夫婦情感

跳至

首頁
12345...17

尾頁

大宅

今晚老公同同事食飯,我話M come 唔舒服,佢話咁如果同事未食完,佢都照十點走,早D返嚟陪我。
我即刻諗起條仆街前夫,佢今日生日喎。諗起條PK 以前同同事食飯,無三、四點都唔返屋企,我之前返shift, 即使我返早,如果佢有應酬佢都唔會因為我而早返屋企。
後來因為佢有第三者,我地離婚了。
大約一年後識咗而家個老公,我地拍拖三年半,註冊了一年,剛辦好婚禮3個月。

一直都好想打返個故事出嚟鼓勵下一班被小三破壞家庭既JM , 希望有同一遭遇既人可以同我一樣,勇敢再找到幸福。

件事已經發生咗4年幾,其實d情境仲有時瀝瀝在目,但已經可以當笑話講返出嚟

希望大家有興趣追落去......

交待一下背景:

當年我26歲,前夫M君28歲。中學師兄妺,畢業之後拍咗拖大約7年結婚,中間拍拖時分咗一次手再復合。二人有正當職業,M君做紀律部隊(督察)
結婚約一年,沒有小朋友,發現佢對我淡咗,一問之下,承認鐘意咗第二個(係上堂時識咗第二個差婆係女督察至岩),之後一連串的欺騙,背住我2個去咗新加坡旅行,之後逼我搬屋,逼我簽紙,高調Facebook post 相,佢父母冷言冷語........等等。當中細節稍後再詳細講故........

P.S 以上真人真事,如有雷同,可能你識

大宅

回覆樓主:

《一:感情轉淡篇》
同前夫M君結婚的一年,自問已盡妻子責任,由一個唔識煮飯的人,為咗M君上網學煮餸,因為M君好鐘意食海鮮(原來仲有鐘意食女)。婚前都唔係特別浪漫,情人節唔會送花,生日食buffet 就唔會有蛋糕。所以婚後d大時大節都係例行慶祝,好平淡。

然後中秋節,我話想要朱古力月餅,佢竟然買咗返嚟,女人直覺係,突然對你好過平時,真係有d野。加上果排無乜行埋,feel到大家有d距離感。

有一晚我問佢:「你係咪唔鐘意我啦?」
唔問由至可,一問佢流眼淚,話:「係」
之後就一連串話結咗婚之後好辛苦,又話我管佢,例如問佢返唔返嚟食飯呀?去街又問住佢幾點返呀?........總之一味數我

呢日之後,我已經開始起疑心,有一日,真係好奇害死貓架,我趁佢未起身,打開佢銀包,見到張酒店既buffet 單,寫住2個人食buffet心諗,會唔會2條麻甩佬去食buffet 呢點會呀?!好大機會同女喎但佢當時大埔返工,我地住屯門,無理由2條麻甩佬去到港島食buffet 架.....

待續.........

子爵府

bbooeeyybb 發表於 18-1-24 22:33
同前夫M君結婚的一年,自問已盡妻子責任,由一個唔識煮飯的人,為咗M君上網學煮餸,因 ...

等..

男爵府

BK Milk勳章

回覆樓主

男爵府

bbooeeyybb 發表於 18-1-24 22:33
同前夫M君結婚的一年,自問已盡妻子責任,由一個唔識煮飯的人,為咗M君上網學煮餸,因 ...

期待點解係犀利人妻

大宅

回覆樓主

F

大宅

期待。

大宅

回覆樓主

LM

大宅

回覆樓主

男爵府

回覆樓主

大宅

回覆樓主

恭喜樓主已經找到愛錫自己的人。

大宅

回覆樓主:

《二: 好快已經知道邊個係小三》

其實女人直覺好勁,所以自從佢流眼淚同發現張buffet 單之後,我一直忐忑不安。
但一直以為可以輓回,始終由中學預科時識,到社會工作,一直以來都互相扶持,佢陪我考護士,我陪佢考督察,記得我屋企樓下有條粉筆畫既跳高缐,係陪佢準備考體能用。

好啦,自從果晚發現buffet 單之後,一直都想尋找更多珠絲馬跡。由於2人返shift, 始終都比較少一齊放假呀。開始比我發現,佢手機不離手,屙屎沖涼都帶入廁所,更加上密碼鎖而我唔知個password, 我諗有經歷過另一半有小三既人都有同感,係覺得果排佢好怪。

之後留下意下佢Facebook, (因為佢平時facebook無乜人like, 黎黎去去都識既),見到多咗一個女仔叫Winnie lxx個個post 都like 喎,女人直覺覺得呢個人相當可疑。

有一晩同前夫M君& ex 6299 出街食飯,M君坐我隔離,佢拎個電話出黎,然後見到what's app 首位msg 張相就係Facebook like 多咗佢post 果位Winnie Lxx , 我當下忍唔到眼涙,問佢:「係咪呢個女人呀!」當時M君即拉我出餐廳,叫我冷靜好明顯係怕驚動佢爸媽。

我響公園喊咗陣,之後入返去餐廳,當時ex 6299 已經唔敢問我地咩事。

返到屋企,我就捉左佢傾,而佢都好快承認鐘意咗第二個,但就無正面回應係咪果個女人。

P.S. 以上真人真事,如有雷同,可能你識

侍續..........

大宅

koalachan2002 發表於 18-1-24 23:50

期待點解係犀利人妻

其實無咩犀利,只不過當時激勵我睇咗套台劇《犀利人妻》,而套戲好好睇,所以咁定個題目啫。

大宅

bbooeeyybb 發表於 18-1-25 08:41
《二: 好快已經知道邊個係小三》

其實女人直覺好勁,所以自從佢流眼淚同發現張buffet 單之後,我一直忐忑 ...

買左花生啦,之後呢?

子爵府

回覆樓主:

男爵府

大宅

等睇呀

大宅

回覆 bbooeeyybb 的帖子

等睇呀

大宅

2018復活節勳章

bbooeeyybb 發表於 18-1-25 08:44
其實無咩犀利,只不過當時激勵我睇咗套台劇《犀利人妻》,而套戲好好睇,所以咁定個題目啫。
...

心急

琥珀宮

首頁
12345...17

尾頁

跳至