興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

有冇爸爸喜歡整車 DIY? 一齊分享交流下啦

我自己喜歡左搞右搞換偈油、風隔、火咀、迫力皮...咩都自己玩

早排幫部車洗天風(蝴蝶掩), 三年車未洗前好dirty, 圍哂黑邊

吉開佢, 噴野係咁洗, 洗埋入面

乾淨左好多, 但仲有好多積, 不過天氣好凍, 下次有時間再洗..

洗完之後, 反應好左, 爽哂

遲D玩換迫力碟, 訂緊返黎..cccc

男爵府

回覆 HaRo2 的帖子

我都鍾意自己落手落腳,可惜香港地搵位泊車已經難,停車場果度想開喉洗車都唔比;想搞吓部車可以唔駛諗...

水晶宮

精神可嘉
我車頭蓋, 都冇開過幾多次...

大宅

回覆 renapapa 的帖子

幸好我停車場自由度大, 夜晚搞唔影響到人唔會理你

大宅

想請教你點自己換偈油, 即用咩裝? 之後點處理舊偈油?

大宅

回覆 小飛越 的帖子

用返個偈油鋁罐裝之後送去比相熟車房處理

你地如果唔熟車房
送去有維修既油站, 應該比錢會回收

大宅

HaRo2 發表於 18-2-8 21:05
回覆 小飛越 的帖子

用返個偈油鋁罐裝之後送去比相熟車房處理
多謝回覆!
我目前都係搞下隔音條, DIY鍍晶, 自己裝cam, 以後自己試下保養!

大宅

回覆樓主:

尋晚同個FD幫佢部雀士仔換型型大燈, 要拆bumper捐車低拆縲絲, 大戰左兩個鐘, FD第一次DIY, 話好好玩, 上左癮

大宅

小飛越 發表於 18-2-9 15:12
多謝回覆!
我目前都係搞下隔音條, DIY鍍晶, 自己裝cam, 以後自己試下保養!

我部車已經全部拆散, 頂,底,5門,引擎蓋防火場, 6面全部貼制震+静音膠雙層防音隔音, 再加静音條封邊, 超靜

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

我只試過換機油,風格

大宅

HaRo2 發表於 18-2-9 20:01
我部車已經全部拆散, 頂,底,5門,引擎蓋防火場, 6面全部貼制震+静音膠雙層防音隔音, 再加静音條封邊, 超靜 ...
師兄好勁!!!
我部車要等過晒原廠保養先敢試下拆!

大宅

想問吓我見有啲車車頭蓋入面係好乾淨,請問係點樣清潔?

大宅

HaRo2 發表於 18-2-2 18:44

我自己喜歡左搞右搞換偈油、風隔、火咀、迫力皮...咩都自己玩
勁呀,你訂幾多MM碟呀?

大宅

回覆 hayashili2010 的帖子

去TB 搵呢支 "保赐利 引擎 清洗剂"
有D商店係連刷同毛巾一套買, 只係2x~3x人仔, 唔貴
網頁有試範圖睇, 跟住佢做就可以啦
唯一要注意唔好對住入面個摩打噴, 其他所有地方都可以
我訂過一套返黎試過, 效果唔錯, 滿意
講起好耐都未抺過engine, 年廿八去洗下先

大宅

我冇改大, 跟返原裝 size 訂
因唔想改鉗, 換左 ENDLESS SSS 皮唔夠1年, 又改會好肉痛
但就算換左靚皮都唔係咁好收, 可能隻碟都夠期, 始終都用左4年
所以訂左 DIXCEL PD 加工坑洞碟, 已經到左啦

大宅

HaRo2 發表於 18-2-13 15:26
我冇改大, 跟返原裝 size 訂
因唔想改鉗, 換左 ENDLESS SSS 皮唔夠1年, 又改會好肉痛
但就算換左靚皮都唔係 ...
勁 !!!

大宅

INC2001 發表於 18-2-14 17:14
勁 !!!

唔勁, 半桶水咋
尋晚第一次作戰
拆左個鉗, 拆唔到隻碟!?
因有粒螺絲生銹, 好難開
要買支WD40擇日重賽...

大宅

日本有好多分享, 將廚房用既鋼絲刷頭套落尾喉度
據講可以加強散熱, 增加扭力, 同重點可以慳油!!
我有裝, 扭力有冇強左我唔清楚, 因我車馬力唔大
但的確係慳油左, 我有紀錄過由 10.8km/L 升到 11.5km/L, 大約慳到 $0.1/L

可以係超市買一包兩個放哂落去
單侯用一至兩個, 孖喉各一, 四喉就買多包啦
最好係貼住尾鼓會有更好效果
雖然本身都箍得好緊, 但為安全, 可以的話用鐵線索緊

通常只係$10~$12/包, 拉開刷頭再套入條喉, DIY唔洗2分鐘就搞點
又經濟又唔難, 所以係日本好多人都願意去玩去試, 7x%都話有效, 包括我
你地都可以去試下, 有冇效又可以分享下啦

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

HaRo2 發表於 18-2-2 18:44

用什麼油料去洗?去邊度買到?請教.

大宅

回覆 20150618bb 的帖子

我用緊 soft99 G'zox (下面相中左邊個隻) 呢隻洗油路, 順便洗埋蝴蝶掩(天風)

係汽車精品零件會搵到, 大約百幾蚊1支, 可以洗1~2次
佢就建議每8000km~10000km洗一次
由蝴蝶掩個位插入去噴入engine洗, 我就順便洗埋天風, 好好用

係網上搵支野幅相, 發現有人影左D有趣野可以分享下
俄文網站, google 翻譯, 大致係話, 發文者公司用開 G'zox
不過斷左供應, 要急搵另一牌子代替, 就搵右邊個支袋鼠牌一齊測試

未洗前, 排好影下相, 睇下個活塞幾多積炭

直接噴洗, 發文者話袋鼠牌出泡唔夠G'zox豐富

再浸30分鐘, 睇下效果如何, 留意返外圍, 發文者佢話兩支都抺過, 一抺即甩

浸完一睇, 兩支效果都好好, 甚至袋鼠牌更好!? 定係左邊本身積炭更多就唔確定
所以唔一定跟我用 G'zox , 有袋鼠牌 或其他都可以試下架

港版 G'zox 中文貼紙寫等10分鐘, 我諗唔夠啦, 下次都係等30分鐘好D

首頁

尾頁

跳至