跳至

首頁

尾頁

男爵府

c6話想轉紐西蘭,話澳洲治安差左好多

男爵府

想生BB熱投

kckkck 發表於 18-1-23 13:47

真係差咗好多,好多明搶嘅案件!

伯爵府

kckkck 發表於 18-1-23 13:47

如果同香港比,係一向都咁差。
晚上10點後就算揸車我唔敢一個人出街。

香港12點回家,就算坐mtr,巴士。最多小心d.但不會驚。

男爵府

回覆 1mocha 的帖子

已咁差啦,澳洲咁大,度度也是?

大宅

好媽媽勳章

1mocha 發表於 18-3-8 08:16

如果同香港比,係一向都咁差。

係呀。

伯爵府

kckkck 發表於 18-3-8 08:24
回覆 1mocha 的帖子

已咁差啦,澳洲咁大,度度也是?

咁我唔知。 早上都可能要睇地區。。

我上二星期一個人揸車去Merrylands 取東西,下午六點泊好車,一個人其車都有d怕。好彩嗰度係大街。 差不多全是包頭人。 個個大人都好大隻。全身紋身。。 又有女人又著得好豪邁。

再加上睇完上次Eastwood 單搶車案。

我有d怕,錢包車匙電話入褲袋。怕比人搶咗冇車揸回家。

泊車都找開揚的地方。上車又要小心留意身邊冇人才上。

子爵府

畀面勳章

1mocha 發表於 18-3-12 11:38
咁我唔知。 早上都可能要睇地區。。

我上二星期一個人揸車去Merrylands 取東西,下午六點泊好車,一個人 ...

咁得人驚?介意講你住邊區嗎?

大宅

看地區,我住的地方無乜野
但附近有兩個suburb 比較差

聽講mel 同周邊都差左好多

伯爵府

甄太太 發表於 18-4-11 15:20
咁得人驚?介意講你住邊區嗎?

我住西北。本來以為已經好d. 但自從有Eastwood 呢單,揸部Corolla 都比人用刀指嚇。再加Macquarie center 早二日嗰單,為鞋咬人(見Facebook link ).. 我覺得澳洲太多儍人。 住邊都要小心。

香港都話可財不露眼。 呢度d人真係睇心情。好難防。
一一一一
雪梨西北區 Eastwood 一名女士晚上在商舖密集的 Lakeside Road 停車場取車時,被人用利刀威嚇並劫走汽車。

警方發表聲明證實事件。

31 歲女受害人於週六晚約 9 時半到停車場取車,女事主坐上司機位後,突然前座的乘客門打開,原來是一名男子手持利刀闖入。

女事主稱,被男子用刀威嚇下車。

賊人開車從 Glen Street 出口離去,Ryde 警區警員接報後展開搜查不果。

警方正尋找被劫走的白色豐田 Corolla 汽車,新州車牌號碼 CTB78N。 警方並無公布疑犯的外貌特徵,未知疑犯是否蒙面作案。

Eastwood 週六晚人流不少,由於很多食肆營業至夜深,出事停車場有不少人出入。事件令社區關注近期區內治安惡化問題。Lakeside Road 華人商舖密集,有雪梨西北區華埠之稱。

《每日電訊報》報導區內商戶遭受連環盜竊案,營業期間有賊人盜取職員財物,多人蒙受損失。

https://www.facebook.com/7newssydney/videos/2086948171329305/

複式洋房

Depends on where you live. In Melbourne, Chinese prefer to live in East side which is safer and also Chinese people. Famous suburb like Glen Waverley or Box Hill. It is excellent suburb for elder because they don't need to speak English. My parent can speak Cantonese to buy food and do other stuff
It is pretty safe ...

伯爵府

chunyatmorris 發表於 18-4-23 10:56
Depends on where you live. In Melbourne, Chinese prefer to live in East side which is safer and als ...

中國人區都唔係幾安全。剛見朋友share 二單news.都好驚嚇吓. 呢二個區華人係超級多。

我都考慮緊要安裝多一個security front screen door. 最少唔會一開木門就入到屋。
https://www.9news.com.au/national/2018/05/17/11/24/carlingford-home-invasion-masked-man

https://www.smh.com.au/national/nsw/man-allegedly-targeted-asian-people-in-random-randwick-rampage-20180518-p4zg0m.html

首頁

尾頁

跳至