夫婦情感

跳至

首頁
12345...7

尾頁

瑪瑙宮

tabbymom 發表於 18-1-25 17:15
咁即是我自己睇開d,由佢繼續咁樣,咁我自己就會好過d?

你咪好似打工咁, 提佢幾次, 都唔跟你意思做, 就換, 唔使手軟. 如果你老公話 OK 唔使換, 照用佢, 你咪配合, 唔通又吵一餐, 最少佢好似樓上 JM 講, 照顧你个女 OK 就得. 最重要係照顧到你个女丫麻.

大宅

我依家就係成日要顧住頭家大小,攪到自己情緒好受困擾,所以比老公話我諗太多,連身體都出現問題

大宅

Nancy20090615 發表於 18-1-25 17:23
你咪好似打工咁, 提佢幾次, 都唔跟你意思做, 就換, 唔使手軟. 如果你老公話 OK 唔使換, 照用佢, 你咪配合 ...
我就係因為個女,所以由上個工人開始忍,忍到自己身體都出現問題,估唔到哩個黎左一個月都無,就黎料

瑪瑙宮

tabbymom 發表於 18-1-25 17:15
咁即是我自己睇開d,由佢繼續咁樣,咁我自己就會好過d?咁 food 咩 allowanace, bo 咩 nus 呢?
佢第一次 ...
你工人咪古惑囉, 一早用手機引你个女睇, 自己就抖抖抖, 慳水慳力, 睇多排先囉. 你咁緊張, 不如自己湊喇.

大宅

Nancy20090615 發表於 18-1-25 17:35
你工人咪古惑囉, 一早用手機引你个女睇, 自己就抖抖抖, 慳水慳力, 睇多排先囉. 你咁緊張, 不如自己湊喇. ...
我都feel到佢古惑,唉,鬼叫老公唔生性,佢擔得起頭家,我就唔駛今日咁既款,仲有兩年,點忍?????我真係好辛苦!

瑪瑙宮

tabbymom 發表於 18-1-25 17:41
我都feel到佢古惑,唉,鬼叫老公唔生性,佢擔得起頭家,我就唔駛今日咁既款,仲有兩年,點忍?????我真 ...

唉, 我都唔知, 我未用過工人.

我个同事話佢係負責煮埋飯比工人食, 佢工人淨係負責睇掂佢个女就得.

不如, 你話表現好, 年尾有 BONUS 比佢, 黎引佢, 睇下得唔得.

禁止訪問

2018復活節勳章

大宅

工人係每天要對住亦照顧你最親的人, 你對人好佢對你好. 樣樣管住斤斤計較, 對你一定無好處

大宅

回覆樓主

我老公中英混血
英國大
我係CBC但群返華人多
所以好中國人思想

我同老公都有文化差異
因為佢太鬼而我相對較傳統
但好多時有分歧大家都要傾
要雙方都open minded
唔可以一方就另一方
如果唔係好大crash就會嗌大交

大宅

aztecs 發表於 18-1-26 10:16
工人係每天要對住亦照顧你最親的人, 你對人好佢對你好. 樣樣管住斤斤計較, 對你一定無好處 ...

我當然明白哩點,所以就算話salary include food allowance,我都比佢照食我地d食物。但依家佢係拎手機同我個女貼到好近咁睇成個鐘,係直接影響到個女既健康,唔通我都由佢?
都係自己攞黎衰,比左wifi佢,諗住我地可以保持聯絡,佢放break時又有得用。

大宅

Jasper911 發表於 18-1-25 14:29
其實只要坦誠相處就已經可以解決好多嘢,當然又要睇下咩國藉嘅,我C6係澳洲人,性格比較隨和,英文唔係我母 ...

其實我有盡量表達我感受及對事情的睇法,但佢係完全唔同意及唔理解,我已經係打text同佢講我既憂累,坐月時更日日喊,佢只係話我受hormones 影響。近排身體出左狀況,我睇完醫生同佢講,佢第一個反應係問我邊度野返黎,第二樣就係問會不會影響到個女,我真係好hurt好灰心⋯⋯

水晶宮

tabbymom 發表於 18-1-26 11:36
我當然明白哩點,所以就算話salary include food allowance,我都比佢照食我地d食物。但依家佢係拎手機同 ...
一係你下旨意話唔准俾小朋友睇手機...

你可以買定D 唱遊 DVD碟, 俾佢係電視播, 仲要限定只可以係佢煮飯/ 小朋友睡前等等咩時候播....小朋友睇電視要有一定距離等等...

敎小朋友唔可以全部假手於人, 工人包佢食飽換片煮埋飯, 手腳乾淨無打駡小朋友已經叫唔錯....

你叫你先生呢D方面交晒俾你, 你自己全權負擔, 所有野唔洗佢煩 ( 口講話唔洗佢煩, 實際係唔洗佢口多多俾埋堆有等於無既意見, 即叫佢收聲)

水晶宮

tabbymom 發表於 18-1-26 11:36
我當然明白哩點,所以就算話salary include food allowance,我都比佢照食我地d食物。但依家佢係拎手機同 ...
咩 allow 唔 allowance 呢d講咗就算, 唔好出爾反爾免得佢心入面唔服氣.....每個月是是但但俾兩三佰就算.....做得到係應份, 基本野都做唔好就炒得, 唔好覺得佢好少少就俾多五六佰做壞晒規矩

大宅

tammy2008 發表於 18-1-26 13:36

你可以買定D 唱遊 DVD碟, 俾佢係電視播, 仲要限定只可以係佢煮飯/ ...
已經講左喺個女面前唔可以用手機了,今朝又比我見到佢哄阿女訓覺,但係抱著阿女黎玩手機,我即刻叫佢抱返阿女上床訓。佢即刻照做加 say sorry.我訂左好多新書,黎緊屋企又會裝 internet tv, 希望多d活動唔好淨係睇手機

大宅

tammy2008 發表於 18-1-26 13:36

你可以買定D 唱遊 DVD碟, 俾佢係電視播, 仲要限定只可以係佢煮飯/ ...
佢凈係識話個工人好,因為個工人係佢揾左個幾月先揾到返黎既,而我目前睇到既佢都叫做跟指示做野(除左玩手機),學野都算快,唔會好似上一個咁姿姿整整。

大宅

tammy2008 發表於 18-1-26 13:40
咩 allow 唔 allowance 呢d講咗就算, 唔好出爾反爾免得佢心入面唔服氣.....每個月是是但但俾兩三佰就算.... ...
錢哩方面係老公同佢deal, 我亦都唔會出爾反爾,但現在實際情況唔同,food allowance 根本應用唔到,所以我先會想將哩樣野改叫為bonus(其實都係會比),只不過係想提醒個工人要keep住performance. 而我亦將哩個想法text比老公,但佢好confuse, 唔明我點解要咁復雜,我已經同佢講,你比錢我會自己處理,亦唔會待簿個工人,我只想工人有付出有做到合乎要求既野,我亦會公平對待佢。但老公就話我係control freak.

男爵府

回覆 tabbymom 的帖子

其實佢都係關心你但可能表達方式不是你所想;我同C6向育兒方式係好唔同,但我都聽佢講,但我會要求其他方面要就我;其實我地真係有好多唔夾,但起碼我地深愛對方,願意一齊商量,妥協!心平氣和!如果大家想好嬲嘅時候,我地會冷靜後再傾!女人有時候溫柔下其實男人會心軟,樓主,冷靜先會諗到嘢,有邊對夫妻可以冇風冇浪咁過一世喎?唔好衝動,慢慢傾去搵解決方案,一定有嘅!be positive !加油!

大宅

Jasper911 發表於 18-1-26 18:08
回覆 tabbymom 的帖子

其實佢都係關心你但可能表達方式不是你所想;我同C6向育兒方式係好唔同,但我都聽佢 ...
好多謝你既鼓勵呀!我都知兩個個體要生活在一起相處有很多學問,加上依家多左個成為父母既身份,要維持一個家庭真的不容易啊。以前拍拖既浪漫激情自由完全無哂,我會學習去適應的。

翡翠宮

回覆樓主:

我嗰位係外國人
前任,現任都係
人既缺點佢地都有
個人經驗吾關國藉事
生活習慣不同,就算同係香港成長都會
只要吾係大既價值觀問題, 好少事
我可以好 relax
我地大家自由度高,可能因為咁,少爭執

不過工人方面你真係要放鬆D,為左佢兩公婆嘈真係好儍

子爵府

畀面勳章

mini1204 發表於 18-1-26 20:17
我嗰位係外國人
前任,現任都係
人既缺點佢地都有

完全 100% 同意,我另一半都係英國人,有2個小朋友,無請工人,每個人都係獨立個體,有獨立(自我)思想,每一件事,在每個人的思想領導下也有不同立場,2個人相處要大家互相去包容,吾係去同化他人!
樓主也真有點執著,樓主先生也許也承受著不少壓迫壓力!
大家文化背境,生活習慣吾同,真係要亙相忍讓一下,老公,工人亦然!
吾想工人YouTube喂女,話過,吾改,咪改Wi-Fi password囉,搞咁多嘢去改payment term and payment method做乜,咁小事啫住個老公做乜?真係好無謂!
Kirsten born at 31/12/2003 N/B Weight = 3.33 kg One Month = 4.6 kg Two Month = 5.37 kg Three Month = 6.11 kg Four Month = 7.3 kg (70cm long) Five Month = 8.11kg Six Month = 9.37kg (72cm long) 7.5Month = 10.9kg (24 lbs) 8 Months = 11.1 kg (24.4 lbs) 9.5 Months = 11.5kg (25.3 lbs) 10.5 Months = 11.8kg (26 lbs) 12 Months = 11.4 (25 lbs) 16.5 Months = 30 lbs 20 Months = 16kg (35.2 lbs)

首頁
12345...7

尾頁

跳至