嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

別墅

我個仔5個幾月,加固左幾日,吃糊仔。唔知點解每次吃完隔一陣都會回返白色野。未加回之前無咁多的。正唔正常?定係消化唔到?可以點做?
回覆 love904wf 的帖子

Hello love904wf ,BB兩餐相隔幾耐時間? 每次食幾多匙糊仔? 食得快唔快?

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

別墅

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 18-2-1 16:52
回覆 love904wf 的帖子

Hello love904wf ,BB兩餐相隔幾耐時間? 每次食幾多匙糊仔? 食得快唔快? ...

兩餐隔3個幾鐘左右,吃2-3匙。佢好想吃咁,但又唔算吃得急
love904wf 發表於 18-2-2 10:21
兩餐隔3個幾鐘左右,吃2-3匙。佢好想吃咁,但又唔算吃得急

BB腸胃結構未完全成熟,加上食道和身長都較短,食飽後幽門暫時未能緊密地關閉,當食吃得太飽,用力活動或仰睡時,都有機會出現回奶/吐情況,如果只係份量少少,一般唔需要太擔心,食飽後坐係High chair 同BB玩下遊戲/唱兒歌,通常大左會慢慢改善。BB鍾意食糊仔好好呀 媽媽以1茶匙純米糊加4茶匙奶比例黎開糊仔,連續試幾日,跟住加入味道較淡水果: 蘋果、香蕉、梨,增加糊仔纖維、味道、質感、營養,媽媽按返佢吞嚥同腸道消能力去加份量,食到一個BB碗份量就唔需要補奶。仲要建立BB飲水習慣,有冇俾BB飲水呀?

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,

別墅

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 18-2-2 15:40
BB腸胃結構未完全成熟,加上食道和身長都較短,食飽後幽門暫時未能緊密地關閉,當食吃得太飽,用力活動或仰 ...

明白,謝謝(emoji)
有飲水呀,大概15-20ml左右
love904wf 發表於 18-2-5 06:21
明白,謝謝(emoji)
有飲水呀,大概15-20ml左右

媽媽俾BB飲水好好呀 自細同佢多菜少肉飲食習慣,BB腸胃都好D

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至