烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

大廚勳章

Flowerlam 發表於 18-2-13 22:53
咁請問debuyer有冇賣不銹鋼質地嘅鑊?我驚買錯不銹鋼!
debuyer 不單止有 不銹鋼 (INOX/STAINLESS STEEL) , 還有 鋁質 嘅易潔鑊 㖭㗎~
智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
人生 gridlock ... mix & match ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~
暗物質= entropy@>光速度@<-273℃

大宅

回覆 leegbd 的帖子

5114-35
對自己的心誠實!

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章

khman 發表於 18-2-13 23:02
debuyer 不單止有 不銹鋼 (INOX/STAINLESS STEEL) , 還有 鋁質 嘅易潔鑊 㖭㗎~
Thanks好彩無買錯!

男爵府

琴日收到貨啦!
請問你地會點開鑊?
因為見到網上有好多唔同方法!

珍珠宮

回覆樓主

同問..
我先後買過兩隻 debuyer 鑊..
都係用幾次就生鐫..
同埋我用電磁爐..
點用都淨係局部一個地方黑....
我見人地用明火係可以成隻鑊黑得好均勻..

珍珠宮

大廚勳章

teresayan07 發表於 18-2-23 14:34
同問..
我先後買過兩隻 debuyer 鑊..
都係用幾次就生鐫..
最好 post 幅相嚟畀大家研究吓
智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~

珍珠宮

khman 發表於 18-2-23 16:26
最好 post 幅相嚟畀大家研究吓

已經年幾前了.... 個鑊都掉埋...

珍珠宮

大廚勳章

teresayan07 發表於 18-2-23 16:32

你試吓煲一 pan 水, 當 水溫 將近 升到 100℃ 時 , 留意 pan 表面嘅氣泡 分佈 得夠唔夠平均 , 抑或 只係集中 在 pan 中心 一個很細的範圍 ....

如果 氣泡 只係集中 在 pan 中心 一個很細的範圍 , 那麼 就可能係 電磁爐 的 發熱線圈 (在外圍 的發熱線圈) 出現問題 .

還有 .... 電磁爐 左邊 和 右邊 兩個爐頭 都要試吓 , 睇吓 兩個爐頭 嘅表現 會否 不一樣

ご馳走様

子爵府

2024年龍年勳章 熱血金章

teresayan07 發表於 18-2-23 16:32

咁嘥

子爵府

想買個擦清潔隻鑊,
有冇好介紹?
買咗3M思高有柄擦麻麻地!

男爵府

Flowerlam 發表於 18-2-4 23:03
想買 de buyer鑊,知唔知邊度買平D?

Amazon

男爵府

holemone 發表於 18-3-4 06:51
Amazon
Thanks買了!
請問你用乜工具清潔隻鑊?
例如海綿、百潔布、鋼絲擦......?

子爵府

2018父親節勳章 2018母親節勳章

回覆 Flowerlam 的帖子

EURO79,17 = HKD 759.67, 還未計運費。聯品特價賣HKD 599。

侯爵府

Flowerlam 發表於 18-2-12 20:46
以上2隻鑊 合共 HK$1,249.52 算唔算平呢?

唔算平,我買下面個隻特價買,400 唔洗

侯爵府

Flowerlam 發表於 18-2-22 13:37
琴日收到貨啦!
請問你地會點開鑊?
因為見到網上有好多唔同方法!

煲熱水煲一陣,跟住洗走d 立,落油渣全隻鑊,大d 油都唔怕,大火燒佢,燒到咁上下轉中火,呢個時候佢開始黑,繼續燒,抹走dd 油,燒到黑哂ok, 重攤凍再做多次,ok. 記住用完,洗完之後要小火烘干佢,唔係一定生銹。

侯爵府

Flowerlam 發表於 18-3-4 07:04
Thanks買了!
請問你用乜工具清潔隻鑊?
例如海綿、百潔布、鋼絲擦......?

鋼c 擦

男爵府

skybiebie 發表於 18-3-6 03:56
唔算平,我買下面個隻特價買,400 唔洗
邊度買咁平?

男爵府

Ste824 發表於 18-3-6 02:19
回覆 Flowerlam 的帖子

EURO79,17 = HKD 759.67, 還未計運費。聯品特價賣HKD 599。
EUR35+EUR44.17=EUR79.17 (係2隻鑊價錢)
EUR46.03 (係2隻鑊運費)

EUR79.17+EUR46.03=EUR125.20=HKD1,249.52

請問聯品特價賣HKD 599係2隻定1隻價錢?

子爵府

2018父親節勳章 2018母親節勳章

Flowerlam 發表於 18-3-6 18:06
EUR35+EUR44.17=EUR79.17 (係2隻鑊價錢)
EUR46.03 (係2隻鑊運費)

妳可以試下網上嘅currency convrrter, 咁咪知妳咁買係平定貴囉。

男爵府

Ste824 發表於 18-3-6 19:54
妳可以試下網上嘅currency convrrter, 咁咪知妳咁買係平定貴囉。
我係想知邊度買平D喎?乜網上嘅currency convrrter可以知道咩?

首頁

尾頁

跳至