在職全職

跳至

首頁

尾頁

別墅

見工個時又話基本不用OT, 我4點幾交左比佢,又係5點57 分先話有野問,一講又半個鐘,幾日都係噤 !!

琥珀宮

kcari 發表於 18-1-23 18:54
見工個時又話基本不用OT, 我4點幾交左比佢,又係5點57 分先話有野問,一講又半個鐘,幾日都係噤 !!
...

走啦,唔係因為ot而走,有野做ot冇問題。但總係放時先叫人做埋d無無謂謂實質又唔趕嘅野,呢d人好極有限。佢唔抵得你準時走人,腦細係未單身女人?

別墅

mandy952 發表於 18-1-24 09:27
走啦,唔係因為ot而走,有野做ot冇問題。但總係放時先叫人做埋d無無謂謂實質又唔趕嘅野,呢d人好極有限。 ...

唔係lor... 中年男人有2個囡讀中學,請個時又話佢都唔贊成無謂OT, 但做又另一套

翡翠宮

2018復活節勳章

要厚面D, 出聲話明天再講, 否則慣性咗就麻煩

珍珠宮

回覆 kcari 的帖子

同佢講明天做得唔得, 如果唔得, 你又未過試用期, 咁你快d 走喇, 有d人未必要你即日做, 我都試過, 因為老闆開會, 成5:30先簽到文件, 咁我會同人講叫佢明天做

男爵府

nieualma 發表於 18-1-25 11:51
要厚面D, 出聲話明天再講, 否則慣性咗就麻煩
絕對係, 我老闆以前都係咁,最初唔好意思走,後來厚面皮問佢可否聽日先做,之後佢都習慣左,差唔多放工時,佢自已講"聽日先做"

wcpcelia    發表於 18-1-25 15:33

伯爵府

想生BB熱投

我教你講,吾好意c 我約左朋友/男友/家人
佢係地鐵站等緊我啦

夠鍾馬上閃人

別墅

回覆樓主:

頂! 今日又係噤! 我同佢講左放工要接小朋友

子爵府

mandy952 發表於 18-1-24 09:27
走啦,唔係因為ot而走,有野做ot冇問題。但總係放時先叫人做埋d無無謂謂實質又唔趕嘅野,呢d人好極有限。 ...
唉, OT 半個鐘就要轉工, 我諗全港無MUD 公司會適合你.....今時今日, 大部份公司都要OT, 政府工都要啦....(新制)......
如果我係你咁諗, 我唔返工好耐啦...(我果行好難無OT.....), 只係在於O 得多定少.....

琥珀宮

HL7646 發表於 18-1-25 22:12
唉, OT 半個鐘就要轉工, 我諗全港無MUD 公司會適合你.....今時今日, 大部份公司都要OT, 政府工都要啦....( ...

就係因為ot已成習慣,令班顧主有持冇恐咁繼續要人ot
睇下外國人個個都準時放工,生活與工作係應該要平衡,而唔係犧牲生活質素去工作,其實準時放工有咩問題呢?

別墅

唉, OT 半個鐘就要轉工, 我諗全港無MUD 公司會適合你.....今時今日, 大部份公司都要OT, 政府工都要啦....( ...

其實係摜左OT 者,有咩理由日日都噤多野做

子爵府

mandy952 發表於 18-1-25 23:07
就係因為ot已成習慣,令班顧主有持冇恐咁繼續要人ot
睇下外國人個個都準時放工,生活與工作係應該要平衡, ...

我當然知唔OT 無問題, 但好多時, 我果行D 老細, 如果你唔OT , 咪炒左你LOL..........
好多人為左保住份工而死捱爛捱, 我覺得唔係好事。

大宅

虎到金來勳章

OT係香港既特性,係慣性咁種壊晒一班僱主認為OT是理所當然既事,而家仰要唔只係老細認為OT係岩連打工仔既人都同化呢個唔健康現象,就好似我公司為例,到左收工時間,只要某一位同事準時收工,其他同事既眼睛如同犀利光一樣迅速投射到個位同事身上,然後就會同旁邊既同事竊竊細語討論果位早走既同事。呢D統統都係唔健康既思維。但除非你唔撈,否則幾難唔駛OT

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章

你幾點收工?

放工前10分鍾慢慢去廁所, 等佢搵唔到你得唔得?

別墅

pi0219 發表於 18-2-21 16:21
你幾點收工?

放工前10分鍾慢慢去廁所, 等佢搵唔到你得唔得?

收6點,佢Skype 我回來就去佢位

別墅

Queen2016 發表於 18-2-21 13:21
OT係香港既特性,係慣性咁種壊晒一班僱主認為OT是理所當然既事,而家仰要唔只係老細認為OT係岩連打工仔既人 ...

我唔信個個同事日日都噤多野做,我覺得好多時只係陪坐

大宅

kcari 發表於 18-1-24 11:31
唔係lor... 中年男人有2個囡讀中學,請個時又話佢都唔贊成無謂OT, 但做又另一套
...

好似我舊老細呀,臨放工先開會,做節夜晚8點先放人,正 PK 嚟架。冇得避架喇,除非轉工啦⋯⋯

別墅

就係呢D 思想攪到個個要OT !

子爵府

kcari 發表於 18-2-22 12:31
就係呢D 思想攪到個個要OT !

我都試過, 臨收工半個鐘先至話要做一D 急的野........結果O 左我2個鐘至收得工.........呢位senior係工作狂唔緊要, 但都唔使咁遲先叫人做......早少少預告定, 起碼我仲可以planning 點做同埋幾時做..............一次半次無所謂, 但如果係日日, 真心難接受, 我仲要返學進修架.......

男爵府

我覺得擺明唔想你咁準時走囉, 如果真係無無謂謂咁OT (全日都唔忙收工先叫人做呢樣果樣), 你真係要問下佢可唔可以留返聽日, 你問得幾次如果佢仲係咁衰而你又真係唔可以OT, 就走啦。

宜家成日都講緊工作/家庭友善, 好似我地呢啲屋企有小朋友, 通常見工都會問清楚駛唔駛OT, 如果成日硬性要OT, 係都要你留多一頭半個鐘(做啲唔趕既嘢), 我都唔想做, 住得近都話, 住得遠就慘

首頁

尾頁

跳至