跳至

首頁

尾頁

大宅

我想問,係咪好難入?
剛了解才知happyschool

大宅

小哈EE 發表於 18-2-5 02:14
我想問,係咪好難入?

好難講難吾難,應該易過考九龍個d直私,哈哈!主要考英普聽講能力,要多閱讀中英文書!
佢真係happy school黎架,少功課,測考正常,多活動!阿仔超鍾意,日日上堂都好開心,老師funny,活動教學,放學勁多時間玩!

複式洋房

小哈EE 發表於 18-2-5 02:14
我想問,係咪好難入?

年年都千幾個小朋友選百三個小朋友,1/10機會!
小朋友要英文好,要小朋友讀一小篇英文,中文要認字!second in 要in 家長!我係三年前in,今年個女讀小二!
相比其他傳統小學,功課少,每日三四樣,但學D野其實又唔淺(我大女讀另一間傳統小學,所以比較到),每科兩個老師一齊教,好多活動教學!

大宅

shanshanleong 發表於 18-2-10 16:31
小朋友要英文好,要小朋友讀一小篇英文,中文要認字!seco ...

家長都要in

大宅

小哈EE 發表於 18-2-10 23:29
家長都要in

家長個part其實吾難,係隨機抽條問題,內容都係關於你點去應付平時小朋友會發生既問題,我覺得係想了解下家長既教養,之後都係問下小朋友點解適合學校,你點解會選,小朋友有咩優點想學校知道咁

複式洋房

tcm1018 發表於 18-2-5 09:21
好難講難吾難,應該易過考九龍個d直私,哈哈!主要考英普聽講能力,要多閱讀中英文書!
佢真係happy schoo ...

請問小朋友由幼稚園升小學時函接有冇問題?係咪小一一開始上堂就用英文或普通話上課?
如小朋友用開廣東話上課會否函接唔到?
Thanks !

大宅

shanshanleong 發表於 18-2-10 16:31
小朋友要英文好,要小朋友讀一小篇英文,中文要認字!seco ...

請問interview 時會要求小朋友講普通話嗎?

大宅

suetmuisandy 發表於 18-3-5 19:55
請問小朋友由幼稚園升小學時函接有冇問題?係咪小一一開始上堂就用英文或普通話上課?
如小朋友用開廣東話 ...

係一開學就全英同普通話上堂,吾俾講廣東話架,小朋友之間傾計都係英普!老師會提佢地!但其實佢地適應好快,見個個都講英文,就會識自動講,佢地就算吾叻,都會用到簡單英文溝通,日日返學咁多個鐘,英文進步得好快,所以吾駛擔心適應問題!我仔由細到大,9成半用廣東話講野,幼稚園又係普通學卷幼稚園,升上小一都無問題,返學會變左另一個人,自動轉台,哈哈

大宅

Catabella 發表於 18-3-5 20:37
請問interview 時會要求小朋友講普通話嗎?

會,英普都會考!因呢間係全英普小學,中文用普通話教!

男爵府

tcm1018 發表於 18-3-6 11:07
係一開學就全英同普通話上堂,吾俾講廣東話架,小朋友之間傾計都係英普!老師會提佢地!但其實佢地適應好 ...

請問你當初有冇帶小朋友係外面學英普?

大宅

yukyee2528 發表於 18-3-6 19:30
請問你當初有冇帶小朋友係外面學英普?

有學普通話,因為個時學見近,係隔離座,上門學!學定拼音打底!

男爵府

tcm1018 發表於 18-3-6 23:54
有學普通話,因為個時學見近,係隔離座,上門學!學定拼音打底!

Thx

複式洋房

tcm1018 發表於 18-3-6 11:08
會,英普都會考!因呢間係全英普小學,中文用普通話教!

我個女話可以唔用普通話,用廣東話答中文問題。我個女用廣東話最後都收左,所以我諗兩樣都得!
Confirm 圓玄收左,先去揾人教普通話(emoji),因為我完全唔識教!

大宅

回覆 tcm1018 的帖子

please check pm, tks

大宅

回覆樓主:

想問圓玄升中又如何?想了解多少少,THX

複式洋房

momonicnic1107 發表於 18-3-21 15:30
想問圓玄升中又如何?想了解多少少,THX

圓玄website 有得睇架, 上年16/17,90% 派英文中學
http://59.188.242.85/home/download_attachment.php?target_e=FioTF1wKvi7HiYVwwjWd60_ls_gOGlcUJkWGqmyMRTZWxW92RyEWt2wXPOvIcJsyrw9tgUV55TDEt5jMr28CFnejBf557AzDvYm8Ip21bwhbMHSKa2sX76gfoGyWVghQrps0U6saBBn8wIE_lECit205dXYUgV1KC509QZq6emA

首頁

尾頁

跳至