跳至

首頁

尾頁

大宅

元朗真係好多白鴿,我住緊個到好多白鴿企外牆平台,D冷氣機外面都係鴿糞....最近仲比野咬,屋企發現有細小昆蟲出沒,懷疑係禽螨,大家有無相同慘況??最後點搞掂呢個問題??我成家都比野咬到一撻撻...,呢幾日已不停蒸氣消毒同洗晒D野,但都仲有野咬,大廈外牆應該有禽螨,尋晚係窗縫見到有隻爬入黎...外牆問題都唔知可以點算...

禽蟎是野鳥(白鴿)的體外寄生蟲,體長多小於1公釐,原本是以吸食鳥血來維生,但當鳥類離巢或禽蟎大量繁殖時,它們也可以吸食人血。
被禽蟎寄生的鳥類可能棲息或築巢於建築物的屋頂上、屋簷下、窗台、陽台、或是窗型冷氣的上面或下方,禽蟎即能經由門窗的縫隙、冷氣機與牆面之間的空隙、或是空調的通氣孔等侵入室內,或是趁著人類在陽台晾曬衣服時伺機叮咬

大宅

複式洋房

超多, 大馬路三分天橋, 大渠晚晚有阿嬸喂白鴿老鼠, 東張西望都報過。

大宅

回覆樓主:

好多呀,成日飛黎又叫又疴好煩,管理處都話冇辦法,食環又唔理,點解決好?

大宅

bibileung20 發表於 18-1-28 11:28
元朗真係好多白鴿,我住緊個到好多白鴿企外牆平台,D冷氣機外面都係鴿糞....最近仲比野咬,屋企發現有細小昆蟲 ...

Hi 我之前住元朗公園個頭!勁多白鴿,冷氣後面全部白鴿屎,我同小朋友長時間病、住了5 年搬左

男爵府

元朗真係好多白鴿,我住緊個到好多白鴿企外牆平台,D冷氣機外面都係鴿糞....最近仲比野咬,屋企發現有細小昆蟲 ...

我屋企露台都係,朝朝係到抓個冷氣機,成個露度都係雀屎,我仔之前都比野咬到成腳都係,我以為係蝨,睇醫生話吾係,我都搞吾掂啲雀仔

複式洋房

有禽蟎的話必須找出屋外之雀巢清拆,不然的話會有無數的禽蟎進入屋內,而殺滅屋內禽蟎之方法,我之前會用到殺它死滅蚤煙霧蛋(黃色果隻),不過只是殺滅屋內蟎蟲,最後還是要清除屋外雀鳥巢,唔係的話禽蟎又會走入屋

大宅

原來大家都有呢個問題,呢排天氣濕濕熱熱好似又黎過,D議員話會跟進,叫人唔好餵白鴿...不過實情係點就唔知了....我屋企已長期唔敢開某幾個窗開左窗會有野爬入黎...

複式洋房

我呢幾年每逢2-5月回南天都有嘢咬,起初以為有蚤,今年先發現原來係來自白鴿的禽蟎,仲要比早幾年嚴重左,再仔細睇原來好多好多禽蟎係冷氣的氣喉同窗邊走入嚟,係勁多,超恐怖。我地用玻璃膠填返d氣喉細縫,再關曬所有窗,用封箱膠紙封窗邊。但其實佢地仲入到嚟,我就用殺蚤噴霧噴窗外及條窗邊,終於KO佢地。但因為解決唔到白鴿問題,只有防止禽蟎入嚟,我已經好耐無開窗啦!唯有等無咁濕嘅日子佢自然消失後先開窗。
我揾過政府部門、議員,佢地都話做唔到d乜。

大宅

回覆樓主:

其實點解食環署唔可以捉走啲白鴿呢,唔減少只會越來越多,成日有人餵好食好住,自然又生多啲,沒完沒了

大宅

請問樓主住边頭咁多白鴿,因揾緊地方搬,thx

大宅

hohongkong 發表於 18-5-4 16:54
我呢幾年每逢2-5月回南天都有嘢咬,起初以為有蚤,今年先發現原來係來自白鴿的禽蟎,仲要比早幾年嚴重左, ...
我都有用封箱膠紙封窗邊呀,有邊窗有野爬入黎,有晚訓訓有野咬,起身四圍睇,發現窗簾好多隻,捉左N隻...拿拿林閂窗永久封印冷氣位拆玻璃加塊膠釘板係冷氣頂,叫做防到下白鴿唔會長企....搞到個人好神經質

大宅

Olooklook 發表於 18-5-5 02:32
其實點解食環署唔可以捉走啲白鴿呢,唔減少只會越來越多,成日有人餵好食好住,自然又生多啲,沒完沒了 :pi ...
食環話幫唔到
議員話會跟進

大宅

august22 發表於 18-5-6 12:32
請問樓主住边頭咁多白鴿,因揾緊地方搬,thx
其實元朗市都有白鴒....西鐵付近勁多,行過個邊條天橋就會感受到,大棠同圍村入面有無就唔知了.

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

其實如果冇人喂, 就應該吾會引到甘多野泥

大宅

kamkam528 發表於 18-5-7 16:30

就係成日見啲公公婆婆喺元朗公園餵鴿,多得佢地啲鴿越來越多

大宅

Olooklook 發表於 18-5-14 20:21
就係成日見啲公公婆婆喺元朗公園餵鴿,多得佢地啲鴿越來越多
西鐵站付近條天橋....天橋頂成日一堆食物....天氣熱行過個個位好臭D屎咪+食物變壞味....通常係面包,有時係飯菜.....

複式洋房

kamkam528 發表於 18-5-7 16:30

最憎D人餵,那些野鴿,痾到周圍都係,引哂D 蒼蠅好污糟

首頁

尾頁

跳至