懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

尋日黎左新同事,佢話佢大仔攞加拿大passport.細問下原來係雙非,佢28w 時走咗去温哥華等生仔
仲好自豪咁話佢個仔第日可以免費讀書
又話自己個仔係香港人有三粒星,因為佢同老公都係3粒星
已經有HKSAR passport 喎
又話生仔唔貴,同喺香港私家生差唔多
係咪真係咁著數

男爵府

回覆樓主

洗鬼專登走去生咩,如果老豆或阿媽係加拿大人,就算起香港生佢都會有加籍隨時過去讀書都唔洗錢架啦。
起加拿大嘅香港人專登飛番黎香港生就多!調番轉真係第一次聽

複式洋房

唔係呀,佢同佢老公都唔係加拿大人,係香港人
所以先學人做雙非呀

男爵府

minicat811 發表於 18-2-1 12:44
唔係呀,佢同佢老公都唔係加拿大人,係香港人
所以先學人做雙非呀

下,咁樣樣咪同d強國人偷去美國產子有咩分別

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

佢冇交當地既稅,點可以即時免費讀書?

人地保護意識絕對比港府高好多。如果唔係加拿大應該淪陷左好耐。

侯爵府

回覆樓主

加拿大大學前的教育hea爆,嗰邊生活餓你唔使但也很難發達,沒什麼鬥志,而且稅很重

複式洋房

我都唔知,佢講到似層層咁
仲話有親戚可以就咁送佢過去讀書
又話讀完個仔大個可以申請佢地過去
佢個語氣真係同d 雙非冇分別
佢話而家肚裡面(第二胎)嗰個會再做多次雙非添呀

別墅

minicat811 發表於 18-2-2 17:52
我都唔知,佢講到似層層咁
仲話有親戚可以就咁送佢過去讀書
又話讀完個仔大個可以申請佢地過去

我老公有加拿大戶籍,我個女都有戶籍,我自己要住幾年先有,我女如果要係加拿大讀書都要比錢,佢地雙非點會唔使

子爵府

回覆樓主:

加拿大既制度,已經唔再係咁,父母如唔係本地人,小朋友即使喺度出世都唔會有免費教育。要交國際/海外學生學費
妳們將永遠活在我的心中.

男爵府

ET8379 發表於 18-2-17 03:02
加拿大既制度,已經唔再係咁,父母如唔係本地人,小朋友即使喺度出世都唔會有免費教育。要交國際/海外學生 ...

好似係某個省份先係咁

民房

回覆 minicat811 的帖子

Hi. My husband and I am Canadian citizens. As far as I know, our kids are going to get both the Canadian passport and HK citizenship. In terms of education, it is free because kids with a Canadian passport are eligible to free education in VANCOUVER. I don't know about other provinces. Hope that helps.

首頁

尾頁

跳至