嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

請問BB塊面爆刷紅哂,搽什麼好?

回覆 potatoeschips 的帖子

Hello potatoeschips ,BB 皮膚角質層比成人薄,要經常做保濕黎保護佢幼嫩皮膚 媽媽用棉花濕熟水清潔面仔,用無香料、成份天然沖涼液沖涼,水溫唔好太熱,洗完面仔/沖完涼趁皮膚仲有水份,用無香料成份天然lotion,揸薄薄凡士林、 橄欖油、椰子油形成屏障作用,輕輕打圈按摩可以幫助皮膚吸收架! BB幾大呀?

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

別墅

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 18-2-2 15:58
回覆 potatoeschips 的帖子

Hello potatoeschips ,BB 皮膚角質層比成人薄,要經常做保濕黎保護佢幼嫩皮 ...

Thanks (emoji)

大宅

搽馬油, 我同我小朋友都係靠搽日本健馬油, 純馬油黎, 所以小朋友搽都得.

大宅

日本健馬油真係好用, 我都有用, 而家萬寧$99, 一樽夠用好耐.

別墅

felicia_rain 發表於 18-2-16 19:06
搽馬油, 我同我小朋友都係靠搽日本健馬油, 純馬油黎, 所以小朋友搽都得.

thanks

別墅

MayT818 發表於 18-2-21 13:01
日本健馬油真係好用, 我都有用, 而家萬寧$99, 一樽夠用好耐.

thanks

公爵府

回覆樓主

俄羅立英

男爵府

Dragonmama2012 發表於 18-2-22 23:32
俄羅立英
呢隻有藥性,細b唔好亂用,用凡士林,馬油好d,無色無味無刺激性。馬油都要搵100%馬油為好

別墅

grace911 發表於 18-2-23 18:40
呢隻有藥性,細b唔好亂用,用凡士林,馬油好d,無色無味無刺激性。馬油都要搵100%馬油為好
...

thanks

別墅

Dragonmama2012 發表於 18-2-22 23:32
俄羅立英

thanks

複式洋房

我最近買左支維他命E油,冇藥性,比梗呀仔搽爆刷同濕疹都好好。
而且係嘖裝好方便

禁止訪問

侯爵府

potatoeschips 發表於 18-2-2 13:14
請問BB塊面爆刷紅哂,搽什麼好?
我會比BB查日本健既純馬油, 之前查豬油膏都OK, 不過始終都係馬油好用又唔笠.如果平時無咁乾就會查返比較爽身既Lotion, 用開舒特膚隻濕疹配方.

侯爵府

grace911 發表於 18-2-23 18:40
...
我都覺得細B查無香料無色素無藥性既保濕潤膚比較好.

侯爵府

Linda_lady 發表於 18-3-1 19:05
我都係用BB查日本健馬油, 呢隻100%純馬油, 好岩勁乾燥同濕疹皮膚用.
之前都有用開白凡士林同豬油膏, 最好用 ...
我都有用開呢隻日本健馬油, 我都覺得個質地同豬油膏都有D似.不過我都係藥房試過買過幾次豬油膏, 但次次都唔同, 一來牌子唔同, 二來個質地都有少少唔同.
有D比較白D(似圖中), 有D比較透D, 唔知有咩唔同, 但用落感覺係有少少比較油既分別.
反而你呢個白凡士林同我用開既凡士林(偏黃色)好唔同樣, 有咩分別?

大宅

BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

ada0708 發表於 18-3-7 17:46
我都有用開呢隻日本健馬油, 我都覺得個質地同豬油膏都有D似.不過我都係藥房試過買過幾次豬油膏, 但次次都唔 ...
我大肚既時候, 起過濕疹係2隻腳度, 醫生話大肚婆唔可以搽類固醇野, 所以醫院開豬油膏比我, 但我搽過, 一D用都無, 不過當時未興馬油, 我都係呢1-2年先識馬油, 搽左真係好, 明明係無藥性, 唔明點解會咁見效.

首頁

尾頁

跳至