懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

本來有朋友媽媽黎幫我, 但人地突然有事唔黎... 屋企得個"準"工人 (希望生之前黎到香港啦) 請問得個工人幫手會唔會攪唔掂? 有冇D咩事要特別注意, 求幫忙

象牙宮

請識煮的家助。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

水晶宮

natasha.z 發表於 18-1-25 17:24
本來有朋友媽媽黎幫我, 但人地突然有事唔黎... 屋企得個"準"工人 (希望生之前黎到香港啦) 請問得個工人幫手 ...
個人覺得總之有人買餸煮飯就得。我第一胎時冇陪月冇工人,只有家人幫手買餸煮嘢食,我自己湊B餵奶(反正全人奶埋身),都好OK。不過如果你係好講究坐月點點點嘅話,就可能複雜啲。

JD930    發表於 18-3-26 15:35

大宅

我已book好左月子餐, 食方面就解決左... 只係湊B方面驚個工人唔識, 而我又冇經驗, 因為家中的4大長老都唔係HK, 冇人幫到手.. 我驚到時攪唔掂..

大宅

natasha.z 發表於 18-1-26 14:50
我已book好左月子餐, 食方面就解決左... 只係湊B方面驚個工人唔識, 而我又冇經驗, 因為家中的4大長老都唔係 ...

到時候就自然識

子爵府

+5熱血勳章

我已book好左月子餐, 食方面就解決左... 只係湊B方面驚個工人唔識, 而我又冇經驗, 因為家中的4大長老都唔係 ...

冇錯,好似樓上咁講到時就會識。生咗後E院都有教吓
我果時生咗個細時返屋企後都係自己攪掂,屋企人住得遠,只在星期六/日幫我買肉,我自己洗切煮。個大嘅就C6揍佢落街搭車返學,放學就我自己樓下接上樓
講真最緊要休息夠,我通常大果個返咗學我就即刻上床休息。
無論有冇陪月都好,都要多D休息,唔好成日對住手機

大宅

回覆樓主

我第一胎都係只有工人無陪月,工人印尼人,仲要第一次嚟香港,不過佢自己已生三個,有湊b經驗。至於我坐月個月嘅經歷係,bb方面可以放心俾佢照顧,因我兩公婆第一胎,乜都唔識又驚青,工人做得仲好過我哋,沖涼著衫都熟手,夜奶都肯幫手餵,本來當初我諗住自己餵夜奶,但當時係冬天,餵了幾晚,抱住個仔越坐越凍,但抱住佢,自己又加唔到衫,所以俾工人餵,免得自己冷親手尾長,湊b方面佢的確係好幫得手。
至於煮野方面,工人未來過香港,唔知香港啲餸係點,又唔認識中國人藥材,仲要雞同鴨講,叫佢煮下菜呀雞呀肉呀都仲可以,叫佢煲湯就的確好難一言兩話講清楚,由拎所需材料到材料落先落後,仲有大火細火煲幾耐,的確好難有時間慢慢詳細講,因為自己都要餵下奶泵下奶,有時係時間落野較火時我又响房餵緊人奶出唔到來。總括嚟講係無啖好食
所以如果工人新唔熟煮飯,最好有人幫下,可以係長老,中點,陪月,一係就月子餐

大宅

唔打算長期餵人奶及進補,冇陪月都冇問題

大宅

我係同老公兩個人渡過。
除咗情緒唔係咁好,其他都ok

水晶宮

muitse2013 發表於 18-2-2 12:08
好奇一問,唔打算長期餵人奶同冇陪月有咩關係?我第一胎都冇陪月,餵人奶。

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我生完得自己一個,搵左樓下餐廳姐姐煲湯比我飲,我都係餐餐食外賣,有時攰到直情唔食飲麥皮當一餐,所以瘦得好快
感激遇上你~

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

muitse2013 發表於 18-2-2 12:08

我女全人奶我都冇陪月,餵到自然離乳
感激遇上你~

男爵府

視乎自己想要咩啦,我冇人幫到,所以請陪月補身,煮飯,幫b洗澡。個工人雖然有生過bb,但湊法不同,用具吾多識。陪月整好餸,佢咪做下簡單野。夜晚湊b就自己同老公黎~日間多休息。休息吾好真係好快腰骨痛,頭痛~

大宅

咁薑水呢. 你諗住點

https://www.ztore.com/tc/product/postnatal-shower-set-for-mama-1013122

如果你冇時間.
呢個好唔錯的

大宅

nk88 發表於 18-2-19 18:31
咁薑水呢. 你諗住點

https://www.ztore.com/tc/product/postnatal-shower-set-for-mama-1013122
我買左薑心比心沖涼洗頭水, 另外再買埋艾薑絨焗水沖身

複式洋房

回覆樓主

請個有經驗及有小朋友既工人會比較合適。
我個工人都係剛剛小朋友出世前一個月黎到。
到bb出世後,需然佢在湊bb方面幫唔到我,但解決左一大堆家務問題,其實都已經差好遠。
洗奶樽、準備3餐、家居清潔等等

洋房

有無月子餐介紹?

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

請問妳係邊度訂月子餐啊?

大宅

$KathyHuen$ 發表於 18-2-25 00:11
有無月子餐介紹?
已PM

大宅

JD930 發表於 18-3-12 23:29
請問妳係邊度訂月子餐啊?
已PM

首頁

尾頁

跳至