跳至

首頁

尾頁

大宅

謝謝!

男爵府

回覆樓主

X

複式洋房

August07 發表於 18-2-1 23:10
謝謝!

若果你申請後,續左本新護照的話,新護照就需要申請eta了!因為新護照冧巴不同了!

男爵府

回覆樓主

用一本就 expire 的 PP 去做 Land 紙/CoPR?

有這樣儍的人嗎?

複式洋房

dlee_ca 發表於 18-2-2 04:15
用一本就 expire 的 PP 去做 Land 紙/CoPR?

有這樣儍的人嗎?

正是本人,真的很傻!hohoho

男爵府

mingyyma 發表於 18-2-2 05:33
正是本人,真的很傻!hohoho

幸會,希望你入籍申請時唔需要又解釋一輪。

別墅

http://www.cic.gc.ca/english/hel ... num=1184&top=16

別墅

https://www.canada.ca/en/immigra ... ements-country.html

大宅

bb_g 發表於 18-2-2 23:26
https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/visit-canada/entry-requirements-c ...

Thank you very much

別墅

回覆 August07 的帖子

不客氣, welcome home!

大宅

bb_g 發表於 18-2-3 00:27

不客氣, welcome home!

題外話,請問蛋捲可帶入加拿大嗎?

複式洋房

回覆 mingyyma 的帖子

唔清楚唔好亂講,答案喺一定唔得!eTA 只喺俾遊客用,如果你已經喺永久居民喺絕對唔可以申請,否側被 CBSA 關員發現會懷疑你用呢個途徑規避永久居民出入境記錄,有排查你。陸路入境(從美國入)用 CoPR + Passport 或者 PR card,機場入境喺用 PR card 或者 Travel Document (境外加拿大領事館申請),同喺咪續新 Passport 喺唔關係(只要新舊 Passport 帶齊就得)。

複式洋房

mcdouglas 發表於 18-2-4 08:12

唔清楚唔好亂講,答案喺一定唔得!eTA 只喺俾遊客用,如果你已經喺永久居民喺絕對唔 ...

多謝提醒!我只是講出個人經驗吧了,哪是本人的親身經歷,如我當時不申請eta航空公司唔比我上機的,我哪一刻也很無奈的,要臨急臨忙在機場即刻做!!好彩我到了加拿大入境也很順利!沒有人懷疑我有別的用意!

複式洋房

dlee_ca 發表於 18-2-2 11:01
幸會,希望你入籍申請時唔需要又解釋一輪。

希望啦!咁我早啲作番個動人的故事先!

複式洋房

我都相信你喺無心之失。可能真喺你好彩,但記錄方面喺唔正確,唔知會唔會有後果。因爲我都有親戚試過類似問題,當時航空公司發現乘客身份喺 PR/Citizen 而唔喺遊客,eTA 喺唔可以做,要去加拿大領事館出一張證明(PR 就喺一張 Travel Document(類似 VISA 貼喺本 passport 上)/ citizen 喺有另外一封信,唔太記得 detail),機票要改日期摘日再出發。

大宅

mcdouglas 發表於 18-2-7 03:47

我都相信你喺無心之失。可能真喺你好彩,但記錄方面喺唔正確,唔知會唔會有後果。因 ...

我就係咁,當日係香港機場check in時佢唔比我上機話冇eta. 我比埋cap圖佢話有copr唔洗,佢係都話要。話如果冇eta,要我show楓葉卡喎,我咪話我而家咪係飛去加拿大整楓葉卡,我一日唔去到就唔會有,叫佢打去領事館問清楚先,最後當然成功上機。

btw,我揸bno係visa exemption.

複式洋房

回覆 dragonflies 的帖子

正常黎講第一次登陸喺 COPR + Passport。我以前第一次登陸仲未推出 eTA 所以唔會有咁既問題,但實行左 eTA 之後其實理論上就算第一次去登陸,喺航空公司角度佢可以當你依然喺遊客身份(因爲未落地搞曬個手續)而要 eTA (理論上喺咁講,當然呢個指引唔知道領事館有無通報各航空公司有關新移民第一次登陸既規定)

大宅

mcdouglas 發表於 18-2-9 08:44
回覆 dragonflies 的帖子

正常黎講第一次登陸喺 COPR + Passport。我以前第一次登陸仲未推出 eTA 所以唔會 ...

我老公就係怕airline 唔知道而唔比我上機

複式洋房

Check 左原來喺唔需要 (CoPR 就 ok)

複式洋房

mcdouglas 發表於 18-2-11 09:41
咁如果上年去過加拿大,申請左eta, 今年收到COPR,咁Passport個eta仲生效,會唔會有咩問題?thx

首頁

尾頁

跳至