烹飪搵食

跳至
[麵包糕點] 咖啡合桃muffins

首頁

尾頁

公爵府

用左麥粉 仲落左燕麥 奇亞籽

風扇    發表於 18-3-13 23:29
Cheuk2012    發表於 18-2-3 22:32

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

回覆樓主

健康

大宅

mondymondy 發表於 18-2-3 21:52

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

禁止訪問

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

美味又健康

複式洋房

mondymondy 發表於 18-2-3 21:52

男爵府

公爵府

+4熱血勳章

子爵府

回覆樓主

請問奇亞子就咁放落去焗?駛唔駛先特別處理?

公爵府

劉大媽 發表於 18-2-26 19:46
請問奇亞子就咁放落去焗?駛唔駛先特別處理?

唔使特別處理 就咁加落去就得架喇

子爵府

mondymondy 發表於 18-2-28 12:28
唔使特別處理 就咁加落去就得架喇

大宅

回覆 mondymondy 的帖子

可以分享食譜嗎?

象牙宮

2021可愛聖誕B勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主:

大宅

回覆樓主

可以分享食譜嗎(emoji)?

公爵府

wong_karen0221 發表於 18-3-8 16:50
回覆 mondymondy 的帖子

可以分享食譜嗎?

乾材料:麥粉95g,原片大燕麥30g,黃糖50g,小蘇打粉1/4tsp、泡打粉1/2tsp,鹽1/8tsp,即溶咖啡粉10g,奇亞籽1tbsp,合桃適量

濕材料:蛋1隻,油45g,低脂鮮奶85g,即容咖啡粉1tsp (將咖啡粉溶在微暖鲜奶中,待涼備用)

製作過程
1️⃣預熱焗爐至210度c,預備焗盤
2️⃣將亁濕材料各自混合
3️⃣將濕材料伴入乾材料內,輕手攪拌至無粉粒便可
4️⃣將馬芬麵糊伴入紙杯或馬芬焗盤中約8-9分滿
5️⃣放進已經預熱至210度c的爐焗中焗7分鐘,然後稠至180度c焗約12-13分鐘(竹簽插入中心沒有沾上麵糊即可)
6️⃣出爐後,讓馬芬多留在馬芬焗盤內5分鐘後才取出
7️⃣移到冷卻架待涼

食譜參考自 三腳貓隨心烘

公爵府

Angus9527 發表於 18-3-14 00:14
可以分享食譜嗎(emoji)?

乾材料:麥粉95g,原片大燕麥30g,黃糖50g,小蘇打粉1/4tsp、泡打粉1/2tsp,鹽1/8tsp,即溶咖啡粉10g,奇亞籽1tbsp,合桃適量

濕材料:蛋1隻,油45g,低脂鮮奶85g,即容咖啡粉1tsp (將咖啡粉溶在微暖鲜奶中,待涼備用)

製作過程
1️⃣預熱焗爐至210度c,預備焗盤
2️⃣將亁濕材料各自混合
3️⃣將濕材料伴入乾材料內,輕手攪拌至無粉粒便可
4️⃣將馬芬麵糊伴入紙杯或馬芬焗盤中約8-9分滿
5️⃣放進已經預熱至210度c的爐焗中焗7分鐘,然後稠至180度c焗約12-13分鐘(竹簽插入中心沒有沾上麵糊即可)
6️⃣出爐後,讓馬芬多留在馬芬焗盤內5分鐘後才取出
7️⃣移到冷卻架待涼

食譜參考自 三腳貓隨心烘

大宅

mondymondy 發表於 18-3-14 00:35
乾材料:麥粉95g,原片大燕麥30g,黃糖50g,小蘇打粉1/4tsp、泡打粉1/2tsp,鹽1/8tsp,即溶咖啡粉10g,奇 ...

謝謝

首頁

尾頁

跳至