跳至

首頁

尾頁

大宅

Mchacha 發表於 18-1-31 23:01
無一個方案係可以穩派第一志願架喎!要派第一志願只有運氣,隨機編號靚!
第二三填得保險,只係防止直插最 ...

今年多同期小朋友爭。。。好驚派到尾位啲志願呀~
但15間小學有差不多10間都是熱門,剩餘都是不想派到既小學,三線小學我又填唔落,
咁我既排位保守嗎?
(emoji)(emoji)
乙二 青天、乙三 何式、乙四 鄧肇堅
但千嬉都是我心儀之一,填甲二博唔博好?所以未諗到呢間可以排第幾好?
歷屆家長可唔可以指點吓我

珍珠宮

manyuki 發表於 18-2-1 17:51
但15間小學有差不多10間都是熱門,剩餘都是不想派到既小 ...

你咁填包你入ec
除非你number好頭可以入乙一啦
上年咪有人乙二寫青天之後入咗ec囉

大宅

namnamnamlolo 發表於 18-2-1 18:49
你咁填包你入ec

咁如果乙2 鄧肇堅 3.何式南 4.千嬉 會唔會較保險呢?
真係好苦,諗到頭都痛

大宅

namnamnamlolo 發表於 18-2-1 18:49
你咁填包你入ec

不單止乙2報青天會有機會入ec。上年有人111報青天,結果運氣不好,no.不靚直入ec

上年青天實際扣門位不足3個,因部份有教會推薦⋯⋯而且青天也是要谷的,你的小朋友谷不谷到?!也要考慮的。

珍珠宮

fongtse 發表於 18-2-1 19:09
不單止乙2報青天會有機會入ec。上年有人111報青天,結果運氣不好,no.不靚直入ec

上年青天實際扣門位不足 ...

111青天
咁佢乙二填咗乜?
我識人乙二填蒙茵添
但佢好彩中乙一
唔係就大鑊了

大宅

但15間小學有差不多10間都是熱門,剩餘都是不想派到既小 ...

非熱門的那5間你一間也接受不了報乙2、3,那除非你no.好靚可以第一志願/小朋友扣門時表現十分出眾,你要接受有很大機會中最後志願。

要面對現實,特別是這幾年出生率高,學位緊張的情勢。

我前面已經 post 了去年各家長血淚的教訓所得出的實際情況,去年我在統一派位中心等取結果通知書時,見到一個個被派ec的家長哭到散架,有一個媽媽要爸爸扶著出來(而爸爸也眼紅紅),情景十分悲傷。至今我仍然難忘⋯⋯

扣門的音樂椅遊戲一點也不容易過,有些人一直到8月底才玩完⋯⋯
所以我才把去年的經驗分享出來。

做最後決定的始終是作為父母的你們,好好考慮清楚去作最後決定,我言盡於此。祝你好運。

珍珠宮

manyuki 發表於 18-2-1 19:07

咁如果乙2 鄧肇堅 3.何式南 4.千嬉 會唔會較保險呢?

我都係鄧小何小之爭
仲諗緊邊間放乙二

大宅

namnamnamlolo 發表於 18-2-1 19:18
我都係鄧小何小之爭
仲諗緊邊間放乙二

去年鄧小乙二有人中有人不中,鄧小乙三基本無望。

大宅

fongtse 發表於 18-2-1 19:17

非熱門的那5間你一間也接受不了報乙2、3,那除非你no.好靚可 ...

多謝您的分享吖~
其實我都有諗放其中兩寶(非熱門)在第二第三志願了,如果放四寶,咁會唔會好易派到呀?(我放四寶在第二第三志願的話,又會唔會好彩地派第一志願呢?)
P.S 我家附近只係熱門小學,其他小學就要搭車返學架啦!有其他家長提點講第三最好揀近自己家和不太差的小學,自己又接受到的,但近家都係熱門,所以難選)

大宅

manyuki 發表於 18-2-1 20:30

又會唔會好彩派第一志願呢?

重申~~~只要你號碼靚,你淨係填乙一都可以,號碼唔靚,點填都無關係

大宅

千禧都係非常熱門小學,一定要甲一或乙一先有機會。叩門亦要111才接見,去年手持111去叩門的有接近100人。所以甲二可以說沒有意思,建議甲二可填一些不用111也可叩門的學校,就算真的要叩門也多點誠意。
如你唔想保守填法,你一定要對你的孩子非常有信心,他的能力一定要好高,否則叩門絕不好玩,只會不斷失望。

大宅

Mchacha 發表於 18-2-1 20:36
又會唔會好彩派第一志願呢?

重申~~~只要你號碼靚,你淨係填乙一都可以,號碼唔靚,點填都無關係

實際我哋唔會知道隨機編號靚唔靚,前唔前架喎!
就算第二,三填四寶都有可能派唔到第一志願亦有可能有機會派到我都控制不了,15間著咗10間係熱門,咁可以點填,填又死唔填又死

大宅

manyuki 發表於 18-2-1 20:50
就算第二,三填四寶都有可能派唔到第一志願亦有可能有機會 ...

你唔明我講咩?
既然隨機編號無人會知,所以咪唔會知道有沒有機會派第一囉!!!
舉例:
A編號超靚
1.李金 2.何日東 3.馮李
派第一李金

B編號一般
1.李金 2.鄧小 3.發仔
派鄧小

C編號超唔靚
1.李金 2.鄧小 3.何式
派ec

D編號一般
1.李金 2.何日東 3.馮李
派ec

大宅

就算第二,三填四寶都有可能派唔到第一志願亦有可能有機會 ...

所以你不要再重複在盤算如何可以中第一志願啦!因為根本無人有把握!
第二第三就填一些可能有機會又不太差的學校,避免直落最底。
同時做好兩手準備去叩門,同小朋友裝備一下,萬一真的要叩門也不致太差。

珍珠宮

Mchacha 發表於 18-2-1 21:00
所以你不要再重複在盤算如何可以中第一志願啦!因為根本無人有把握!
第二第三就填一些可能有機會又不太差 ...

係囉
其實唔係話放乜野係乙二三先會中乙一
個遊戲唔係咁玩
而係放乜係乙二三
萬一number唔靚都未至於跌入最唔想入既學校啫
我發覺好多人都未明呢一樣野
即使快到填表日

大宅

Mchacha 發表於 18-2-1 20:56

你唔明我講咩?

填份表好多過來人都話要有策略,先有機會派第一志願。依家應該唔係咁講喇!

咁即是話(天先知派邊間啦!)

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

首先你要攪清楚
你點填第二, 第三, 第四志願
係完全, 完全, 完全唔會影響你第一志願既機會率

所有學生係會派晒第一志願
之後再派第二志願
跟住第三, 第四...

唔會有人見到你第二, 第三排成點
而改為你第一志願入唔入到架

仲有兩日, 你真係睇清楚D個規則係點玩先
天朗氣清

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

manyuki 發表於 18-2-1 21:15
填份表好多過來人都話要有策略,先有機會派第一志願。依家應該唔係咁講喇!

咁即是話(天先知派邊間啦! ...
你攪錯左, 策略係當你入唔到一志願既時候點樣唔會直插到第十五志願
起碼有D寶校之後比較易接受既做止蝕

而唔係你點排位令到你入第一
天朗氣清

大宅

回覆樓主:

我覺得樓主連最基本的大抽獎規則到現在都未攪清楚,咁樣好難比到意見,因為很難解釋清楚比你聽點解要這樣填,點解不要那樣填。還有小小時間,樓主你自己做下功課理解遊規則點玩先可以討論落去。

填第二第三志願所謂的策略是指萬一自己號碼不夠前,輪落到去第二輪(即乙2時)選擇一些仍然有學位而自己接受到的學校,而不是仍然夢想可以在乙2有機會抽到熱門(在第一輪已收滿學生的學校,白白浪費機會)

但如果樓主仍然好似初期咁說不接受熱門以外的學校填在乙2、3,那麼你只好希望自己號碼夠前,不用抽第二輪。

大宅

tinlong22 發表於 18-2-1 23:08
首先你要攪清楚
你點填第二, 第三, 第四志願
係完全, 完全, 完全唔會影響你第一志願既機會率

你既分析好清楚,總之不要乙一二三志願放熱門,只會浪費嗰位?
因首輪已排晒(emoji)

首頁

尾頁

跳至