0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

BB 明明已經好眼瞓!但一放落床就狂喊, 已經食飽,已經換好片,已經check好曬所有! 但bb 偏偏就唔願訓!求方法!

別墅

回覆樓主:

BB幾大?

複式洋房

Cheungmoonk 發表於 18-1-31 17:13
BB 明明已經好眼瞓!但一放落床就狂喊, 已經食飽,已經換好片,已經check好曬所有! 但bb 偏偏就唔願訓! ...

初生頭一,兩個月係會咁,
過左兩個月就會好揍d。
加油呀…媽媽

複式洋房

回覆 Kidkid_kid 的帖子

BB 25日

珍珠宮

初生BB都會咁嘅,你可以幫BB包實少少,俾多D安全感~

回覆 Cheungmoonk 的帖子

Hello Cheungmoonk ,如果BB唔係生理原因,媽媽留意佢肚仔有冇漲卜卜? 放唔放到屁? 初生BB腸道發展未成熟容易有肚風可能會影響瞓覺,佢地對外界環境例如聲音/ 溫度光線都好敏感,亦需要安全感先瞓得好,同BB按摩促進腸道蠕動同放屁,皮膚觸摸亦有安撫BB情緒作用,對BB瞓覺都有幫助架。媽媽清楚按摩方法嗎?

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

別墅

Cheungmoonk 發表於 18-2-1 09:56
回覆 Kidkid_kid 的帖子

BB 25日

我bb果時都有肚風問題,得閒按摩下肚仔佢會舒服易瞓d~

複式洋房

我仔仔而家一個月大都係咁,成晚喺度喊!
想知點樣按摩肚仔呀?

男爵府

回覆樓主

可能佢冇安全感。我都女都係呀⋯⋯依家兩個月大,日間都係好難放落床訓。唯一辦法 就係抱住佢一齊訓落床,俾佢枕住手臂訓,反而咁樣佢先訓得安落,

複式洋房

heather1106 發表於 18-2-12 21:35
可能佢冇安全感。我都女都係呀⋯⋯依家兩個月大,日間都係好難放落床訓。唯一辦法 就係抱住佢一齊訓落床, ...

我女都係2個幾月,我夜晚同你一樣要比佢枕住手訓佢先訓到

男爵府

EdithCc 發表於 18-2-13 18:33
我女都係2個幾月,我夜晚同你一樣要比佢枕住手訓佢先訓到

係呀⋯⋯我等佢醒飲完奶 就可以放佢落bb床 訓到天光。

首頁

尾頁

跳至