自由講場

跳至

首頁
34567...14

尾頁

別墅

真的假不了 發表於 18-2-2 18:17
其實佢大個有自己諗法,又無傷害其他人,咪由得佢。最多講兩句爸爸媽媽唔中意/下次唔好紋啦。如果你證實佢 ...

呢個論據可能有問題

無害到人/無影響到他人唔等於我要接受可以由得佢。

學生責任係返學, 佢唔鍾意返學玩逃學, 其實都無害人影響到人丫, 想問下你都會由得佢嗎?

適當時候應該做適當的野, 返學就正正經經讀好書啦。

別墅

k_wong7 發表於 18-2-2 18:40
我明白你感受。我不嬲唔鍾意人紋身(當然人地既事,我無權理,只係心內唔鍾意),我個大仔升中前,我已經 ...

你好醒
識得升中前同仔講定呢d 野

其實仲要講d 乜嘢? 真係邊度講得咁多唧?

珍珠宮

iamabcd 發表於 18-2-2 15:58
對住佢我真心好沮喪

亞媽,我同你講係印水紙,你咁都唔信我,我仲沮喪……

紋身又唔係吸毒,有咁大件事咩?

男爵府

回覆樓主

就好似我細個偷偷地釘左五六隻耳環上耳仔。之後大左耳骨發唒炎,生肉牙,大到成粒豆,做手術,打steroid ,就知衰。tattoo 呢d,大過後悔就laser not the end of the world. 唔做都做左,唔通逼佢割左佢....

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆樓主

未紋梗係唔建議,但如果米已成炊,鬧都無用,不如扮friend同佢傾收多啲料,了解佢咁做嘅動機,同話佢知對佢嘅影响。
請勿打招呼~

別墅

k_wong7 發表於 18-2-2 18:40
我明白你感受。我不嬲唔鍾意人紋身(當然人地既事,我無權理,只係心內唔鍾意),我個大仔升中前,我已經 ...

雖然紋身唔係殺人放火唔駛坐監

但原來社會對紋身的接受性好高
真係令我驚訝

大宅

回覆樓主:

凡事做了,不能返轉頭的,後悔都沒用的,都係大件事,要諗清楚。紋身跟一世,當然要諗清楚

子爵府

iamabcd 發表於 18-2-2 18:46
呢個論據可能有問題

無害到人/無影響到他人唔等於我要接受可以由得佢。

你管得個仔幾耐?佢唔係三歲小朋友,高中最少都15/16歳,管佢走得仲快,第日就更加難同個仔溝通。

男爵府

iamabcd 發表於 18-2-2 17:40
原來依家d 人覺得中學生去紋身係好平常的事,
學到野呀!
但我唔接受囉!

我個仔18,系加拿大,但我都吾接受纹身。
佢提過幾次,我no左佢。叫佢用印水紙玩下算la.
吾系盟塞,總之吾接受。
話接受d人可能佢個仔無紋,咪接受lor

別墅

真的假不了 發表於 18-2-2 18:54

你管得個仔幾耐?佢唔係三歲小朋友,高中最少都15/16歳, ...

哎。。。 如果我識答你我就唔駛上來搵大家啦。

都係想問下大家點, 又或者談論下啫。

我淨係想講我覺得依家d 人好難教啫。

別墅

iris23407 發表於 18-2-2 19:00
吾系盟塞,總之吾 ...

加拿大食大麻仲係合法添呀。

一講到教仔我就暈低

伯爵府

虎到金來勳章

iamabcd 發表於 18-2-2 18:49
你好醒
識得升中前同仔講定呢d 野

我同老公不嬲都係,只要唔犯法同唔危險既事,我地都唔太反對仔做。所以,都無乜特別去講d乜。只係,唔知點解,我由細到大,都唔太喜歡紋身呢樣野,而我又覺得,一家人,我有需要比佢地知我唔鍾意d乜野,有乜野避忌。因為我好鼓勵一家人有乜野要開心見誠講,屋企人係無野唔講得。收埋係心,係無人知大家想點。所以,我可以講我唔喜歡佢地做乜野,佢地亦同樣可以講返佢地既感受。

我都同意,如果佢成左年,唔同我住,係唔到我理。但如果同我住,又係學生,我真係接受唔到。可能有人會話我食古不化,但正如,人地紋身唔到我理,咁我內心唔鍾意,都影響唔到人。

樓主,唔好憂心,或者真係印水紙。但如果係假,你今次就要講佢知你感受,可能佢唔知你唔鍾意,覺得好普遍,唔知你會咁反感。我就係知依家好普遍,亦好多中學生做,所以,我先係仔升中前講清楚。

別墅

iris23407 發表於 18-2-2 19:00
吾系盟塞,總之吾 ...

你阿仔好乖啦
識得問下你
算係非常唔錯飲得杯落啦

別墅

k_wong7 發表於 18-2-2 19:02
我同老公不嬲都係,只要唔犯法同唔危險既事,我地都唔太反對仔做。所以,都無乜特別去講d乜。只係,唔知點 ...

多謝你安慰我呀,希望真係印水紙啦。

wcpcelia    發表於 18-2-3 20:08

男爵府

回覆樓主:

樓主既仔幾多歲? 同埋其實佢紋左啲咩?

伯爵府

虎到金來勳章

iamabcd 發表於 18-2-2 18:52
雖然紋身唔係殺人放火唔駛坐監

但原來社會對紋身的接受性好高

就係依家d人覺得太普遍,無所謂,我更加要比仔知,人地還人地,我唔接受就係唔接受。坦白講,唔紋身唔使死,如果因為紋身而要攪到,同我關係惡化,而佢都認為值得,咁請問仲留底個咁既仔做乜呢?

依家唔係講緊,我阻佢讀書,阻佢搵工,阻佢娶老婆喎。如果紋身重要過阿媽,其實,我都要檢討下,真係唔太適合做人阿媽,咁就算啦,無謂勉強大家,咁就佢有佢既生活啦。

我同意年青人有反叛期,但唔係大晒的,佢有感受,唔通我無?

伯爵府

回覆樓主:

我接受唔到中學生紋身囉

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

我係一個正常人,有學歷有家庭子女有事業,亦有紋身,在膊頭
現在全球x大xxx樓工作,無問題呀

咁當然,紋身係會有影響,如移民、紀律部隊、浸溫泉。呢樣不妨大家坦誠商量。路係佢自己揀最緊要唔好後悔。大個仔,迫佢無用,做媽媽俾佢靠自己judgement。你相信佢,佢至更肯同你傾呀

珍珠宮

回覆樓主

係膊頭,基本上著衫都睇唔到,你而家都睇唔到啦,紋得靚無所謂,我都想紋,不過我怕痛冇勇氣

別墅

Charlotte_mom 發表於 18-2-2 19:14
我係一個正常人,有學歷有家庭子女有事業,亦有紋身,在膊頭
現在全球x大xxx樓工作,無問題呀

斷估你唔係中學時代紋身掛

首頁
34567...14

尾頁

跳至