論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我家菲姐姐做左8個月; 之前未打過工。初初來湊我家新生bb都算可以; bb以外的甩溜我都係叫佢下次小心或記得要點點點做。

數月後因為比我發現佢因為成日玩手機而無照護好bb; 我就要他工作時放低電話在電視柜上。工作表現係好左。
到今個月頭佢前夫死左(佢無講佢離婚但介紹姐姐給我的朋友說他已離婚); 佢家人想佢回家出葬禮; 佢都話有工作不能告假同會繼續留低搵錢給兩個小朋友。
但最近發現他甩溜多左, 比我發現疑似玩電話(因為佢抱住我b時係褲袋拎左d野出黎就focus左係另1邊, 餵粥仔又係咁), 而電視柜的電話又係度, 估計可能出多一部電話。昨晚出糧時叫他改善下, 無提我知佢工作時又疑似在玩電話, 佢say sorry話 yes mum。 點知今晚又現他在廚房疑似玩電話, 我就話你唔好再玩。(因為佢背住我, 但好明顯佢係focus左去另1邊。)
如果預到呢d情況, 請教大家會點處理? 係咪叫佢放埋另一部電話出黎就ok?
因為我又仲要指意佢幫我湊, 4大長老又識玩唔識湊。 請個另1個1來又怕衰過而家; 又唔知bb肯唔肯比個湊, bb得8個月已識認人
新手請各位指教指教? ( 呢個係我第1個姐姐)

大宅

pokopon 發表於 18-2-1 19:11
我家菲姐姐做左8個月; 之前未打過工。初初來湊我家新生bb都算可以; bb以外的甩溜我都係叫佢下次小心或記得 ...

今朝叫佢放另1個電話出來 佢死都話無; 又拍唔到証據

首頁

尾頁

跳至