論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

你們有無試過新舊工人交接果幾日...勞保點攪?AGENT 叫我買份新...但我舊果份明明仲有一年多.........:(

上網找過好像無幾日勞保買, 最少都要一年

水晶宮

pylau 發表於 18-1-27 08:31
你們有無試過新舊工人交接果幾日...勞保點攪?AGENT 叫我買份新...但我舊果份明明仲有一年多.........:(

...

直接打電話比保險公司問, 唔好問agent

有好多外傭保險可以延期1個月, 好似比$100。

新外傭可以買另1份新(同另1間保險公司都得)。或保險公司提議你續保之後轉外傭名。

總之問保險公司實際得多。
天空之城, 快樂之地

大宅

PCCW2319 發表於 18-1-27 08:52
直接打電話比保險公司問, 唔好問agent

有好多外傭保險可以延期1個月, 好似比$100。
問左叫我買個份,最少一年..
問題我舊果份仲有年幾

水晶宮

pylau 發表於 18-1-27 09:03
問題我舊果份仲有年幾

邊間保險公司?

咁你新嗰份考慮下好唔好再買呢間公司啦

天空之城, 快樂之地

水晶宮

問題我舊果份仲有年幾

可唔可以新外傭只買1年基本保險(即勞工保險)。, 平好多。而到舊工人走左後, 就將舊嗰份轉新工人名(轉名應該可以卦)。

不過就自己要承擔新外傭期間幾日差異既醫療風險。
天空之城, 快樂之地

水晶宮

問題我舊果份仲有年幾

舊外傭有無claim過份保險? 如無claim過, 問下保險公司取消餘下1年保險申請退款。 因為申請話賠償, 應該就唔可以申請取消及退款。不過都可以問下保險公司。
天空之城, 快樂之地

水晶宮

pylau 發表於 18-1-27 08:31

...

其實有咩事務需要由舊工人交帶比新工人幾日? 叫舊工人早d 走, 新工人緊接舊工人, 保險只要改番新工人的名就得。

另外, 以前有post 説新舊工人交接期, 有d 保險公司的外傭保係可以比多少少錢去保呢段期間家中僱用2個工人, 但不清楚係边間保險公司。

大宅

回覆 birdbird 的帖子

真係無需要,我係即炒舊人,但新人早幾日來攪驗身果D野先,AGENT話工人到港就要開始保險............

子爵府

pylau 發表於 18-1-27 12:53
回覆 birdbird 的帖子

真係無需要,我係即炒舊人,但新人早幾日來攪驗身果D野先,AGENT話工人到港就要開始 ...
你係咪請咗菲護理員?
又要炒?

大宅

細姐姐 發表於 18-1-27 14:37
你係咪請咗菲護理員?
又要炒?
係啊....你仲記得我...
一個連量血壓都錯的所謂護理員,唔識煮飯、無衛生常識、只顧24小時玩電話的護理員..初頭都無咩..我返返工比我發現到佢常常煮罐頭比我媽食..

本來都算..佢唔煮咪我早上趕出門前煮定兩餐..
因為炒佢都係要搏一鋪,無咩工人鍾意照顧行動不便又唔聽話的老人..

不過我份工勁忙,好多時返去都夜,仲要做家務和預備定第二朝煮的餸、湯等,我媽的情況又需要有個人同佢講下野,唯有再搏一鋪啦,都預左人可能頂唔順走我又要無得返工架喇..:(

wcpcelia    發表於 18-1-28 09:17

子爵府

pylau 發表於 18-1-27 21:38
係啊....你仲記得我...
一個連量血壓都錯的所謂護理員,唔識煮飯、無衛生常識、只顧24小時玩電話 ...

唉!

我都唔識講,頂住呀!

呢個真係個社會問題

大宅

回覆 細姐姐 的帖子

嗯...多謝你...

珍珠宮

birdbird 發表於 18-1-27 10:03
其實有咩事務需要由舊工人交帶比新工人幾日? 叫舊工人早d 走, 新工人緊接舊工人, 保險只要改番新工人的名 ...

工人走咗,新工人就到,保單要改名,生效日期應幾時呢?
保險話到港日,有10日等候期
Agent教因有10日等候期,cfm機位後,可以寫嗰日係生效日期,慳番幾日等候期!
應該係點呢?

水晶宮

karshing 發表於 18-3-3 10:22
工人走咗,新工人就到,保單要改名,生效日期應幾時呢?
保險話到港日,有10日等候期
Agent教因有10日等候 ...

舊工人走,保險 就即改新工人個名。但大wok 嘢的話, 保險始終都係會睇工人邊日入境, 佢話要等10日就真係要10日。

首頁

尾頁

跳至