嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

別墅

BB 就黎8個月, 請問我用1湯匙米煲成1碗粥, 唔稀唔結,米既份量足夠嗎?
另外菜同肉我打成蓉,1碗粥分別落2湯匙菜蓉1湯匙肉蓉,足夠嗎?
我試過肉蓉有D肉粒,BB都唔太咬,直吞同食食下就唔食,點樣練到佢會咬呢?

別墅

謝利畢菲 發表於 18-2-3 13:17
BB 就黎8個月, 請問我用1湯匙米煲成1碗粥, 唔稀唔結,米既份量足夠嗎?
另外菜同肉我打成蓉,1碗粥分別落2湯匙 ...

請問有冇人可以解答到我?謝謝
回覆 謝利畢菲 的帖子

Hello 謝利畢菲,8個月BB大約食到1碗250-300ml粥,1湯匙肉類、2湯匙菜蔬類,一般8個月大後食物唔需要完全攪爛,食物質感可以比較杰身,媽媽可以多D用誇張口型示範俾BB睇點樣咀嚼/吞嚥動作,俾BB食唔同質感食物,例如:ABC粉、星星粉、剪細米通粉,俾BB練習咀嚼,BB試過食粉/麵嗎?

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

別墅

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 18-2-7 18:08
回覆 謝利畢菲 的帖子

Hello 謝利畢菲,8個月BB大約食到1碗250-300ml粥,1湯匙肉類、2湯匙菜蔬類,一般8 ...

請問1碗粥應該落幾多米嫁?我落1湯匙係咪好少呢,但煲出黎都唔稀嫁啵

大宅

回覆樓主

我「不」半杯米煲一日,一日食2餐
都係「不」米個的透明杯.....

謝利畢菲 發表於 18-2-7 21:56
請問1碗粥應該落幾多米嫁?我落1湯匙係咪好少呢,但煲出黎都唔稀嫁啵

媽媽可以參考以下比例,稀粥1/2 杯 (240ml)白米:5杯水,稠粥1/2杯白米: 3 1/2杯水,根據BB咀嚼和消化能力調較粥仔嘅稀杰度,開剪細/麵都OK 8個月BB可以開始食第2餐固體,試左未?

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,

別墅

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 18-2-8 09:42
媽媽可以參考以下比例,稀粥1/2 杯 (240ml)白米:5杯水,稠粥1/2杯白米: 3 1/2杯水,根據BB咀嚼和消化能力 ...

量米既杯就係平時細細個畢米個啲,咁量水既杯係大人飲水個啲杯?
未開始第2餐固呀,因為佢下午個餐有日突然1見到碗粥就喊,之後日日都係咁,之前都冇迫佢食,本身佢都係厭奶,唔鐘意食野個啲bb黎,已經係咁1路食1路讚佢同哄佢,佢都唔高興,喊下食下,唔知點算
謝利畢菲 發表於 18-2-8 12:35
量米既杯就係平時細細個畢米個啲,咁量水既杯係大人飲水個啲杯?
未開始第2餐固呀,因為佢下午個餐有日突然 ...

媽媽可以參考量杯上份量指示,240ml 等如一杯份量 。BB大左會容易被四周事物吸引,如果未有餓意、進食環境/食物不能引起佢興趣,都會食得唔專心,2餐相隔4個鐘或以上,控制進食時間30分鐘左右不再進食,試多D顏色鮮艷同味道突出新鮮食材,製作西式濃湯都OK,例如:
蕃茄、南瓜、甘筍、栗米、菠菜、青豆、蘑菇,煮粉麵,都可以刺激BB食慾。另外,放佢係遊戲地墊上探索四周,增加熱量消耗,避免佢玩到投入時馬上要吃粥,同家人一齊進食,都可感染BB喜歡食固體架。媽媽有冇試過呀?

首頁

尾頁

跳至