跳至

首頁

尾頁

大宅

諗極都諗唔到點排位?可否參考你們的意見:)

大宅

回覆樓主:

自己有無咩心水先,今年統一派位好多人,競爭好大,應該保守d好,就算入到二線,都可以試下再去叩返自己心水學校!

大宅

tcm1018 發表於 18-1-25 14:02
自己有無咩心水先,今年統一派位好多人,競爭好大,應該保守d好,就算入到二線,都可以試下再去叩返自己心 ...

我唔知點樣填乙2、3、4、5既排位,係咪要填二,三熱門學校先有機會抽番第一志願心儀小學呢?

別墅

其實71區不用選頭5個志願,選好第一,二志願同最後一個就可以。其他們隨便填,結果沒有任何分別。

第二志願也只有這些學校有位,伊斯蘭,興德,劉皇發(較多位);何式南(少量);鄧小(極少或者沒有)。

其他學校第一志願應該已派完。

別墅

其實71區不用選頭5個志願,選好第一,二志願同最後一個就可以。其他們隨便填,結果沒有任何分別。

第二志願也只有這些學校有位,伊斯蘭,興德,劉皇發(較多位);何式南(少量);鄧小(極少或者沒有)。

別墅

別墅

別墅

大宅

Gogoaba 發表於 18-1-27 00:27

第二志 ...

我就是怕派到這幾間:伊斯蘭,興德,劉皇發(較多位);何式南(少量);鄧小(極少或者沒有)。
咁如果我排乙二呂小或鄭任安千嬉小,會否穩陣啲定危險啲呀?請指敎

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

manyuki 發表於 18-1-27 11:04
我就是怕派到這幾間:伊斯蘭,興德,劉皇發(較多位);何式南(少量);鄧小(極少或者沒有)。
咁如果我 ...

乙二排呂小或千禧係冇可能會抽中的,棧浪費咗個乙二位

大宅

manyuki 發表於 18-1-27 11:04
咁如果我 ...

呂小吾清楚,千鿋就一定浪費機會,千鿋第一都吾夠派

大宅

回覆樓主:

上年何式南放第三都仲有少量位,放第二一定入到,第三就未必!所以好多人第二係填何式同鄧小,起碼吾會去到最尾,如果第二仲填多人選個d, 多數派到最後!

子爵府

回覆樓主:

第二志願要9成多穩入有劉皇發,興德,ec, . 而8成穩入有鄧小,何式南(這2間有不少家長放第一志願)

大宅

回覆樓主

上年度的統一派位情況,看完如果仍心存僥倖第二第三志願選熱門,祝你好運了。
真心想說要接受現實,別太進取。

複式洋房

tcm1018 發表於 18-1-28 00:09
上年何式南放第三都仲有少量位,放第二一定入到,第三就未必!所以好多人第二係填何式同鄧小,起碼吾會去到 ...

但何式南同鄧小不是我想入,我怕放第二、三可能有機會派到,除了放何式南同鄧小、劉皇發、興德、EC...,仲可以放邊間隱陣些可以有機會派到第一志願呢?請指點。

大宅

ChunChun924 發表於 18-1-30 22:30
但何式南同鄧小不是我想入,我怕放第二、三可能有機會派到,除了放何式南同鄧小、劉皇發、興德、EC...,仲 ...

要穩派第一志願係無乜可能的事,除非第一唔係填熱門校(何式、鄧小、ec、興德、發仔),否則一切講運氣!
乙二填何式同鄧小,只係作保險線,如果乙一二也填哂熱門校,萬一號碼唔靚派唔到第一志願,就機乎肯定直落最底志願

大宅

Mchacha 發表於 18-1-30 23:40
要穩派第一志願係無乜可能的事,除非第一唔係填熱門校(何式、鄧小、ec、興德、發仔),否則一切講運氣!
...

請指敎,如果乙2 鄧肇堅 3.何式南 4.千嬉
咁填有冇機會排到第一志願呢?或 隱陣些呢?

大宅

manyuki 發表於 18-1-31 21:41
請指敎,如果乙2 鄧肇堅 3.何式南 4.千嬉
咁填有冇機會排到第一志願呢?或 隱陣些呢?

無一個方案係可以穩派第一志願架喎!要派第一志願只有運氣,隨機編號靚!
第二三填得保險,只係防止直插最底。

大宅

Mchacha 發表於 18-1-31 23:01
無一個方案係可以穩派第一志願架喎!要派第一志願只有運氣,隨機編號靚!
第二三填得保險,只係防止直插最 ...

如果乙2 鄧肇堅 3.何式南 4.千嬉
我咁排算唔算保險?請指敎。

大宅

回覆樓主

我之前也有分享過,你看完之後再想清楚。
https://www.edu-kingdom.com//forum.php?mod=viewthread&tid=3472335

首頁

尾頁

跳至