自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

今年想自己試下做,但因上年又硬又成唔敢再黎,請問可教一下我秘方嗎?謝謝

上年我300克粉,2隻雞蛋,糖小小,水和豬油。但炸出黎幾淋身,外皮似炸餃子(全程中火)

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

你係個皮料落糖?我冇喎,皮只係麵粉,油,蛋同水,餡料就糖,椰絲,花生碎同白芝麻,中火炸,之後放網架攤凍,入盒存放,軟咗我會用焗爐焗番脆,記得入盒存放。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

大宅

rose-mag 發表於 18-2-3 08:39
你係個皮料落糖?我冇喎,皮只係麵粉,油,蛋同水,餡料就糖,椰絲,花生碎同白芝麻,中火炸,之後放網架攤 ...

皮加蛋呀,youtubed片教,我就係睇得片多,好亂,想食一咬就脆,面層酥酥果種

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Happymami8 發表於 18-2-3 08:45
皮加蛋呀,youtubed片教,我就係睇得片多,好亂,想食一咬就脆,面層酥酥果種
...

皮加蛋冇問題喎,我好細個學整,皮就係麵粉油蛋同水,豬油脆d. 牛油就香d

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

大宅

rose-mag 發表於 18-2-3 08:50
皮加蛋冇問題喎,我好細個學整,皮就係麵粉油蛋同水,豬油脆d. 牛油就香d
...

我睇錯咗以為誤會加蛋

大宅

回覆樓主

Up

首頁

尾頁

跳至