自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

日做4份兼職,冇左3份工,我覺得呢句係斷章取義同誇左。因為3份都係萬寧,只係去3個地方清潔,每度都係至多一兩個鐘。其實做清潔或者倒垃圾果D既9成都係走幾度做,我覺得這只能叫1份工,唔係3份工。唔通一個行街sales一日要去幾度,又叫打幾份工咩。

子爵府

蓤菱 發表於 18-1-29 03:11
sor,我又睇唔到一個打幾份兼職,唔願意領綜援,自力更生的阿婆有幾咁可恥,通常呢D印花一卷唔見佐,會出通 ...

不問自取視爲賊也
體諒唔代表合理

男爵府

其實我唔明印花凹凹凸凸,就算眼唔好摸上手都應該一摸摸得出。

珍珠宮

仲講,仲有無煩D呀!。其實涱報紙想點?

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

seaman1982 發表於 18-1-29 07:54
日做4份兼職,冇左3份工,我覺得呢句係斷章取義同誇左。因為3份都係萬寧,只係去3個地方清潔,每度都係至多 ...
而且佢係外判工人
公司唔再安排佢去萬寧

都係正路嘅

男爵府

回覆樓主

我覺得阿婆一定係有心偷,但如果我係萬寧經理我就唔會報警,最多炒左就算。

珍珠宮

BK Milk勳章 畀面勳章

stkyo 發表於 18-1-29 01:27
萬寧咁大間公司,維持goodwill真係好緊要,既然炒左,就唔好落咩聲明,結果惹黎更多不滿,判左又發道歉啟事 ...

係囉, 成件事處理得好差。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

yiqiyihui 發表於 18-1-29 00:44
咁煽情嘅?
個官都話被告唔可信啦,揾到卷膠紙又唔用,唔make sense 囉。

X 2

事實上,案件疑點好多~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

yiqiyihui 發表於 18-1-29 00:44
咁煽情嘅?
個官都話被告唔可信啦,揾到卷膠紙又唔用,唔make sense 囉。

就算係膠紙,拎左唔用都係⋯⋯
雖則膠紙價值低,但都會有公司因偷文具而byebye員工
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主

算吧啦,跌咗落地攞番乍沙,等件事淡還好,無限loop,害咗佢。

大宅

蓤菱 發表於 18-1-29 03:11
sor,我又睇唔到一個打幾份兼職,唔願意領綜援,自力更生的阿婆有幾咁可恥,通常呢D印花一卷唔見佐,會出通 ...

i agree with you!

公爵府

回覆樓主:

是但啦

禁止訪問

回覆樓主

侯爵府

回覆樓主:

好煽情 。。。我諗起唔知邊到睇,鍾sir配旁白,拎住支AK47嘅尋找他鄉的故事

大宅

回覆樓主

有心冇心都好,而家反咬人好報警,人地公司唔見左餅野,上上下下要按公司程序做都錯,如果唔按程序做到時經理同職員都比人炒,經理同職員都係打工養家,邊個可憐。

下次有人偷野唔好報警,查左咩背景先好報,唔係一身蟻。

伯爵府

仲有,其實同一個地方做咗10幾年,D員工點都知少少你D嘢。話唔定公司都唔係第一次唔見印花,又或者有時D人行開行埋有試過唔見嘢,所以先至冇情講。就算之前唔係佢偷嘅,今次捉到就連以前唔見果D都入埋佢數。不過就算平日有發生呢D事,都冇關案情,唔可以庭上拎出嚟講。

珍珠宮

回覆樓主:

先唔好講佢講大話,話自己半盲將印花當錯膠紙,摸都摸到係兩樣嘢啦!就算係膠紙,乜就可以不問自取咩?明知份工重要,自己難搵第二份,想安樂做到尾,為何不安守本份?自己攞嚟,無得怨。

真心問大家,如果係自己屋企嘅姐姐不問自取,你哋又會唔會咁好心話尤佢呢?

男爵府

回覆樓主

阿婆係有心又好無心也罷,在我嚟講7x歳,寧願去拎綜援,好過辛苦打咁多份工

珍珠宮

stkyo 發表於 18-1-29 01:16
外國好常做法係停職停薪,直至件案完再作決定,其實呢個方法係對萬寧百利而無一害,你睇而家D人既反應就知 ...

依家連個官都話佢係講大話,誠信有問題,邊個公司都唔會留佢啦!就算案審完之後炒佢,一樣大把人企出嚟鬧萬寧。

侯爵府

育兒性格勳章

回覆樓主:

個阿婆有冇做。。心照。。。
已經判左無罪仲成日出埋呢種訪問。。真係想攞彩攞到盡

首頁
12345...7

尾頁

跳至