少年成長

跳至

首頁

尾頁

男爵府

小朋友K2
每日都會問佢學校既事
一係就當聽我唔到
一係就話係秘密唔話我知
已經有引導佢,依然得個吉@@

大宅

回覆 eeyoreb 的帖子

每個小朋友性格唔同...我細仔,每做做下功課 , 就講佢學校既趣事..成日比佢帶我遊花園..不過每晚, 我地有睡前祈禱, 佢就會再分享今日發生過咩事, 佢講完,到我地講..

我大女細時..無細佬甘多野講...我又唔會下下問佢學校做過咩.. 或今日做過咩.. 可能佢自己都唔記得...K2 始終言語表達能力未發達. 其實我地大人可睇佢表情, or 佢玩既時候, 開唔開心.. 畫圖既顏色 or 公仔表情.. 帶佢去公園玩既時候, 佢既行為.. 你慢慢就會知佢平時見過d 咩....

伯爵府

DHA勳章

eeyoreb 發表於 18-1-30 23:40
小朋友K2
每日都會問佢學校既事
一係就當聽我唔到

或者問得太廣泛.佢都唔知點答你....

或者你試少少咁問
下問茶點好唔好食=》食乜=〉下次媽咪整好唔好=》步步進逼

男爵府

可以當遊戲咁玩

今日玩個遊戲 分享日常 父母都可以分享自己日常俾小朋友
不一定只是單向.....咁小朋友應都會講的....

*同身教差不多 自己會多點主動分享講下心事 小朋友應該都會
加油

大宅

回覆 eeyoreb 的帖子

我通常晚上息晒燈同佢一齊躺在牀上傾計的,咁樣佢就專心的,同時問的範圍要小,例如你今日食左乜呀,昵D問題會答唔出。架,要好以上面講要溫柔地步步進逼至得!

子爵府

無須勉強,阿女K1時問她甚麼也不答,老師說她認得全班同學,只是不肯講。到了K2,會叫我們猜她吃甚麼茶點。自己唱歌做動作,我一見到她就停下來。間中會拿本唱遊書叫我一起唱,叫我彈她唱。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

接受現實, 勉強唔到.

我大仔由我4歲到而家10歲都係好少講學校d野. 食飯時我會問幾句, 佢至講幾句. 間中佢自己會爆幾句出黎俾我地聽. 我完全唔知佢響學校做乜, 學左d 乜架 (學教冇教科書, 好少功課)... 乜都係老師講或者派成績表時至知.

複式洋房

回覆樓主

多d傾下其他野,建立信任,等慢慢多d野講啦

首頁

尾頁

跳至