婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆樓主:

梗係唔陪月又唔會湊孫!
呢啲三煞位嚟
做得好應份
少少唔啱心水俾人鬧爆仲無句多謝
生完仲好多人心情差找人出氣
我一定唔會做啲咁嘅嘢
個仔新抱無錢諗唔掂,就唔好生
千祈唔好倚賴
若我到時想抱bb
咪母親的決擇呀嗰啲做義工
大把有需要嘅bb等我抱

公爵府

冇責任

大宅

anyuser18 發表於 18-2-2 10:06
梗係唔陪月又唔會湊孫!
呢啲三煞位嚟
做得好應份

最後1句笑左 好好心態

男爵府

2018復活節勳章 BB防敏心得分享勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

bfbchu 發表於 18-2-1 13:51
尋日同99 同埋佢d朋友飲茶 知我有2個仔 叫我上定陪月課程同學煲薑醋準備第時照顧新抱 我話我唔會囉 叫佢地 ...

冇責任
我將來都叫呀仔呀女自己搞掂,因我呢個呀媽咩都唔識,哈哈

大宅

無責任,我阿媽同99煲薑醋係主要派俾親戚

伯爵府

回覆樓主

我覺得冇責任架,仲要呢個年代更加冇啦,我都唔望99會幫手,最好咩都唔好理,坐月三餐外賣或者訂坐月餐算了,湯水買鴻福堂都可以

大宅

回覆 kakakwok716 的帖子

99只會幫自己個女, 唔會幫新抱, 所以做女最緊要有自己阿媽幫.

伯爵府

JINNYCC 發表於 18-2-3 11:31
回覆 kakakwok716 的帖子

99只會幫自己個女, 唔會幫新抱, 所以做女最緊要有自己阿媽幫.

我都唔望自己媽媽幫手了,因為佢身體唔好,腳又有事,衛生程度又差,間唔中返去俾bb 佢抱下見下就算

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

回覆樓主:

我呢D地獄廚神,可以豁免
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

叫個仔請陪月同工人,間中幫手睇頭睇尾就得,長湊咪搞我
愛 我 就 別 傷 害 我

珍珠宮

回覆 JINNYCC 的帖子

梗係啦!個女每個月比家用,新抱又唔會比家用喎,做亞媽,梗係幫個女啦!

大宅

我生時我99都無幫過我地煲醋同坐月喎, 我都覺得無責任, 不過唔該唔幫手都唔好走黎多多要求, 又話要派薑醋比人又盛, 大佬, 我老公佢自己學自己煲咋, 仲要佢做餐死, 真係嬲死我

大宅

anna59 發表於 18-2-4 21:13
回覆 JINNYCC 的帖子

梗係啦!個女每個月比家用,新抱又唔會比家用喎,做亞媽,梗係幫個女啦! ...

你呢句又好岩

大宅

回覆樓主:

其實主要我真係唔太識 其實我相事實真好多99唔多識幫人坐月或煲湯水 以我為例 有左基本乜都食

複式洋房

bfbchu 發表於 18-2-1 13:51
尋日同99 同埋佢d朋友飲茶 知我有2個仔 叫我上定陪月課程同學煲薑醋準備第時照顧新抱 我話我唔會囉 叫佢地 ...

我奶奶仲癲~前幾日同我講唔煲,其實煲唔煲對於我都唔緊要,因為我唔鐘意食
點知係話佢唔煲,但叫我媽煲埋俾佢!!我話咁買卷,佢又唔肯,又話唔係拎黎派,只係俾邊個又俾啲邊個,仲話要2至3斤
佢真係訓醒未呀! 一講就火都黎!我打算都叫我媽齊齊唔好煲

男爵府

黃大嫂 發表於 18-2-8 22:58
我奶奶仲癲~前幾日同我講唔煲,其實煲唔煲對於我都唔緊要,因為我唔鐘意食
點知係話佢唔煲,但叫我媽煲埋俾 ...

你個件同我個件一模一樣呀!我個件話明唔煲,其實我都無預佢會煲,我媽一早都話左會煲俾我,點知我個件竟然仲要求我媽煲埋俾佢地食!!我老公話買咪得囉,佢話出面個d唔知人地用d咩煲,又話食就梗係食自己煲個d...有無搞錯!我都唔指意你幫手我坐月湊b, 又唔指意你買補品俾我,但你唔好加添我媽既辛勞囉!仲要煲埋俾你食!你都痴痴地!!

大宅

felixsky 發表於 18-2-8 23:55
你個件同我個件一模一樣呀!我個件話明唔煲,其實我都無預佢會煲,我媽一早都話左會煲俾我,點知我個件竟 ...

我係新首嫲嫲,咁你个件又係衰啲,我自己當年生都是媽媽煲,因我99係越南華僑真的吾會煲!連老火湯都吾識?所以到我新抱仔生我也是請朋友幫手煲,用錢可以解決到就不是問題?食少多覺瞓係嗎?

男爵府

stella^^ 發表於 18-2-9 09:38
我係新首嫲嫲,咁你个件又係衰啲,我自己當年生都是媽媽煲,因我99係越南華僑真的吾會煲!連老火湯都吾識 ...

唉!我個件都係話佢唔識煲亦唔會去煲!我從頭到尾都無諗過佢會煲俾我,但聽到佢竟然夠膽死叫我媽煲俾佢食我真係堅嬲!我媽要幫我坐月仲要煲埋疆醋服侍你?有無搞錯!不如粒孫跟我姓唔好跟你仔姓呀!

大宅

回覆樓主:

你奶奶有冇幫你坐月同煲薑醋先

大宅

babyjjj 發表於 18-2-14 12:39
你奶奶有冇幫你坐月同煲薑醋先

無啊

首頁

尾頁

跳至