家事百科

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請問各位有無好介紹,新居就入伙,單位要用高壓式熱水爐,裝係廚房,不過熱水會連去沖涼房共有用熱水沖涼,請問其實用電熱水爐好定煤氣爐好

大宅

Nayun 發表於 18-2-5 11:10
請問各位有無好介紹,新居就入伙,單位要用高壓式熱水爐,裝係廚房,不過熱水會連去沖涼房共有用熱水沖涼, ...

我都想知

子爵府

當然係煤氣爐好,普通單相電熱水爐加熱能力有限,呢個月咁低溫度,最少要安裝38L的大小才足夠使用。

大宅

熱泵 (空氣能) 熱水器,高效能4.2倍,家庭機馬力由一匹至三匹,最細100升,普通天氣下每日運作祇是1個鍾頭左右便足夠一家人沐浴。

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

熱泵係咪天價?

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

可以就儘量用番煤氣既爐, 我屋企上星期年廿七成11點沖沖下涼冇熱水出, 顯示左error code, 熄爐半個鐘又可以用番. 為安全計,馬上(晚上11點幾)打比煤氣, 可以約第二日下午來檢查.

結果係測過熱電路老化, 不過成二十年既爐已經冇parts, 可以博下用多少少時間, 但唔知可以捱多幾耐, 建議都係買新爐. 於是我立即(年廿八下午差不多5點)打去CS 落單, 都可以趕得切年三十上午上來裝爐.

如果唔係用煤氣爐, 齋等維修已經可能要等過年之後, 呢幾日雖然已經回暖但冇熱水都係唔好受......

侯爵府

Nayun 發表於 18-2-5 11:10
請問各位有無好介紹,新居就入伙,單位要用高壓式熱水爐,裝係廚房,不過熱水會連去沖涼房共有用熱水沖涼, ...

你自己要考慮下面因素:

1. 現有裝爐位置是否已可以俾你裝電熱水爐或煤氣爐?例如電熱水爐要有獨立電掣位,直駁總掣箱水氣掣。煤氣爐則牆身要有煙囱位,煤氣供應喉不用走太遠明喉。 另外要留意爐具呎吋大小。

2. 計計煤氣同電爐的日後能源開支的分別,小數怕長計,不過如果你用量不大可以不理。

3. 以往曾經發生不少涉及電爐的意外,不過通常係涉及安裝問題,使用不當和保養失修等原因。相反,涉及煤氣熱水爐的意外則較少。

4. 屋企會否已經有大量耗電電器?留意一下高峰期同一時間的耗電量。

5. 如果你選擇用煤氣爐,強烈建議你幫襯煤氣公司。價錢係會貴一點,但你買的係包括日後服務。

首頁

尾頁

跳至