自由報料

跳至

首頁

尾頁

子爵府

INC2001 發表於 18-1-29 11:12
岩岩買左部 Panasonic 新款愛衫號 2合1機....期待

我都想換呢款,請問可以分享用家意見嗎?

大宅

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

回覆樓主:

多謝溫馨提示

大宅

回覆樓主

好有用 多謝jm 分享

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

文迪羊 發表於 18-1-29 22:39
回覆 MM2005 的帖子

雪柜都有,第一次聽, 仲有咩電器有架

唔知。
但現講開就想起朋友年幾前買了三星雪櫃好靜,唔同舊雪櫃咁嘈同跳的聲音,唔通佢是變頻

大宅

801 發表於 18-1-30 00:24
我都想換呢款,請問可以分享用家意見嗎?
confirm左order未裝....遲小小分享

子爵府

INC2001 發表於 18-1-30 11:15
confirm左order未裝....遲小小分享

好呀,唔該哂

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

雪櫃三菱唔錯,平價都用變頻摩打,二門都係三千幾,泰國製造

洗衣機,我會用貴貨,考慮用西門子IQ700,德國製造,六千多,變頻摩打拖皮帶

大宅

lukluk0307 發表於 18-1-29 10:40
我都係岩岩換左部LG, 新款靚野, 2合1機, 唔錯

幾錢?大眼仔黎?

公爵府

陪月勳章

wendysnoopy 發表於 18-1-30 14:27
幾錢?大眼仔黎?
係網上買嘅行貨, $5100, 大眼仔機, 有成1400轉, 唔錯

珊瑚宮

回覆樓主:

原本考慮二合一,但乾衫磅數唔同,時間又耐,都係洗完,晾係房仔,用部平平開利抽濕機仲好

大宅

15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

學到野

子爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章

子爵府

1.常見錯誤觀念,用皮帶即係嘈,請看下面說明,係某廠商的說明/宣傳,唔一定全對,例如用皮帶容易損壞,上幾代機冇超載感應,超載/unbalance一樣全速運行,皮帶當然快損壞。近幾年部分用電子/電腦嘅機已有超載/震動感應器,唔平衡/超載會減速或停機出ERROR。
2. 直驅摩打優於變頻摩打,其實直驅馬達=冇皮帶嘅變頻馬達,摩打技術係冇分別
3. 直驅馬達 vs 變頻馬達+皮帶 噪音.
例子1,Panasonic NA148XS1(變頻馬達+皮帶)
脫水噪音為74dB
例子2,LG F1495BDA(直驅摩打)脫水噪音為72dB
例子3, SAMSUNG WD80J6410AW(變頻馬達+皮帶) 脫水噪音為73dB
例子4, 西門子
WM14W460HK(變頻馬達+皮帶) 脫水噪音為72dB
馬達類型特點優劣
變頻馬達高端

直驅馬達無碳刷
無皮帶
使用電子變頻技術,透過磁力
把穩定電流輸入馬達

不需皮帶馬達直接連繫滾桶
沒有尖頻聲,加上零摩擦,操作較寧靜

省電耐用

中端

無刷馬達無碳刷
有皮帶
使用電子變頻技術,透過磁力
把穩定電流輸入馬達
沒有尖頻聲,操作較寧靜

馬達無摩擦所以耐用

皮帶震動仍然會產生聲響,皮帶亦容易損耗

傳統馬達傳統

碳刷/有皮帶
由皮帶驅動馬達透過電流轉動並產生高速摩擦及尖頻聲

碳刷及皮帶容易損耗

珊瑚宮

teddybearhk 發表於 18-2-1 20:01
1.常見錯誤觀念,用皮帶即係嘈,請看下面說明,係某廠商的說明/宣傳,唔一定全對,例如用皮帶容易損壞,上 ...

請問西門子iq700系列最平果隻掂唔掂,見網店賣六千幾,唔算超貴,貪佢德國做

珊瑚宮

回覆樓主:

金章意大利做係好舊既型號,粒制好似隻大鳥眼,新款多數係泰國,有d係東歐

electrolux 有d係泰國,有兩隻係意大利,但唔係變頻,有一隻係,要六千幾,同iq700差唔多,咁緊係唔揀佢

其他牌子未研究,miele 太貴

子爵府

oceandeepsea 發表於 18-2-1 22:00
請問西門子iq700系列最平果隻掂唔掂,見網店賣六千幾,唔算超貴,貪佢德國做
...
所用零件一定係全球各國零件,唔係都唔會咁平,德國做可能只係組裝配。

子爵府

oceandeepsea 發表於 18-2-1 22:05
金章意大利做係好舊既型號,粒制好似隻大鳥眼,新款多數係泰國,有d係東歐

electrolux 有d係泰國,有兩隻 ...
個人會選擇日立(泰國做),已用4年,避震還是十分良好,其他原因如下(from official site):
  • 自動內外桶清洗(其他牌子只係用普通浸洗清潔模式)
  • 510mm直徑特大滾桶
  • 4重流體平衡器
  • 豪華房車級油壓式懸掛裝置
  • 3D轉速感應器

珊瑚宮

teddybearhk 發表於 18-2-1 22:16
所用零件一定係全球各國零件,唔係都唔會咁平,德國做可能只係組裝配。

即係唔應該跟國家買?有時好怪,開利抽濕機好多人讚,諗住冷氣應該都勁,睇資料又唔錯,但網上d評價好差

子爵府

oceandeepsea 發表於 18-2-1 22:26
即係唔應該跟國家買?有時好怪,開利抽濕機好多人讚,諗住冷氣應該都勁,睇資料又唔錯,但網上d評價好差
...
除非寫100%才有機會,跟據WTO協定,某些組件到達一定%和當地製造裝配便可以叫做MADE IN XXX,所以WTO即係老千局

大宅

801 發表於 18-1-30 11:42
好呀,唔該哂
用左了,都幾前衛靚仔。工人姐姐話好靜。也很細部

首頁

尾頁

跳至