婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

尋日同99 同埋佢d朋友飲茶 知我有2個仔 叫我上定陪月課程同學煲薑醋準備第時照顧新抱 我話我唔會囉 叫佢地老公(即我2個仔)請陪月比佢地味得啦 之後佢地又話你唔幫手坐月 應住唔比孫你湊 我話我從來唔恨湊孫 湊大2個仲要再湊?間唔中幫手就得 之後就係咁哦我 話要派比人 我話買卷 買現繩味得 就話我懶

好老實講 我個人覺得有左 有老公愛錫同照顧已經最好 最好唔使99問候 補身 坐月 湊孫 保持距離先最美好

p.s 只係第1胎我媽煲過薑醋比我 但食左舊已經牙痛 怕怕 唔太like

珍珠宮

回覆樓主:

梗係冇責任啦
不過如果你愛你嘅家人 你自然會想照顧佢 當然要睇下你未來新抱領唔領情

大宅

mmya 發表於 18-2-1 13:55
梗係冇責任啦
不過如果你愛你嘅家人 你自然會想照顧佢 當然要睇下你未來新抱領唔領情
...

就係驚吃力不討好 人地唔領情 所以我應該唔會主動 叫到又能力做到先幫

子爵府

回覆樓主:

樓主,你阿嫂近況如何?有冇麻煩到你阿媽?

男爵府

畀面勳章

理啲三姑六婆講野,時代唔同,人一定要跟時代走,否則會被洶汰﹗

大宅

sinohk33 發表於 18-2-1 15:51
樓主,你阿嫂近況如何?有冇麻煩到你阿媽?

佢無啊 不過佢自己同媽有爭執 反而個人變左 仲得閒搵我媽飲茶 或帶個女過去比我媽睇

子爵府

bfbchu 發表於 18-2-1 16:20
佢無啊 不過佢自己同媽有爭執 反而個人變左 仲得閒搵我媽飲茶 或帶個女過去比我媽睇 ...

咁真係要恭喜你哋,否極泰來。

侯爵府

bfbchu 發表於 18-2-1 13:51
尋日同99 同埋佢d朋友飲茶 知我有2個仔 叫我上定陪月課程同學煲薑醋準備第時照顧新抱 我話我唔會囉 叫佢地 ...

我坐月請陪月自己搞掂

奶奶本身咩都唔識,亦冇提起我坐月嘅野
老爺醒左我一萬利是,又醒我媽一萬利是,因為我媽有幫我少少

珍珠宮

尋日同99 同埋佢d朋友飲茶 知我有2個仔 叫我上定陪月課程同學煲薑醋準備第時照顧新抱 我話我唔會囉 叫佢地 ...
無責任,但有d 99會用煲醋呢d方式來表示佢的愛。

大宅

sinohk33 發表於 18-2-1 16:56
咁真係要恭喜你哋,否極泰來。

但變左嫂同佢媽不和... 重男輕女都算 連個女生既係女都唔like都唔知咩人

大宅

aptcan 發表於 18-2-1 16:19
理啲三姑六婆講野,時代唔同,人一定要跟時代走,否則會被洶汰﹗

我99本身就係覺得老公責任大 而且幫新抱坐月好易出事 所以我都學左佢

大宅

mrschocolate 發表於 18-2-1 17:48
無責任,但有d 99會用煲醋呢d方式來表示佢的愛。

應該有唔少人唔識煲掛 我就係唔識 同埋覺得人人口味唔同

大宅

ninachu 發表於 18-2-1 17:20
我坐月請陪月自己搞掂

奶奶本身咩都唔識,亦冇提起我坐月嘅野

我覺得折現仲實際

珍珠宮

bfbchu 發表於 18-2-1 17:57
應該有唔少人唔識煲掛 我就係唔識 同埋覺得人人口味唔同
...
所以我話有D奶奶。
正如都有D鍾意封利是、有D會買BB衫,有D會搵返個仔N年前著過的BB衫比個孫

水晶宮

其實我一直都有呢個疑惑。。。
我自己屋企不嬲都唔太跟中式習俗或傳統既,例如初三照拜年,唔會擇日,唔會過大禮上頭等。我父母亦只完全信西醫,唔會補身唔會坐月的。
自從大肚之後睇bk, 就發現好多新抱都埋怨 99 又唔煲野又唔幫手坐月 etc... 亦發現好多 99 自動覺得自己要湊孫
其實。。。中國人傳統上係咪個 99 要照顧個新抱,例如煲補品比佢坐月 ? 同埋傳統上係 99 湊孫 ??
(我 99 無煲野比我因為我話我信西醫唔會飲,同埋佢無話要湊孫因為我地住離開好遠的)

翡翠宮

Nbs 發表於 18-2-1 22:19
其實我一直都有呢個疑惑。。。
我自己屋企不嬲都唔太跟中式習俗或傳統既,例如初三照拜年,唔會擇日,唔會 ...

咁就最 perfect
最驚有D半傳統
要人幫就講傳統
其他時間就好西化

水晶宮

mini1204 發表於 18-2-1 22:52
咁就最 perfect
最驚有D半傳統
要人幫就講傳統

haha 甘講又係既。
我個99, 同我媽自己,都係唔錯既 99, 好開通的。

子爵府

回覆樓主:

自己顧自已,最最怕就系麻煩人兼領人人情,自己阿媽都系禁話,何況奶奶

珍珠宮

回覆樓主:

同你諗法一模一樣
最多咪贊助下陪月錢
我自己乜都唔識 生仔結婚都好求其無跟足傳統架
咁我自己幫唔到手
但都唔會成日走過去阻住人地一家囉
我都係有2個囝囝 大佬煲咗薑醋唔好食
俾人唱仲衰啦
有得買又方便又好食

男爵府

佢唔好嚟滾攪我已經好多謝佢