興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

請問如果喺大陸專門店買機,係咪唔好喺大陸set up? 係咪會冇google play? thx

翡翠宮

回覆樓主:

可以網購直送香港,¥4499+運費¥24,四色齊,仲有屏碎保、延長保等選購。裝返google,喺香港就唔洗翻牆都可以正常登錄google帳號,用到play store等。

以後如要維修,上京東申請完售後,過關寄返去維修就得。

https://item.m.jd.com/product/5284203.html

大宅

畀面勳章

lyh80115 發表於 18-1-31 21:24
可以網購直送香港,¥4499+運費¥24,四色齊,仲有屏碎保、延長保等選購。裝返google,喺香港就唔洗翻牆都 ...

thx!

通常買唔買埋碎屏保etc?

翡翠宮

jl1113 發表於 18-2-1 00:04
thx!

通常買唔買埋碎屏保etc?

我唔買,我自己比較小心 ,mon貼都唔鍾意用,不過我啲唔係旗艦型號。

翡翠宮

回覆樓主:

早兩日我都喺京東幫同事買咗一加5T,今日收貨,旗艦級超順。

同Mate10情況差唔多,港行無紅色,要喺内地網購,不過呢部無直送要用集運,Mate10就可以直送。

大宅

可以網購直送香港,¥4499+運費¥24,四色齊,仲有屏碎保、延長保等選購。裝返google,喺香港就唔洗翻牆都 ...

維修直接去華強間華為維修部,一個鐘攪掂

大宅

lyh80115 發表於 18-2-1 20:58
早兩日我都喺京東幫同事買咗一加5T,今日收貨,旗艦級超順。

同Mate10情況差唔多,港行無紅色,要喺内地網 ...

一加呢排太多新聞,買的話要留意下

翡翠宮

jkswoo 發表於 18-2-2 11:00
維修直接去華強間華為維修部,一個鐘攪掂

唔錯,效率又幾高

我上次一加個維修部喺機場附近,我寄過去算。

翡翠宮

jkswoo 發表於 18-2-2 11:05
一加呢排太多新聞,買的話要留意下

哦?佢啲機最近有乜問題?

不過5T唔係我介紹過佢,我幫手買,賺返一百幾十

大宅

回覆樓主:

有強迫症既人要考慮買國行 因為佢有個黃頁功能 煩似電話簿咁打個9字出晒大陸公司電話出黎

翡翠宮

bfbchu 發表於 18-2-2 22:26
有強迫症既人要考慮買國行 因為佢有個黃頁功能 煩似電話簿咁打個9字出晒大陸公司電話出黎
...

我一定買國行,國行有nfc交通卡及天際通功能 。不過絕大多數港人用唔著,因為要大陸身份證銀行卡付款。而我上面提到嘅一加就容易啲,開交通卡可以用微信、支付寶付款。

另外國行升級快都係優點,我同事部港行mate9未有得升android 8,我部國行榮耀9已升咗

大宅

lyh80115 發表於 18-2-3 12:57
我一定買國行,國行有nfc交通卡及天際通功能 。不過絕大多數港人用唔著,因為要大陸身份證銀行卡 ...

華為國行好多野app香港用唔到 仲要個黃頁入面資料唔可以del 天際同交通 find my phone香港用唔到 最慘 國行 內置fing my phone香港用唔到都算 用香港既find my phone都唔得

5t前排 爆出用戶信用卡被盜(官網買個批)寧願淘寶買算 不過打機同性能 佢真係性價比超高

翡翠宮

bfbchu 發表於 18-2-3 14:11
華為國行好多野app香港用唔到 仲要個黃頁入面資料唔可以del 天際同交通 find my ...

京東買都唔係官網,京東用銀聯雙幣卡無手續費,又人仔結算,比淘寶更慳。用銀聯付款係跳到銀聯頁面操作,信用卡資料並唔會畀購物網知道。

一加内地正常購買渠道只有:官網、京東及天貓一加。

大宅

lyh80115 發表於 18-2-3 14:49
京東買都唔係官網,京東用銀聯雙幣卡無手續費,又人仔結算,比淘寶更慳。用銀聯付款係跳到銀聯頁面操作, ...

呢兩個月,爆信用卡一單,個人資料上傳返大陸兩單

翡翠宮

jkswoo 發表於 18-2-3 17:22
呢兩個月,爆信用卡一單,個人資料上傳返大陸兩單

咁好小事啫

大宅

回覆 lyh80115 的帖子

睇你接唔接受到啦,私隱既野好多人都著重,回傳包含特定字詞的使用者訊息,呢個真係幾大問題,起碼ebanking 唔敢用佢

翡翠宮

jkswoo 發表於 18-2-4 02:02
回覆 lyh80115 的帖子

睇你接唔接受到啦,私隱既野好多人都著重,回傳包含特定字詞的使用者訊息,呢個真係 ...

咁希望佢會改善啦。另一方面銀行ebanking、電子錢包本身都有安全措施,無咁易動用到啲錢。

大宅

lyh80115 發表於 18-2-4 10:35
咁希望佢會改善啦。另一方面銀行ebanking、電子錢包本身都有安全措施,無咁易動用到啲錢。
...

app 幾安全都好,username 同 password 被capture 就任人攪,呢樣就真係驚,更驚既係由官方攞你既資料...

翡翠宮

jkswoo 發表於 18-2-4 16:27
app 幾安全都好,username 同 password 被capture 就任人攪,呢樣就真係驚,更驚既係由官方攞你既資料...
...

内地銀行通常要過多關,收sms驗證先過到錢,如果部機可以控制埋收短訊就真係恐怖啦
(以上講緊一加手機)

複式洋房

請問淘寶買的過來香港可以直接用嗎?

首頁

尾頁

跳至