1-3歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

呀仔歲半大有濕疹點算好??睇皮膚科驚醫生開啲類固醇既藥,所以帶呀仔睇中醫。
睇左一兩個月啦,但仲未有改善。
大家有冇偏方可以介紹下?

男爵府

偏方唔好亂試,有人好work但有人有反效果,

我仔14個月都有濕疹, 斷斷續續,

如果你仔仔有出水情況就一定要用咗類固醇控制咗先,以免傷口感染金黃葡萄球菌, 同埋唔好搽咗一兩次見有好轉就停,
一定要搽晒成個療情 (多數係7日,你睇返醫生既指示),
因為表面好返, 但其實皮膚底層既炎症可能仍然未消,
如果自行停藥就好大機會翻發

依家呢d天氣係濕疹發既高峰期, 我個仔日日用花士令搽到厚一厚就無乜發了,
雖然油淋淋, 但我仔好快吸收晒,
如果唔想咁油,我之前用aveeno濕疹line都ok, 不過因為都貴, 我又大大pat咁用,所以依家轉左用花士令

複式洋房

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

複式洋房

pinkochang 發表於 18-1-25 15:12
偏方唔好亂試,有人好work但有人有反效果,

我仔14個月都有濕疹, 斷斷續續,
仔仔沒有出水,但就成日嗌痕

複式洋房

rosita850 發表於 18-1-25 15:13
回覆 Jollyinu 的帖子

childs farm有隻Cream好work ! 我個囡 R 到損晒~ 搽左呢隻之後好返晒!
係邊有得買?

複式洋房

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆樓主:

我建議你睇西醫喇,好得比較快。要搽d cream吖

複式洋房

rosita850 發表於 18-1-25 15:48

香港無得賣GA~ 我自己喺英國訂返黎!
好多謝你呀<3不過唔洗讓支比我啦,
咁岩我有朋友去開英國,
我叫佢幫我買支番黎試下先。

複式洋房

我要做媽媽 發表於 18-1-25 16:25
我建議你睇西醫喇,好得比較快。要搽d cream吖

有冇邊位醫生可介紹?

Hello Jollyinu ,醫生會按BB 濕疹情況處方適當劑量嘅類固醇藥物, 只有不當/長期使用類固醇藥膏,才可能會有明顯副作用(例如皮膚變薄、毛髮增加),囝囝濕疹已經有1-2個月仍未有改善,建議儘快同囝囝睇睇西醫,依照醫生指示下使用就唔駛擔心 (只需搽上薄薄一層,所搽範圍比患處略大)。另外,媽媽留意下囝囝會唔會接觸到某D物品時,濕疹會嚴重左,例如新衣物物料、洗衣粉、沖涼液、高蛋白食物、﹑塵蟎、植物、動物毛髮等,盡量避開致敏源,濕疹會慢慢改善架。媽媽平時有冇同BB做保濕習慣?

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

複式洋房

我個仔以前都有濕疹睇西醫係就係好怏好返, 但隔一陣又發出嚟
睇見佢都覺得辛苦

之後有次朋友介紹
睇完西醫就搽佢支cream同油
而家白白滑滑
好少返發

複式洋房

fattypig00 發表於 18-1-26 16:56

我個仔以前都有濕疹睇西醫係就係好怏好返, 但隔一陣又發出嚟
咩Cream 同油黎架??

複式洋房

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 18-1-25 17:47

Hello Jollyinu ,醫生會按BB 濕疹情況處方適當劑量嘅類固醇藥物, 只有不當/長期使 ...
有幫BB搽施巴嬰兒護膚霜。睇黎都係要帶BB睇西醫

複式洋房

我嗰支係保濕cream, 紫白色(但保濕cream 周街都係支油就細細支, 最鍾意佢係用噴嘴, 唔洗搞到成手油(但唔多地方有

複式洋房

fattypig00 發表於 18-1-26 17:39

我嗰支係保濕cream, 紫白色(但保濕cream 周街都係支油就細細支, 最鍾意 ...

唔洗搞到成手油都幾好喎,
但會唔會太'立'架?
似終都係油

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我女5個月大先發濕疹,而家9歲都未斷尾,只有不停揸保濕cream加精油,先叫做好d,一唔揸佢r成晚 太嚴重我先會揀好薄既類固醇等佢止痕冇咁辛苦,多數揸一次就ok
感激遇上你~

複式洋房

回覆 kiko_mami 的帖子

9歲都未斷尾咪好嚴重好辛苦我最近見有人介紹蜂蜜混合玉桂粉可治濕疹,
有冇人有試過/聽過

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

Jollyinu 發表於 18-1-28 14:56
回覆 kiko_mami 的帖子

9歲都未斷尾咪好嚴重好辛苦我最近見有人介紹蜂蜜混合玉桂粉可治濕疹,

唔係好嚴重,係比較乾,佢已經唔似細個會出水,佢比細個已經叫好返好多,只要唔飲奶,唔食柑橘類生果,菠蘿果d就ok,濕疹係好難斷尾
感激遇上你~

複式洋房

Jollyinu 發表於 18-1-26 18:07
唔洗搞到成手油都幾好喎,
但會唔會太'立'架?
似終都係油
唔會呀, 好快吸收

複式洋房

回覆 fattypig00 的帖子

邊到有得買呀??

首頁

尾頁