自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

tester5 發表於 18-11-20 13:00
你講既呢d情況,爸爸有冇責任?點解只怪女人呢?
活生生做手術既醫生?護士呢?又有責任嗎?
佢地又會唔會 ...

又或者另一個看法就系,BB始終起媽媽個肚入面,就算個男人唔要,個女人依然可以選擇生個B出黎,

最終決定權都系起女人度,應該唔多比個男人拖去落仔,所以又無話對女人唔公平。

珍珠宮

Mrs.Kangaroo 發表於 18-11-20 13:28
做完果个月都可以拉埋黎讲丫。做完之后幾年堝,咁都仲关事?

那我就不知道了。又有誰能夠確認或者否定呢?

做人做事,但求無愧於心。我媽對於自己的孩子,當時也只是覺得把該做的事做到了,也就心安了。一位有責任感的母親,一輩子牽掛的就是子女。

珍珠宮

blackypurin 發表於 18-11-20 13:15
全世界都有人話有鬼,所以我傾向相信可能真係有,但全球好像只有中國人才特別關注靈嬰,好像沒有聽說過外國 ...

有時候不一定是事實最重要,保持好的做人心態最重要。

中國人的傳統風俗不一定適合西方人,西方人的那套也不一定適合我們。

有些人是教徒,他們認為信了耶穌之後,死後會上天堂。如果天堂是比人間更好的地方,即然死後會上天堂,那又何必怕死?!

首頁

尾頁

跳至