0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

我BB六個月呢排個肚同背都出左D紅點,E生話係濕疹搽類固醇同食藥,但好左三四日又出返,有咩方法護理可以令佢唔好出得咁密

複式洋房

回覆樓主:

要留意下係咪皮膚太乾燥,
勤d 茶cream,保濕好重要

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆樓主:

一定要keep住同佢搽cream

別墅

Macy1120Suen 發表於 18-1-27 16:56
要留意下係咪皮膚太乾燥,
勤d 茶cream,保濕好重要

就係皮膚有D乾

別墅

我要做媽媽 發表於 18-1-27 19:55
一定要keep住同佢搽cream

一日可以搽幾次

複式洋房

回覆樓主:

我bb得個半月果陣都出濕疹,
我同佢睇完醫生茶藥膏好左之後,
每3至4 個鐘會用熟水抹完就茶。
天氣凍乾燥會茶密d,1 日5,6 次架。
暖d 果陣就1 日茶2,3 次。
醫生教薄薄地茶就可以,唔好一次過茶咁厚。
到左而家3 個月大,佢間中都會發,但茶返密d 又好返。
你要多d 留意佢出疹既位置,
醫生同我講初生bb 好多時都會有輕微濕疹。
但如果處理得唔好,驚會一路發出黎。

別墅

Macy1120Suen 發表於 18-1-27 23:13
我bb得個半月果陣都出濕疹,
我同佢睇完醫生茶藥膏好左之後,
每3至4 個鐘會用熟水抹完就茶。

系咪好返後主要護理都系同佢搽密D潤膚膏就得啦?你用邊隻潤膚膏?我個B主要係背同肚,如果再起系咪又要即刻同佢搽E生藥膏還是搽潤膚吖?

複式洋房

回覆樓主

我bb3個月開始都有濕疹,上排都發得好勁,醫生介紹左隻無類固醇同藥物成分的cream幾好,持續用左一星期慢慢好轉,支cream叫Atopiclair ,屈臣同萬寧都有,樓主可以試下

別墅

Kylie624 發表於 18-1-29 08:57
我bb3個月開始都有濕疹,上排都發得好勁,醫生介紹左隻無類固醇同藥物成分的cream幾好,持續用左一星期慢慢 ...

發出黎果時都係用呢隻cream 搽?有冇搽E生比的藥膏

禁止訪問

別墅

fasui87 發表於 18-1-29 11:35
cream一定要搽得好密嫁,另外會唔會可能關你食緊個隻奶粉事呀?

點解關奶粉事呢?佢食左五個月都冇事,係近呢一個月先開始有喎

別墅

fasui87 發表於 18-1-29 11:35
cream一定要搽得好密嫁,另外會唔會可能關你食緊個隻奶粉事呀?

你用邊隻cream

複式洋房

Lon媽咪 發表於 18-1-29 11:26
發出黎果時都係用呢隻cream 搽?有冇搽E生比的藥膏

係呀,我係發緊時用,我冇用醫生開的藥膏,因為含類固醇,而醫生都建議盡量用Atopiclair ,而少用類固醇。本身我都冇咩信心,但塗到第4日係好明顯好轉,我一日塗5-6次。另外醫生有講1歲前的濕疹多與食物有關,你bb 六個月,有冇留意係咪加固食物有敏感?

別墅

Kylie624 發表於 18-1-29 12:44
係呀,我係發緊時用,我冇用醫生開的藥膏,因為含類固醇,而醫生都建議盡量用Atopiclair ,而少用類固醇。 ...

咁平時冇發係咪都照搽?其實佢五個月未加固都發啦

複式洋房

Lon媽咪 發表於 18-1-29 12:56
咁平時冇發係咪都照搽?其實佢五個月未加固都發啦

平時冇發就用佢出的lotion ,發時用膏(佢分2款)。咁會不會係奶粉問題?醫生建議我轉低敏奶粉

別墅

Kylie624 發表於 18-1-29 13:01
平時冇發就用佢出的lotion ,發時用膏(佢分2款)。咁會不會係奶粉問題?醫生建議我轉低敏奶粉
...

咁你有冇轉奶粉

別墅

Kylie624 發表於 18-1-29 12:44
係呀,我係發緊時用,我冇用醫生開的藥膏,因為含類固醇,而醫生都建議盡量用Atopiclair ,而少用類固醇。 ...

你可否send 冇類固醇果隻藥膏比我

複式洋房

Lon媽咪 發表於 18-1-29 17:39
你可否send 冇類固醇果隻藥膏比我

我bb發果陣我會茶醫生比既藥膏,退晒紅就茶cream 茶密d,
如果好乾燥,
我會用mustela 果隻濕疹專用既保濕cream,
平時就用返普通既cream,
我自己就用mustela.
但我見好多媽咪話用另外一隻牌子,
咩牌子我就唔記得,
因為我bb 用呢隻ok,
所以我冇特登同佢轉。

大宅

回覆 Kylie624 的帖子

我都想知道你有無轉奶粉?轉左邊只奶粉?依家我B又系到左3個月就出濕疹,好左了又復發,我都懷疑系奶粉問題。

複式洋房

小紅豆1118 發表於 18-1-29 20:28
回覆 Kylie624 的帖子

我都想知道你有無轉奶粉?轉左邊只奶粉?依家我B又系到左3個月就出濕疹,好左了又復 ...

我轉左能恩

首頁

尾頁

跳至