烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

1,請問有冇人買咗又後悔的?2, 湯煲和鑊是否都仍要用手洗,擺不落機內呢?(坐枱式)

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

wwcuy 發表於 18-2-5 23:05
1,請問有冇人買咗又後悔的?2, 湯煲和鑊是否都仍要用手洗,擺不落機內呢?(坐枱式)
...

2. 我用大機, 多數手洗d 鑊, 因為唔想個鐵架刮花隻鑊. 我間中就焗野, d 焗盤有燶左既芝士蜜糖都要用手刷, 機洗唔乾淨.

冇後悔, 因為部機真係救我一命, 佢見證我由一家3口到而家5口. 而家跟d jm 少洗鑊, 不過我嫌洗唔甩lon 漬.

別墅

wwcuy 發表於 18-2-5 23:05
...

只後悔買遲咗同冇位買細咗,慳番好多時間,可以陪小朋友
放得入既都會放,煲同平底鑊用甩柄,唔會買太大隻,務求放到入機洗

子爵府

hiuc 發表於 18-2-6 02:20
放得入既都會放,煲同平底鑊用甩柄,唔會買太大隻 ...

me too.

珍珠宮

大廚勳章

甩柄 呢個設計 , 真係越用越覺得佢有價值啊 ~
我用 t~fal 嗰款 , 都用咗十幾年 , 用到 琺瑯質外層 都脫落 , 但 易潔塗層 仍然 ok 冇乜大礙.
如果 我再買 , 一定要搵到 d "不銹鋼身" 嘅甩柄款 至去買
智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
人生 gridlock ... mix & match ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~
暗物質= entropy@>光速度@<-273℃

大宅

多謝各位意見。 聽人講大部好似部洗衣機咁大,廚房冇位放唔到兩個洗衣機咁大的物件, 只能放部坐枱式,所以都唔知買唔買好。

大宅

回覆樓主

我覺得洗前又要沖冼又要砌好,煲同鑊又要自己洗,另外是否又要定時再洗部機,真係咁方便

大宅

早買早享受,有位一定要買大機,我有工人都覺得應該買,慳水慳時間又唔怕打爛碗碟,工人就可以做其他家務

大宅

回覆 wwcuy 的帖子

強烈推薦洗碗碟機放廚房,洗衣機入洗手間。度下位,買大機可以入埋煲具。大機買有快洗、半機洗功能,節能環保

翡翠宮

EDMOND888 發表於 18-2-6 20:46
我覺得洗前又要沖冼又要砌好,煲同鑊又要自己洗,另外是否又要定時再洗部機,真係咁方便
...

熟咗擺位好快手,機大啲會易擺啲,機細要考啲心思。水就一定慳好多。

珍珠宮

好媽媽勳章

wwcuy 發表於 18-2-6 19:10
多謝各位意見。 聽人講大部好似部洗衣機咁大,廚房冇位放唔到兩個洗衣機咁大的物件, 只能放部坐枱式,所以 ...

我都係用坐枱式西門子,我覺得已經夠用,一機洗9隻碗+兩三隻大碟、兩三隻小碟、兩個煎pan,4-5個豉油碟,4-5隻杯,同一大堆匙、叉、筷子、刀、鑊鏟等等廚具,一個煲或者一個大深煎pan
用耐左,熟悉擺位可以擺好多野,唯一洗唔到係大湯煲,煲蓋我都掉落去洗碗木碟機洗,只需手洗大湯煲就ok,每晚只需最多5分鐘砌碗碟,然後就由佢洗,慳番好多時間⋯真係只會後悔太遲買,早買早享受,全屋最重要既電器已經係佢⋯無佢我人生即刻會灰曬

珍珠宮

好媽媽勳章

...

我部坐枱式洗到煲同鑊,淨係洗唔到大湯煲要手洗,砌碗碟砌熟左5分鐘內一定砌好曬收工,沖水我都係求其沖一沖就入機,好方便

珍珠宮

好媽媽勳章

...

我剛好用左一年,都係最近先空機高溫洗一次,洗都係禁粒制自己洗,唔使我動手洗呀,所以唔會唔方便

大宅

susi1024169 發表於 18-3-7 18:05
我剛好用左一年,都係最近先空機高溫洗一次,洗都係禁粒制自己洗,唔使我動手洗呀,所以唔會唔方便
...

㩒粒制咁简单,咁要唔要洗隔器

珍珠宮

好媽媽勳章

EDMOND888 發表於 18-3-8 19:09
㩒粒制咁简单,咁要唔要洗隔器

忘記左呢樣添都係沖沖水就洗好

珍珠宮

好媽媽勳章

susi1024169 發表於 18-3-8 21:48
忘記左呢樣添都係沖沖水就洗好

個隔其實只有少少污糟/殘餘物,間中開黎沖沖水就搞掂

子爵府

回覆樓主:

買咗細部的,無後悔超好用

煲嗰啲手洗

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

That's true...

珍珠宮

...

通常未用過既會有你呢個疑問....
當你用過就會返唔到轉頭...
我就算有工人姐姐我都特登買部比姐姐用..

珍珠宮

susi1024169 發表於 18-3-7 18:05
...

咁我又勤力 d.. 我每3-4日就會用一粒 gel tab 空機洗一次... 每個月用洗機粉洗機..
洗衣機我都一樣係咁做..

首頁

尾頁

跳至