少年成長

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我女升小一,寫多好多字,但發覺教好多次,佢寫個口字都由右至左一筆過,例如有啲字(妝,奇,現...)好多好多佢可以好似照境咁成個字左右倒轉,但佢本身又識分左右,大大下會好定我應該點教呢?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

問健康院好d.

我兩個仔6歲至開始學寫字, 初初都會倒轉, 之後就冇問題.

別墅

回覆樓主

會不會有讀寫障礙?建議做下評估!

男爵府

如果係左右調轉, 係讀寫障礙的其中一個徵兆, 我睇左資料, 要6歲先可以做評估, 我個仔都係, 寫b, d, h, 3, 7, 都調轉, 寫10次有4次都會

男爵府

啱留意返已小一, 不如去做評估

大宅

虎到金來勳章

bosch 發表於 18-2-6 08:48
問健康院好d.

我兩個仔6歲至開始學寫字, 初初都會倒轉, 之後就冇問題.

似有讀寫障礙
建議做下評估!x2
早D做有好處,exam 有多D時間做or功課少DD,好小事,10個小朋友就有1,2個

大宅

虎到金來勳章

catping 發表於 18-2-3 17:46
我女升小一,寫多好多字,但發覺教好多次,佢寫個口字都由右至左一筆過,例如有啲字(妝,奇,現...)好多好 ...

未入小一可以揾健康院評估,入咗小一會經老師observation ,再安排會煩同慢D

大宅

回覆樓主:

我仔仔K3六歲,懷疑有專注力不足同讀寫問題,已經係健康院轉介,等做評估,但可能要排到2019年初先有得見專業人士。
黎緊九月會上小一,
宜家除左係屋企同佢識多d中文字,串下英文,
想知里段時間仲有咩可以幫到佢預備?
同埋仲有邊d機構可以介入(評估/做治療)?
謝謝各位
徬徨的家長上

首頁

尾頁

跳至