懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

natasha.z 發表於 18-3-14 11:19
已PM

Thanks

男爵府

回覆樓主

陪月其實係最主要幫媽媽補身同煮食,如果佢做24小時,先會多時間湊bb~ 如果屋企有人或長輩可以煮食,燉補品就冇問題,不過佢地都要識d中藥,同知道你身體點樣先。吾補冇咩野。不過第日身體有咩問題就慢慢淨現,同易老d.....

大宅

回覆樓主

點解搞唔掂?

大宅

lowbson 發表於 18-3-18 17:01
點解搞唔掂?
未生過, 唔知攪唔攪得掂.. 所以開post問下

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我都覺得如果對坐月好講究就最好有人幫. 否則一切從簡都會搞得掂.

對住bb 又得自己一個人, 點都要堅強硬淨d, 處事亦要果斷.

如果你去政府醫院生的話, 留院果幾日係你最好既學習時機, 有乜唔明問姑娘, 問阿姐, 問隔離位, 多留意人地點做. 我生完大仔第一日, 見到人地俾bb 單獨響病床上而俾姑娘大聲鬧, 又見人地將d 用過既尿片卷好貼好至掉, 主動叫阿姐教我幫bb探熱 (果陣醫院仲用肛探)等等, 之後返屋企湊b 都會定d.

薑醋, 炒米茶一早準備好.

我第二次坐月時響外國, 飲28坊, 加舊雞柳, 用電子燉盅去燉就攪掂, 非常方便. 沖涼前自己煲薑水.

你可以幾日去買一次餸, 一次過煮兩餐飯, 放d 肉碎入d 飯度就唔駛額外煮.

bb 瞓左, 你都要去瞓覺, 日日要抽至少15分鐘去做自己鍾意既事, 你都要relax.

首頁

尾頁

跳至