論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Szeyu915 發表於 18-2-1 23:06
第一個工人,做左2年幾,阿女2歲幾。
我好錫佢,忽然想,如果有一日佢走左,我會喊死,我會唔會超依賴左佢 ...

雖然我好唔鍾意之前d工人, 但佢地走我都依依不捨眼濕濕, 畢竟都一齊相處過

伯爵府

birdbird 發表於 18-2-5 08:32
題外話, 戒夜片係唔應該半夜带小朋友去厠所, 仲要兩三次咁多, 嚴重影響小朋友睡眠質素!
...

係, 咁樣嚴重影響睡眠質素, 咁細個要介夜片小朋友會有精神壓力

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

回覆樓主

唔會,當朋友都唔會。佢地只係嚟打工,因為你係老細先會識做,放太多感情响一段僱傭關係度,係好無謂

子爵府

你會唔會當你奶奶係你親媽?每個人答呢兩條問題答案應該一致。

侯爵府

superdaddy888 發表於 18-2-4 19:12
你當佢唔當

講得啱,一定要保持距離

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

我好錫佢,忽然想,如果有一日佢走左,我會喊死,我會唔會超依賴左佢 ...

工人係工人,有感情,但同屋企人仲有好大好大好大距離

大宅

回覆樓主:

我上年都有個菲傭好幫得手,講真我真係指意唒佢湊我細仔。由細仔出世湊到3歲,一直以為佢會係我度做起碼做6/7年,點知佢上年10月申請到去加拿大。
我同你一樣,當時當佢屋企人,同佢好好傾,有咩都預佢,佢走嘅時候我勁喊。
當呢個舊工人走左,好多嘢都唔習慣,直到有新工人,才發覺原來新工人也有好處。首先無咁縱容我個仔,雖然舊工人煮嘢都ok,但識煲嘅湯唔多,新工人反而煮嘢滾湯都好好,令原本好瘦嘅仔變肥左少少。
自從舊工人走左之後,我對工人嘅心態都改變左。佢地只係打工,遲早會走,就算你對佢點好,佢都會離開你。
不過我同舊工人都仲會係whatsapp聯絡,因為不竟佢湊我細仔湊左3年,都有感情的。

男爵府

我有個姐姐印尼人,又係好好,佢返左去結婚,過左幾年又做返但我請左第二個,有時佢會黎一齊食飯,朋友咁。但當時佢走我都去左外國住,個感覺唔係佢走係我走,

大宅

happyrabbitgirl 發表於 18-2-17 01:48
我上年都有個菲傭好幫得手,講真我真係指意唒佢湊我細仔。由細仔出世湊到3歲,一直以為佢會係我度做起碼做6 ...

同你一樣工人做咗4年去咗加拿大,感情好好!
但我新工人未到(emoji)

大宅

恕做唔到

禁止訪問

回覆樓主:

複式洋房

回覆樓主

永遠唔會亦唔應該當家中外傭係屋企人,正如你上司;老闆會當你係屋企人嗎?理應保持互相尊重嘅僱主和僱員關係,佢哋山長水遠過香港工作唔係為咗做你屋企人,係為賺錢!

首頁

尾頁

跳至