跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章

我收到land紙前, 因唔知land紙幾時到, 但有可能會飛, 已經申請左eTA, 所以入境時已經係呢個護照下有eTA
亦試過上機前, 比EVA Air話我無楓葉咭, 叫我簽張disclaimer話如果比人拒絕入境, 要自己再買一張回程機票, 簽完就比我check in

複式洋房

wgcw1210 發表於 18-4-10 08:12
我收到land紙前, 因唔知land紙幾時到, 但有可能會飛, 已經申請左eTA, 所以入境時已經係呢個護照下有eTA
亦 ...
咁加拿大個邊入境有冇問題? 我最驚係個邊有問題咋..-.-

子爵府

好媽媽勳章

ryry 發表於 18-4-10 12:46
咁加拿大個邊入境有冇問題? 我最驚係個邊有問題咋..-.-
我諗之前樓上話唔可以eTA, 意思係話有楓葉咭唔可以另外再申請eTA?
我上次eva air係因為我無買回程機票, 所以叫我簽嘢, 當時我入境無問題, 因為我入境同老公細路一齊, 佢哋揸加拿大passport, 見到我特區護照, 我就會話佢知我申請緊移民, 我哋話我哋唔知點排隊 (因為我去個counter係加拿大護照counter), 嗰個入境0既職員都好無奈咁話佢都唔知我哋應該點排吸個印就比我哋入境

複式洋房

wgcw1210 發表於 18-4-11 10:07
我諗之前樓上話唔可以eTA, 意思係話有楓葉咭唔可以另外再申請eTA?
我上次eva air係因為我無買回程機票, 所 ...
Ic.. 個職員好搞笑我諗我到時會同老公排唔係加拿大條隊穩陣d..Thx :)

子爵府

好媽媽勳章

ryry 發表於 18-4-12 08:05
Ic.. 個職員好搞笑我諗我到時會同老公排唔係加拿大條隊穩陣d..Thx :)
多倫多入境而家有D機, 比有護照0既人走去scan passport同print張嘢出嚟, 再比入境人員check一下就過關, 唔用機好似會比人指番去用機
嗰個入境人員應該係見到我地一家大細, 兩個細路落機未瞓醒咁, 費事煩就快手比我哋過

大宅

wgcw1210 發表於 18-4-10 08:12
亦 ...

請教一下,我們香港的land 紙是平郵還是掛號信呢? 擔心如果收land 紙前改地址會有影響。 謝謝

大宅

kellyfan 發表於 18-4-25 00:23
請教一下,我們香港的land 紙是平郵還是掛號信呢? 擔心如果收land 紙前改地址會有影響。 謝謝
...

掛號

大宅

Tracychg15 發表於 18-4-25 02:24
掛號

謝謝回覆! 感謝感謝

洋房

想請問剛剛擰左PR card,下次出左去再入加拿大境,係行加拿大人通道定外國人通道?

男爵府

jaajaa 發表於 18-6-8 05:13
想請問剛剛擰左PR card,下次出左去再入加拿大境,係行加拿大人通道定外國人通道? ...

咁你自己想行邊條通道啊?

大宅

mcdouglas 發表於 18-2-7 03:47
回覆 mingyyma 的帖子

我都相信你喺無心之失。可能真喺你好彩,但記錄方面喺唔正確,唔知會唔會有後果。因 ...

大家好,老公剛剛收到land 紙,想請教有經驗人士,可否分享過關的程序嗎?因為我和小朋友已經在加拿大,只會他一個人飛。
請問他應該排邊條隊?有什麼文件需要出示?海關會問什麼問題?有其他事情需要準備嗎?萬分感激(emoji)(emoji)

大宅

Jasmine11 發表於 18-11-1 21:08
大家好,老公剛剛收到land 紙,想請教有經驗人士,可否分享過關的程序嗎?因為我和小朋友已經在加拿大,只 ...

Hi Jasmine,

排隊係citizen同pr條隊 唔係外國人。

關於個landing interview,你睇以下網頁:

https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/new-immigrants/prepare-life-canada/border-entry/interviews.html

https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/new-immigrants/prepare-life-canada/border-entry.html

大宅

咁即係揸 COPR 去land 要申請 ETA 嗎???

大宅

回覆 fayfeily 的帖子

唔洗... 不過地勤可能會因為唔了解而留難你一陣.... 所以早D去Check-in
利申:今年5月去左land, 冇申請eTA, 之前十幾年冇入過加拿大境, 搭國泰直航去多倫多

大宅

teddycoko 發表於 18-11-5 12:45
回覆 fayfeily 的帖子

唔洗... 不過地勤可能會因為唔了解而留難你一陣.... 所以早D去Check-in

ok 唔該晒

大宅

Nicmommy 發表於 18-11-5 06:06
Hi Jasmine,

排隊係citizen同pr條隊 唔係外國人。

Million thanks(emoji)(emoji)(emoji)(emoji) definitely useful(emoji)(emoji)

首頁

尾頁

跳至