1-3歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

同佢出席親群體活動都周圍走教佢又吾肯跟住做(emoji)太過活躍,成日要捉住佢。
系屋企明知我叫佢名但又專登吾認我,要講餵餅餅佢食先肯埋黎。
之前都肯叫爸爸媽媽,依加直情吾講。
成日好似牙痕甘時不時咬玩具(有比牙膠佢,咬咬下扔落地)。
仲有吾知點解佢成日中意玩車轆(emoji)(emoji)
☝(emoji)眼見出面差不多年紀既bb都好似吾系甘。。
我尼個新手媽咪成日都有好多疑問同擔心,經常都有挫敗感,系咪我邊方面教得吾好定點,希望有經驗既dad同mama 可以指點下我(emoji)(emoji)‍♂️(emoji)(emoji)‍♂️

複式洋房

回覆樓主

我仔同你仔一模一樣!而家做乜都要同我唱反調。就黎俾佢激死!

珍珠宮

回覆樓主

情況大致相同,可能呢個階段佢地都係咁,覺得好玩

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

呢個階段大部分都係會咁架,真係頭痛

大宅

畀面勳章

回覆樓主

我唔係嚇你 佢有少少自閉特徵 佢眼神接觸好嗎?

複式洋房

chan.hoiyan 發表於 18-2-6 22:27
我唔係嚇你 佢有少少自閉特徵 佢眼神接觸好嗎?

有眼神接觸,我本身都有懷疑,但之前健康院姑娘話佢吾似有,

複式洋房

我要做媽媽 發表於 18-2-5 22:13
呢個階段大部分都係會咁架,真係頭痛

好多媽咪同我講話男仔系甘(emoji)真系頭痛

大宅

畀面勳章

Yokosuka 發表於 18-2-7 00:51
有眼神接觸,我本身都有懷疑,但之前健康院姑娘話佢吾似有,

咁都唔擔心,因為我囝都有你囝以上特徵同唔望人,但我開頭唔識,兩歲幾先帶佢去評估,錯過左少少黃金治療期!

複式洋房

chan.hoiyan 發表於 18-2-7 11:33
咁都唔擔心,因為我囝都有你囝以上特徵同唔望人,但我開頭唔識,兩歲幾先帶佢去評估,錯過左少少黃金治療 ...

個姑娘話正常要兩歲先做得評估唔係咩?

大宅

畀面勳章

Yokosuka 發表於 18-2-7 11:35
個姑娘話正常要兩歲先做得評估唔係咩?

識人歲半已經評左 因為早發現 去私家評
我果時都係一舊舊 覺得係佢性格特別啲姐 結果兩歲幾評左自閉傾向

複式洋房

chan.hoiyan 發表於 18-2-7 18:04
我果時都係一舊舊 覺得係佢性格特別啲姐 結果兩歲幾評左自閉傾向:z ...

甘發然後點治療?

大宅

畀面勳章

Yokosuka 發表於 18-2-7 19:29
甘發然後點治療?

暫時針灸加幼師訓練 因為言語治療要排半年 仲未排到
但我地知道但咩事 睇多左資料 掌握左少少同佢玩嘅技巧 都見到佢有進步!

大宅

chan.hoiyan 發表於 18-2-7 18:04
我果時都係一舊舊 覺得係佢性格特別啲姐 結果兩歲幾評左自閉傾向:z ...

我仔都係15個月大,都有類似徵狀,請問邊到可以做評估啊

大宅

畀面勳章

nanabee0728 發表於 18-2-18 17:19
我仔都係15個月大,都有類似徵狀,請問邊到可以做評估啊

可以先去健康院講佢情況 早啲排政府評估 我同時間去左協康排評估($5800 果隻)
但我唔知15個月佢地評唔評得 定要大個啲歲半左右先得

但你bb 有啲咩自閉特徵?

伯爵府

chan.hoiyan 發表於 18-2-19 10:39
可以先去健康院講佢情況 早啲排政府評估 我同時間去左協康排評估($5800 果隻)
但我唔知15個月佢地評唔 ...

我歲半時打過去協康問,佢地話太早評估未必準,我諗除非好嚴重嘅就有用,佢地叫我兩歲做會好啲。

別墅

Yokosuka 發表於 18-2-4 01:40
同佢出席親群體活動都周圍走教佢又吾肯跟住做(emoji)太過活躍,成日要捉住佢。
系屋企明知我叫佢名但又專登 ...

我仔都差吾多17個月。。同你小朋友差吾多。。成日周圍走。無時停。。但一叫佢會望我。。我對住佢真係吾識得點教。。但好彩佢好聽老公說話。。甘樣我先放心啲。。。

複式洋房

回覆樓主

依加上pg 定左啲拉
但我前日都有帶佢做綜合評估
治療師同我講佢發展遲咗幾個月,如果兩歲仲係咁好大機會有自閉症
(eg:唔係好識模仿人,比指令佢唔係好聽,言語同認知差少少)

別墅

Yokosuka 發表於 18-2-4 01:40
系屋企明知我叫佢名但又專登 ...

尼個階段鐘意車轆好正常,出牙咬玩具都好正常,唔使擔心,我仔宜家2歲,都有尼個階段

大宅

回覆樓主:

呢個階段好正常喎,特別係男仔,我仔都好鍾意睇車輪,但佢又會同你笑同你玩,係會坐唔定,見到野立即想要

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至