醫護健康

跳至

首頁

尾頁

大宅

個人分享,不喜勿插!

最近新工人姐姐到步,又忙於搬屋,以往幫小孩塗精油的習慣停了幾個月;最近流感高峰,我家小孩中了腸病毒,留院數晚。

自問家裡也有用DETTOL等等清潔。。。為什麼小孩和我俩公婆連環的病倒呢???

馬上用回精油,室內diffuse,稀釋塗上身體。。。數天之後,果然感覺比較精神!

好多人覺得精油相對貴價,其實稀釋用起來,比用滴露、漂白水等只是貴小許,但精油天然,效益更高!

爸爸媽媽們可以留言指教,交換心得!

Full time working mom....

珊瑚宮

回覆樓主:

3歲以下小兒不宜用精油, 因為有危險性的。
就算大一點小朋友亦要小心, 精油是濃縮, 用錯分量亦有傷害性。
自己小心選擇, 人地話好, 未必是正確的。

大宅

回覆樓主

稀釋。這點是很重要的。
其實我由小孩一歲大已開始用。稀釋是很重要的,舊姐姐明白之後也用得到位。全家一直冇乜點病過。但近月停用及搬新屋,就賴野。
漂白水都要1:99。但當然,我想我家姐姐不會精確地去量度。尤其佢好新!

珊瑚宮

回覆樓主:

連專業有牌芳療師都唔建議3歲以下小兒亂用用精油。
家長只不過係用家, 會比起專門去讀書, 考牌的芳療師, 更有專門知識嗎?
大家搞清楚, 千萬唔好醫生上身, 亦唔好亂信所謂用家心得。
唔用, 係無損失的。
用錯, 是有危險的。

大宅

cbeyond 發表於 18-2-5 12:12
連專業有牌芳療師都唔建議3歲以下小兒亂用用精油。
家長只不過係用家, 會比起專門去讀書, 考牌的芳療師, 更 ...

見到你舊年的帖。
我也明白不是每人對精油認同,正如我一開場的不喜勿插一句。
我是有讀過相關Therapedic course。也不是在sell (如是,已開名了)

珊瑚宮

回覆樓主:

我無插喎, 只係講出事實。
有讀過課程, 更應知小朋友慎用, 正式課程這點一定提及。
讀過課程, 唔代表有芳療師牌, 唔係讀過吓課程, 就代表有專業資格。

男爵府

nicymama 發表於 18-2-5 11:35
個人分享,不喜勿插!

最近新工人姐姐到步,又忙於搬屋,以往幫小孩塗精油的習慣停了幾個月;最近流感高峰 ...

人人有唔同睇法,做你認為為家人最好的方法便是了。這是你的家,BK嘅留言,我只作參考。

大宅

回覆樓主:

間中小病身體會有抗體,唔使太驚。

首頁

尾頁

跳至