好媽媽勳章

sfly97 發表於 18-1-27 08:16
咁 museum 或者 UBC 那些好啲?

UBC 我都唔清楚, 因為只有晌多倫多同安省小鎮0既經驗
我估ontario science center會幾好玩, 起碼我哋個鎮0既science center D summer camp有D都幾好玩, 我識D 媽咪朋友(本地人) 都覺得學到嘢

男爵府

回覆樓主:

我2個(7歲,4歲)剛剛暑假返去join咗呢個http://www.earthboundkids.ca/
我仔(7歲)話超級好玩,學騎馬照顧馬同其他野(玩水,種花之類)
亞女4歲英文無咁好,加$可以安排多個老師睇住,本身1:8,加$變1:3.都有騎pony,玩水之類

大宅

回覆樓主:

多謝大家既資料!

複式洋房

回覆樓主

我哋都係諗住今個暑假同兩個仔(八歲同六歲)返多倫多幾個星期,諗住上一個星期暑期班玩下。啲資料好有用,唔該晒!

別墅

綠荳媽媽 發表於 18-1-31 22:10
我2個(7歲,4歲)剛剛暑假返去join咗呢個http://www.earthboundkids.ca/
我仔(7歲)話超級好玩,學騎馬照顧馬 ...

想請問小朋友冇加拿大大護照都可以參加嗎?

首頁

尾頁

跳至