自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

伯爵府

煩惱女子 發表於 18-1-31 09:30
我知道我咁既過去係好難有男人接受始終破產

破產不是罪,只要你肯在最初時已經坦白,對方肯接受便沒有問題,又或者你試下申請排公屋

伯爵府

煩惱女子 發表於 18-1-31 09:30
我知道我咁既過去係好難有男人接受始終破產

都唔駛諗到咁灰嘅,未遇上啫

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

回覆樓主:

老實講,我會介意。破得產一係有麻煩嘅家人,一係自己有問題,自己搵自己洗,洗哂啲錢都可以攞綜援,要行到破產呢步證明問題不少

男爵府

煩惱女子 發表於 18-1-31 08:22
大家各位姊妹好! 我已經睇左BK好一段時間.....我有D心結想係呢道講出來.....想俾人分析下.....聽下大家意見 ...

我老公同你一樣。我有幸自置住緊既公屋,所以無房貸問題。

我會好留意老公既財務狀況,洗錢方式。但唔介意老公既過去。

不過我屋企係唔知,男家大部分人都唔知呢件事

男爵府

大家各位姊妹好! 我已經睇左BK好一段時間.....我有D心結想係呢道講出來.....想俾人分析下.....聽下大家意見 ...

好簡單一句 真心鐘意一個人係唔會介意佢既過去 如果介意既果個唔會係真愛 當然最重要係千其唔好比過去既事影響到而家同未來既你 亦都唔好重滔覆徹 我知你都係身不由己 但照顧屋企人唔係你一個人既事 有事要同屋企相量 即使你認為係『多餘』但你唔同人相量 件事永遠都唔會有完美既解決 只會增添煩惱 就好似而家你咁

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Jnam 發表於 18-1-31 09:44
老實講,我會介意。破得產一係有麻煩嘅家人,一係自己有問題,自己搵自己洗,洗哂啲錢都可以攞綜援,要行到 ...

咁又唔好咁講!
當年好多人因為層樓負資產逼於無奈搞到破產!
其實,破產又唔係罪,
有頭髮邊個想做「辣哩」?

別墅

介意呀!
當然介意啦!

其實如果你唔介意都唔會問人吧!

相信你已經有答案了

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

我叔仔係破產人士
佢依家都有一個穩定女朋友
佢之前係因為自身理由
所以破產
老實講,只要係愛你,
所有問題都唔會係問題

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

單單破產唔會介意
但現實面會令你地好難生活
除非個男本身有樓/錢
否則買自住樓會難好多
另外請你到時唔好介意個男仔check你錢好緊
破得產其實多數本身財務能力都唔足
我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

侯爵府

老實講,我會介意。破得產一係有麻煩嘅家人,一係自己有問題,自己搵自己洗,洗哂啲錢都可以攞綜援,要行到 ...

x2
非常介意

珍珠宮

煩惱女子 發表於 18-1-31 09:32
香港男人真的唔介意女仔曾經破產嗎?

坦白講,我對破產嘅人有偏見,唔會覺得過咗破產令就O K,反而睇重有冇意識還,因為“誠信”做人至為重要。

我亦唔明你要瞞住所有家人嘅必要性,如果啲錢花在佢地身上,其實最終都是明知付擔唔起仍要充著面子。

你話必會坦白告知“末來”的伴侶,但依家你連最親的人也開不了口......

bufferzone    發表於 18-2-10 13:52

子爵府

煩惱女子 發表於 18-1-31 08:59
回覆 yurijm 的帖子

唉...我都知道破產係好難上會...

做按揭一定唔批

男爵府

回覆樓主

老實講我會介意,破產一係唔識處理錢,還唔起,一係誠信問題,唔想還,如果另一半,我會擔心佢會唔會連自己都養唔起,第二係將來買樓做唔到按揭。
不過我唔係你將來遇到果個,比唔到答案你,再者,你有談婚論嫁既對象未?如果未有,呢個問題到時再算吧。

禁止訪問

水晶宮

回覆樓主

最好唔好
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

珍珠宮

對,破產好多原因,可能無誠信,可能自我管理不良,可能受家人連累自去己唔識避,除左自我管理不良係一個可能可以根治既問題,其他既都無得改。

唔係因為一個人既過去,係因為佢易惹麻煩既本質,唔一定有得改。

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

老實講,我介意

複式洋房

多謝你講你介意,姐係將來另一半好大機會介意,離我而去

複式洋房

靚靚C9 發表於 18-1-31 13:08
老實講,我介意

唉,我都遇左俾人介意,但我當初唔行呢條路,冇第二條路可行

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

森永牛乳 發表於 18-1-31 09:04
準備開始時要坦白,
如果對方介意,及早抽身,
免得自己愈踩愈深受感情傷害

首頁
12345...10

尾頁

跳至