夫婦情感

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

我自己寫個標題時都覺得好好笑,但和老公相處哩幾年,有d mind set 上既野,大家真係好唔同,簡單d講係文化差異啦,但我又唔知點解釋比佢聽我點解會咁諗。佢成日話我擔心哩樣擔心果樣,又唔聽佢講,只是自己一意孤行,其實我都覺得佢唔聽我講、又固執啦。所以想問下大家,如果另一半都是外國人的,你們相處有什麼心得?

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

關外國人乜事呢?
兩夫妻就算同種同文都可以有你嘅問題喎。
兩個人相處,不外乎互諒互讓吧。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

tabbymom 發表於 18-1-25 11:42
我自己寫個標題時都覺得好好笑,但和老公相處哩幾年,有d mind set 上既野,大家真係好唔同,簡單d講係文化 ...
文化差異,係問題何況重係同國籍,香港同國內已經差異非常喇

琥珀宮

有無實際例子講下你點講完佢都唔聽?或者佢話你太過擔心係D咩?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

咩國藉?? 其實同佢咩文化背景都好有關
e.g. 非洲同日本就好唔同
仲有印度, 大陸, 巴基斯坦...
好大差異

男爵府

其實只要坦誠相處就已經可以解決好多嘢,當然又要睇下咩國藉嘅,我C6係澳洲人,性格比較隨和,英文唔係我母語,所以有時表達唔到自己但佢會有耐性聽。結婚8年都冇鬧過交,其實係因為大家會不斷溝通;你同你C6主要有咩問題呀?

侯爵府

回覆樓主:

可能我老公係華人(星加坡籍),唔覺太大文化差異,只係生活上有改變,
例如:同佢講英文/華語,whatsapp英文
入屋唔著鞋,出街通常著拖鞋
無tvb睇(我online睇)
食物口味同香港好唔同,差唔多10年至慣
教小朋友,俾佢全權負責話事,唔駛嘈
管理工人,我全權負責話事
家裡大事佢負責,小事我搞掂

相處15年,除左新婚嘈過1次(我喺個次學識同老公溝通),咁多年未嘈過,亦感覺唔到有文化差異。

我你哋諗溝通不足引致誤會,大家打開心扉傾下

wcpcelia    發表於 18-1-27 21:03

瑪瑙宮

人多數固執, 得自己果套得, 唔關國籍事.

男爵府

回覆 tabbymom 的帖子

c6 nz華人係個邊長大,有時會大家想法唔同
佢思想正面d大膽d,我就負面同多慮d
但我又覺得唔關國藉事既

不過最唔同既係,佢唔太識睇中文,所以text個d一定要用 英文溝通
傾下計就廣東話ok,但難d既話題或者大家爭論時佢一定要講英文

咁無話點相處既,咪佢講佢英文我講我中文囉 ,大家聽得明咪得囉
何況鬧交都唔駛咁認真啦....

珍珠宮

聽你咁講似係溝通問題。
但呢個同性格有關多過文化差異。
你先生如果係香港人就會了解你擔心D乜嗎?
一般男人唔會似女人咁諗得太多,
佢地會覺得煩。
同佢地仲意解決問題多過坐喺度諗住個問題。

大宅

ninachu 發表於 18-1-25 14:34
可能我老公係華人(星加坡籍),唔覺太大文化差異,只係生活上有改變,
例如:同佢講英文/華語,whatsapp英文
...
以管理工人為例。因為上次第一次請工人,有好多地方我地都太鬆,最後攪到比個工人lead住,最後我地都炒左。我想以上次經驗汲取敎訓,今次0里個想l 管理好d,就比佢話我 control freak. 又成日覺得我對工人唔好。因為上一個有food allowance, 但佢唔食我地d野(其實點會唔食,只不過係偷偷地食)。今次哩個會同我地一齊食飯,所以我想改food allowance 做bonus (我知哩度好多人都已經會話food咩 allowance. 但我老公真係講到話我地d中國人當人奴隸,basic salary 根本太少。因為我兩公婆都返full time, 屋企只靠個姐姐湊女,朝7晚9點幾,我都覺工時長,如果佢湊得好我個女,真係唔介意比多d). 我同老公講,叫佢每月過數人工比我,我會handle. 佢又問點解要做多重工夫。因為我想過數比工人時分兩項:1 basic salary. 2 bonus. bonus 是按當月performance 而發,即是如果我唔滿意有權唔比bonus. 希望可keep 住工人的performance 同有動力做野。不過我提出以上意見既時侯唔適合,在早上佢返緊工時講,佢話唔該唔好令佢死咁confuse, 咁多細胞喎. 所以我一開始已經同佢講叫佢每月先過數比我去處理工人月薪,就比佢話我攪咁多野。唉,我只不過想好好管理工人,因為佢會直接影響到成家既運作嘛

大宅

littlefunpig 發表於 18-1-25 13:56
咩國藉?? 其實同佢咩文化背景都好有關
e.g. 非洲同日本就好唔同
仲有印度, 大陸, 巴基斯坦...
佢係英國人,hea底。

瑪瑙宮

tabbymom 發表於 18-1-25 16:18
以管理工人為例。因為上次第一次請工人,有好多地方我地都太鬆,最後攪到比個工人lead住,最後我地都炒左。 ...

你無諗過, 唔出 BONUS 果个月佢會報復响你个女身上? 咪制喇. 照比囉, 又唔係比唔起, 佢表現唔好咪直頭炒佢囉. 我都覺得你攪咁多野, 固執果个係你多 d .

大宅

Nancy20090615 發表於 18-1-25 16:22
你無諗過, 唔出 BONUS 果个月佢會報復响你个女身上? 咪制喇. 照比囉, 又唔係比唔起, 佢表現唔好咪直頭炒 ...

呢啲就是男女有別?男人怕麻煩濕碎斤斤計較,女人小心眼成日係雞蛋裡頭……!只要个工人對我女好乾淨就夠。

大宅

又,上一個我一早已經講要裝cam, 佢話侵反人私隱喎。因為上次我生完,身體同精神上都好虚弱,根本自己攪唔到,今次我晤理三七二十一自己裝set埋,佢都默認set cam係有需要既。

大宅

Nancy20090615 發表於 18-1-25 16:22
你無諗過, 唔出 BONUS 果个月佢會報復响你个女身上? 咪制喇. 照比囉, 又唔係比唔起, 佢表現唔好咪直頭炒 ...
其實哩個係巧立名目,我都會出果舊錢比佢,但我想以此提醒佢要keep住performance 啫

大宅

依家喺cam度見到佢拎手機開youtube同我個女一齊食住mon睇片。我send message 問多佢一句落左公園玩未,未既就去玩。佢答完yes, already have就抱埋我個女入房繼續睇(因為房無cam). 比著你地,會點處理?

瑪瑙宮

tabbymom 發表於 18-1-25 16:48
依家喺cam度見到佢拎手機開youtube同我個女一齊食住mon睇片。我send message 問多佢一句落左公園玩未,未既 ...

多數工人都唔方積極/勤力, 出三成力比你已叫 OK .

大宅

Nancy20090615 發表於 18-1-25 17:05
多數工人都唔方積極/勤力, 出三成力比你已叫 OK .

咁即是我自己睇開d,由佢繼續咁樣,咁我自己就會好過d?咁 food 咩 allowanace, bo 咩 nus 呢?
佢第一次出國打工都係咁,其實我自己心入面又唔覺得佢deserve 哩個價囉。講到哩度就係我一開頭講既mindset 分別啦。個工人係我老公上網搵左個幾月先搵到既,佢話係全部之中最好囉噃。

大宅

如果我同老公提出佢拎手機一齊同阿女食住mon睇youtube, 又會比佢話我管咁多,工人會唔開心。但作為媽媽,晤想個女貼住個手機mon 睇咁耐有錯嗎?咁邊個理過我感受呢???

首頁
12345...7

尾頁

跳至