家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

cqwert 發表於 18-2-4 10:28
回覆 kenmclaw 的帖子

我同你年齡差不多又是無仔女又是巳退休,有層樓十年前巳供完,有投資收的利息同我打 ...

講得好

cqwert    發表於 18-2-7 11:20

侯爵府

wan0526 發表於 18-1-27 13:49
有時有一小刻,心裡會有小小羨慕我那些沒小朋友的朋友,兩公婆想去邊就去邊,幾瀟洒。唔需要諗太多將來, ...

我冇小孩可能一早離婚

象牙宮

wan0526 發表於 18-1-27 13:00
好想了解下家陣四十歲應該擁有的資產起碼係幾多? 有下一代令 ...

人到中年, 應該擁有的資產起碼係幾多?
資產介乎100萬至400萬元。40歲時,起碼擁有逾百萬元資產,才可保障將來的生活。才夠退休生活挂。

下一代搵食環境會更艱難?。不會, 下一代不憂地方住了, 父母供完一層樓留下他們住。
只要肯做, 不懶, 不會是死路, 搵食夠養活自己的。
交通大大改善, 便利, 國內置物也一樣。

sar, 海瀟前, 自己滿足擁有的資產經歷 sar, 海瀟, 海啸.....
造成的损失超过百万。心里怎會好受?。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

侯爵府

我同你年齡差不多又是無仔女又是巳退休,有層樓十年前巳供完,有投資收的利息同我打 ...
jm...妳好利害!請問跟老公住?我都想跟妳學習,有足够弹藥!可以做自己鍾意的事!?

大宅

kenmclaw 發表於 18-2-5 13:53
回覆 yauyaumammy 的帖子

債券係高門檻投資.一隻亞州債券最少20萬美金(約155萬港元).你既投資可以制造現金 ...

點解我搵到既資料係:債券得1-2厘息?

大宅

可否分享下你係點做到?

子爵府

回覆 ourbobbie 的帖子

我諗番鄙視我咁早退休,睇少我既人都是做到退休年齡先退休,有啲唔信我退休,諗我因為搵唔到工做所以唔返工

男爵府

畀面勳章

回覆 wan0526 的帖子

你可問問花旗銀行或較大型証券行如輝立.再加上呢排債價跌.債息升.邊有可能得1-2%?

子爵府

回覆 ying_mail 的帖子

我是同老公二個住,其實我不是只靠自己有本事,老公是最大功勞,我們在樓價低時買樓,所以好快就供完層樓,供樓大部份的錢都是老公出,屋企開支都是大部份佢出,當時我一直都有工作,所以可以儲到錢,最主要儲到錢原因是我在同一間公司做了十多年,但我不是因為在這間公司做得開心而做咁多年,而是因為間公司人工福利好,又唔太辛苦,唔開心是因為人士問題,是間大公司,好多同事,好多事非,成日聽埋唔開心說話,但如果我離開公司我一定搵唔番呢個人工,而且每間公司都會有衰人,去到另一公司都會遇到唔開心的事,當時我心態返工只是為錢,所以我忍,其實我由三十歲開始巳經唔喜歡工作,我成日希望可以四十幾歲退休,當時我返工一唔開心或想辭職,我就安慰自己要為達成自己願望提早退休,我忍我要努力工作儲錢就可以達成自己願望,我投資唔叻,我投資只是樓市低時買多層樓租比人,巳供完,現收租,我可以提早退休最主要原因我忍到一份做了多年的公司

子爵府

我答了在樓上

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章

cqwert 發表於 18-2-7 11:12

我是同老公二個住,其實我不是只靠自己有本事,老公是最大功勞,我們在樓價低時買 ...

同路人, 多謝你分享心路歷程 !

我係5年前開始酬備提早退休, 導火線係比上司逼得好緊令我患上仰鬱症, 宜家我經常提醒自己"小不忍則亂大謀", 雖然成日都想辭職但要暫時堅持一下, 目標係2023年 (即前後共用10年時間准備退休資產) 可以隨時唔撈, 因為宜家呢份工上司雖然刻薄, 但人工幾高, 每個月可以儲6成人工, 如果轉工人工會減半.

退休後會以股息為生, 5年前開始趁低吸納收息股, 以高息REITS為主, 宜家手持最多既係 405 (3.8時開始入) 同 1098 (7.X 開始入), 以圖表分析同息率黎決定幾時加注, 股市大調整對我D股影響唔大, 反宜提供加貨機會添.

男爵府

畀面勳章

實現財務自由, 主要有五招:- 財務自由定義是產生的被動收入必須至少要等於或超過你的日常開支。 實現財務自由方法主要可透過1.買樓收租, 2買股收息,3.買中倍升股,4買債收息,5.做有盈利生意賺錢...不過前設係無小朋友容易好多...

侯爵府

我是同老公二個住,其實我不是只靠自己有本事,老公是最大功勞,我們在樓價低時買 ...

多謝JM分享,我都好想可以好似妳甘,所以我几唔開心都要尼忍忍,想有一定財力做自己事

子爵府

回覆 pi0219 的帖子

明白你心情,我在前公司都曾經做到抑鬱症,無人幫到自己,我都是靠自己抑鬱症好番,成日諗辦法自己安慰自己,改變自己心態,為個係自己生命中既無謂人而放棄一份人工福利好的工作很不值得,祝你早日達成你願望,過你想要的生活

子爵府

祝你早日達成一定財力,做你想做的事

侯爵府

cqwert 發表於 18-2-7 23:06

祝你早日達成一定財力,做你想做的事
多謝您,我也祝福您一切安好

cqwert    發表於 18-2-8 00:43

大宅

咁只係靠一層樓退休?怕唔怕唔夠呀?咁我都有一層樓收租,不過係細價舊樓,租得嗰萬二蚊,7除8扣,1萬到落袋。不過我衰在遲生,宜家d細路細,呢樣大不同。

大宅

kenmclaw 發表於 18-2-7 13:54
實現財務自由, 主要有五招:- 財務自由定義是產生的被動收入必須至少要等於或超過你的日常開支。 實現 ...

想學多些債券的資訊

大宅

kenmclaw 發表於 18-2-5 12:22
回覆 yauyaumammy 的帖子

在網上睇吾同人既blog再加自己既經驗而成.你有興趣.可看看starman既blog.網上sea ...

是否startman84?
thanks

子爵府

我不是只靠收租生活,我老公有工作,每個月都有儲蓄,我們都有積蓄,有利息收,我屋企只有我和老公二個住全部開支生活費都是老公出晒,我同老公的父母都不須要我們負擔,我們無經濟負擔,所以我可以提早退休

首頁

尾頁

跳至