在職全職

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

如有仔/女放假怎辦? 照留在家裹? (指12-16歲兒童) 親戚朋友住得遠的話

男爵府

回覆樓主

找同學一起活動

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

donald63 發表於 18-2-5 13:16
如有仔/女放假怎辦? 照留在家裹? (指12-16歲兒童) 親戚朋友住得遠的話
其實呢個年纪好多都會自己留响屋企,當然又有啲人會話咩犯法、疏忽照顧.... ,很多人以為叫孩子出街就冇事,但事實上若孩子在街上遊玩發生意外家長一樣有機會被控疏忽照顧,所以孩子有否能力照顧自己家長應該最清楚,所以最终點做自己決定啦! (不喜勿插)

子爵府

回覆樓主:

12~16歲,青春期高危一族,梗係係屋企睇實佢啦!一陣叫個男同學返屋企溫書咪死?

侯爵府

回覆 馬爾太 的帖子

鬼唔知阿媽係女人咩? 宜家講緊父母要返工果班呀

子爵府

donald63 發表於 18-2-20 18:50
回覆 馬爾太 的帖子

鬼唔知阿媽係女人咩? 宜家講緊父母要返工果班呀

鬼唔知攪埋會出事咩!咪話請假睇住佢囉!又要唔捨得啲假,又要驚!

侯爵府

回覆 馬爾太 的帖子

我一D都唔驚, 我唔係話一曰半日, 係講緊學校放大假, 我代人問, 你唔知就唔好9唔搭8啦

侯爵府

回覆 馬爾太 的帖子

人地好多雙職父母唔係話請假就請假嫁, 你估學妳牙, 唔洗做

子爵府

回覆樓主:

邊個話我唔洗做架?年資高儲儲埋埋啲假用架!

侯爵府

回覆 馬爾太 的帖子

咪好囉, 仔大女大唔使憂, 人地果D放假都係為仔女,所以無乜假淨

子爵府

donald63 發表於 18-2-20 21:23
回覆 馬爾太 的帖子

咪好囉, 仔大女大唔使憂, 人地果D放假都係為仔女,所以無乜假淨

12歲原來好大架啦?

子爵府

donald63 發表於 18-2-20 21:23
回覆 馬爾太 的帖子

乜你覺得我啲假唔係為仔女架?

侯爵府

回覆 馬爾太 的帖子

係妳自己講到大把假, 人地唔捨得D假, 妳有無諗到人地唔係話放就放,唔係個個好似妳大把假嫁, 而且新年, 復活節, 聖誕節下下都放拾幾日, 唔通次次都放拾幾日大假, 咁筍嘅工係人都仆倒去做啦

侯爵府

回覆 馬爾太 的帖子

咪係囉, 所以咪POST上來問囉, 係妳話係屋企睇實佢, 唔使做牙? 妳大把假唔憂可以隨時放假睇到實, 唔係個個同妳一樣麻

子爵府

donald63 發表於 18-2-20 22:21
回覆 馬爾太 的帖子

係妳自己講到大把假, 人地唔捨得D假, 妳有無諗到人地唔係話放就放,唔係個個好似妳大把 ...

一份最刻薄嘅工,做滿9年已14日大假。

子爵府

donald63 發表於 18-2-20 22:26
回覆 馬爾太 的帖子

咪係囉, 所以咪POST上來問囉, 係妳話係屋企睇實佢, 唔使做牙? 妳大把假唔憂可以隨時 ...

乜係屋企睇實佢=唔洗做架?

侯爵府

回覆 馬爾太 的帖子

如學校放親假都請假的話就1年14日都唔夠放啦, 知否?

侯爵府

回覆 馬爾太 的帖子

咁起碼妳隋時有大假可以請來及實D細佬喎超正

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

可以的話, 會放半日假, 或者都係一早帶佢去長輩家, 幫手睇下佢/照顧三餐

子爵府

donald63 發表於 18-2-20 23:49
回覆 馬爾太 的帖子

咁起碼妳隋時有大假可以請來及實D細佬喎超正

對住校曆表請假好難咩?隨時請假???

小朋友病咗你點都要請啦!齊齊 SL都要啦,係咪?

首頁

尾頁

跳至