自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

拍拖穩定會講, 每個人都有過去架啦, 又唔係爛賭, 但始終影響買樓, 若果純粹介意曾破產, 咁即係唔夠愛你可以即飛啦。
有朋友比女朋友呃咩左幾十萬債走佬, 個傻佬還左幾年先破產, 佢介意自己身世成十年單身, 上年結婚啦, 女家都知道佢曾破產, 雖然唔富貴但依然幸福。

珍珠宮

煩惱女子 發表於 18-1-31 08:22
大家各位姊妹好! 我已經睇左BK好一段時間.....我有D心結想係呢道講出來.....想俾人分析下.....聽下大家意見 ...

大家開始左再坦白都未遲,破產者,又吾系結過婚有仔女,就算系都有人吾介意

男爵府

回覆樓主

樓主不用擔心,如果係愛對方,坦白講清楚就唔係大問題,祝福你呀

珍珠宮

回覆樓主

我如果為下一代我會介意(如果揾工查父母背景)例如:公務員

複式洋房

嵐嵐喵1234 發表於 18-2-6 14:35
拍拖穩定會講, 每個人都有過去架啦, 又唔係爛賭, 但始終影響買樓, 若果純粹介意曾破產, 咁即係唔夠愛你可以 ...

希望我將來都幸福啦,希望另一半唔介意我

複式洋房

angiehouse 發表於 18-2-6 14:54
大家開始左再坦白都未遲,破產者,又吾系結過婚有仔女,就算系都有人吾介意
...

ok

複式洋房

lubb 發表於 18-2-6 15:23
樓主不用擔心,如果係愛對方,坦白講清楚就唔係大問題,祝福你呀

多謝

複式洋房

wuwucancan 發表於 18-2-6 15:30
我如果為下一代我會介意(如果揾工查父母背景)例如:公務員
...

多謝你講出介意既地方

水晶宮

首先妳唔需要自卑, 破產好少事!
妳又唔係因為賭錢或亂用錢而破產, 況且妳已經盡能力還了債

記住唔好成日將呢件事掛在心上, 唔駛灰心, 過去的已經過去,
做好自己, 做自己想做的事, 有時間增值自己, 擴闊生活圈子,
笑多d, 扮下靚

緣份來的時候就要好好把握, 感情穩定時才向另一半坦白過去都未遲,
愛妳的人係唔會介意, 記住! 破產好少事!

我識得個女性朋友, 因為被親戚連累而破產,
後來拍拖感情穩定就同男友坦白, 男友不但唔介意,
仲一齊開聯名戶口儲錢結婚, 婚後她老公仲申請附屬卡給她用,
基本生活完全無影響

以我朋友為例子, 希望妳能夠放開懷抱, 愛惜自己, 咁先至會有人愛惜妳,
思想正面d, 遇到的人和事都好d啦, 係咪?

複式洋房

fortresstower 發表於 18-2-6 20:15
首先妳唔需要自卑, 破產好少事!
妳又唔係因為賭錢或亂用錢而破產, 況且妳已經盡能力還了債

我係破產期有努力還錢,好希望將來遇到另一半唔會介意我既過去,始終自己都會有擔心另一半會因為這原因介意自己,我想擴闊自己生活圈子,好想識多d朋友,自己唔想成日一人亂諗

大宅

回覆樓主:

因為你另一個帖,所以我想了解你破產的原因。如果你係因為病和家人,我估喜歡的人唔會介意你這個過去。但我覺得要坦白,我同意早前一位jm 所講,係你和他開始feel 到大家有啲意思時就好講。當然當係傾偈形式咁講,等對方可以沉澱一下,是否接受你的過去。須知道對方將來同你一齊有可能會受到你過去的形嚮,好似上會,升職,移民,我覺得要對人坦白。如果抱持等到關係穩定先講,到時分手重傷。

我覺得係破產這件事上,你變得好自卑,所以我想你明白,你已經為自己過去努力還錢,為自己過去承擔。破產令已過,你要重新做人。無需再聯絡CS去還餘下40%,不如努力為自己儲蓄,為自己將來的家庭做好儲備。如果你將來的另一半,不介意你的過去,仍然願意和你一起組織家庭。這一筆錢留待有需要時用,不是更有意義?

其他jm已經講咗你要樂觀正面,正能量和正向思圍先會吸引到朋友,而另一半先會出現。

複式洋房

Goldilocks 發表於 18-4-1 21:09
因為你另一個帖,所以我想了解你破產的原因。如果你係因為病和家人,我估喜歡的人唔會介意你這個過去。但我 ...

多謝你姊妹打咁大篇文章俾我!我會努力加油做人,好希望將來遇到一個唔介意我過去既男人

首頁

尾頁

跳至