嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

洋房

10個月大嘅bb感冒,流鼻水同有幾聲咳,應該煲咩粥仔俾佢食好呢?
回覆 alliapoo 的帖子

Hello alliapoo ,BB唔舒服,適宜用清淡易消化和高營養湯水煲粥仔,例如: 合掌瓜廋肉湯/豆腐魚湯底,煲粥/煮粉麵、米線都OK,攝取多D維他命C都可以增強抵抗力,例如士多啤梨、黑加倫子、奇異果,多飲水都可以幫助稀釋黏稠的分泌物,改善血液循環、新陳代謝,將廢物或毒素從尿液中排出身體架 。BB精神和胃口好唔好呀?

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

洋房

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 18-1-31 15:40
回覆 alliapoo 的帖子

Hello alliapoo ,BB唔舒服,適宜用清淡易消化和高營養湯水煲粥仔,例如: 合掌瓜 ...

多謝你嘅建議
bb精神都唔錯,不過胃口比未病之前差左啲……
alliapoo 發表於 18-1-31 20:28
多謝你嘅建議
bb精神都唔錯,不過胃口比未病之前差左啲……

精神唔錯都代表BB康復緊,佢嘅胃口會慢慢恢復 當佢胃口唔好嘅時候,大膽D引入唔同食物種類D新鮮感/顏色可以刺激食慾。媽試下用唔同蔬菜煮熟壓成蓉,南瓜、紅蘿白、菠菜、青豆、蘑菇都係唔錯嘅選擇,製作蔬菜濃湯或芡汁都OK仲可以加入少量牛奶或乳酪,令醬汁更香濃幼滑小食BB飲食的一部份,媽媽有俾BB食嗎?

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,

洋房

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 18-2-1 10:23
精神唔錯都代表BB康復緊,佢嘅胃口會慢慢恢復 當佢胃口唔好嘅時候,大膽D引入唔同食物種類,多D ...

有啊…會俾啲生果,蘋果,藍莓,香蕉之類,有時都會俾下bb餅或者星星餅
alliapoo 發表於 18-2-5 01:06
有啊…會俾啲生果,蘋果,藍莓,香蕉之類,有時都會俾下bb餅或者星星餅
...

媽媽俾BB以生果做小食好好呀 選擇健康零食(奶類製品和天然食材),低鈉芝士、低糖yogurt(100克食物糖含量少/=38.3克)、焗薯、蕃薯、粟米蓉,安排係正餐前1.5-2小時或者上、下茶點時間進食係最好架呀 !

洋房

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 18-2-5 09:45
媽媽俾BB以生果做小食好好呀 選擇健康零食(奶類製品和天然食材),低鈉芝士、低糖yogurt(100克食 ...

咁細個就可以食芝士,yogurt㗎啦? 我怕佢食左肚仔會唔舒服,要點樣揀呢類食物俾bb?
alliapoo 發表於 18-2-6 00:06
咁細個就可以食芝士,yogurt㗎啦? 我怕佢食左肚仔會唔舒服,要點樣揀呢類食物 ...

芝士/乳酪含有豐富蛋白質和鈣質,BB芝士做小食或者放入薯蓉/通粉/三文治度都係好好選BB感冒未好返媽媽會擔心凍食,可以等BB完全康先俾佢嘗試,乳酪通常貯存在2~3度密封保存,放係室溫下15分鐘才俾BB食都OK,細包裝、低糖、低脂乳酪,獨立包裝芝士都係首選呀。未試過食物記得由少量試起,連續食3日,觀察返有冇過敏反應呀。

首頁

尾頁

跳至