心聲留言

跳至

首頁

尾頁

男爵府

有無人有同樣情況,唔食藥又唔覆診,可以點做,醫院已經講唔可以迫佢入院,社工又無計

琥珀宮

ching-cat 發表於 18-2-6 14:14
有無人有同樣情況,唔食藥又唔覆診,可以點做,醫院已經講唔可以迫佢入院,社工又無計
...

根本冇野可以做,但精神病人唔覺自己有事,反而覺得其他人有事

大宅

...

佢點解唔食藥唔覆診

男爵府

精神病有好多類 , 但不知是什麼程度?
若果嚴重性當然服藥及定期覆診,否則輕微可以自我舒緩 ,
反正藥物都喺鎮定作用,兼有副作用。

若果佢覺得放棄藥物及覆診喺開心既話 ,就比佢開心 !
支持停藥物唔代表放棄佢 , 嘗試用其他方法........

例如 : 宗教信仰...義工.....心靈精神有寄託 , 減少胡思亂想。
做義工幫到人 , 能幹既一面被社會肯定 , 心情開朗。
發掘佢既長處 , 比佢發揮強行,精神滿足。

避免惡化 , 唯有用以上自然療法 (因人而定)。

(觀點與角度 , 不喜勿插)

大宅

cedarcone 發表於 18-2-10 03:08
反正藥物都 ...

千奇吾好停藥?除非有醫生跟進,吾肯食药可以打針,再吾係想辦法送佢入院住吓會有幫助!

男爵府

回覆樓主

有,真的冇嘢可以做,試過一次等佢嚴重d,騷擾到鄰居,我就借意報警,強行入院,否則因為人權,冇得逼佢覆診,入院或者打針食藥。

男爵府

sumchanma 發表於 18-2-18 16:59
有,真的冇嘢可以做,試過一次等佢嚴重d,騷擾到鄰居,我就借意報警,強行入院,否則因為人權,冇得逼佢覆 ...
到最終佢自投羅網,佢自己搞到佢自己入院,其實都好,因為怕佢傷害到家人,佢自己周街行又危險,

別墅

...

有,我家姐就系,自行停藥又唔覆診,之後脾氣開始變差,成日亂咁講野,又亂咁幫人諗野,我地頭都大

男爵府

cedarcone 發表於 18-2-10 03:08
反正藥物都 ...
其實佢既情況係會影響到家人果隻,如果佢唔影響到家人當然佢可以唔食藥就由佢,因為食得多都手震,
但現今認為只有食藥先幫到佢,
如果唔係佢會狂亂行為,
佢個人就係幾十年都無朋友,又不跟社會接觸咁先慘,
如果佢會同人接觸都好d,就係無,好似毒男咁,毒男都好d會打機,但佢係家只係訓覺,亂諗野,

男爵府

Janetkuok 發表於 18-2-23 16:27
有,我家姐就系,自行停藥又唔覆診,之後脾氣開始變差,成日亂咁講野,又亂咁幫人諗野,我地頭都大:thinki ...
我明白,有精神病家人真係好困擾,佢唔食藥終有一日會愈來愈嚴重,
終於可能會搞到傷人而人院的

別墅

ching-cat 發表於 18-2-23 13:07
到最終佢自投羅網,佢自己搞到佢自己入院,其實都好,因為怕佢傷害到家人,佢自己周街行又危險,

點樣自己搞到自己?
真系心都攰對住我家姐。永遠活系自己世界。上一次居然去覆診,去到同醫生講野95搭8。情緒之後失控系到喊同叫。原先醫生想搵人縛住佢,同佢打針。但我拒絕左。之後情緒穩定少少再見醫生,醫生叫佢食藥,當時答應,番到屋企照樣無食。仲講話,見社工姑娘,覆診我都去,但藥我唔會食。唔食藥覆診做咩?
前晚佢同我媽頂左幾句。半夜三更又打電話又腥信息比我,講埋d無謂野。真系全家都比佢搞到無日開心

子爵府

回覆樓主:

好似有十八定十九區精神健康支援啲中心,搵社工傾吓睇吓有無計仔

亦聽過有人係佢病發時報警定call白車送入精神病院醫,好似洪x豐自己都寫咗本書講佢自己入院係咁

咁,其實食藥只係一部份,若幫到佢舒緩情縮,建立返社交圈子,同佢傾吓偈,都係好。但當然家屬有時自己都太累太辛苦唔一定做到

子爵府

sumchanma 發表於 18-2-18 16:59
有,真的冇嘢可以做,試過一次等佢嚴重d,騷擾到鄰居,我就借意報警,強行入院,否則因為人權,冇得逼佢覆 ...

依家好多醫護人員都唔敢做太多,因怕病人之後投诉,就算有点开始不正常,差不多覆诊,叫十字車也未必搞到送去医院,就算哄到去急症室,急证医生見佢這樣是有些不正常,佢會叫你说病者点樣不正常你才覺得病者要入院,(其實最方便是去佢門诊找主診医生,用舊症入院,否则搞很久才上到病房),最近-次急证医生只安排在急証觀察病房留-晚,等第二天精神病科医生落黎收症,但如病人不自簽入院也冇用,要情况嚴重才可用強制送院處理(要行為上有嚴重問题,要家人加負责医生再加法官签名才可以。因情况嚴重送去某幾间收症医院,可能不是有急症室那收輕症精神病人的医院)。

子爵府

fatboyL2 發表於 18-5-23 14:27
依家好多醫護人員都唔敢做太多,因怕病人之後投诉,就算有点开始不正常,差不多覆诊,叫十字車也未必搞到 ...

其實急症室医生想给病人吃镇靜药片,但病人不肯吃,医生也不敢同病者打镇静針,只是call 保安在急症室內standby,所以家人越來越難照顧,病者越出入精神病房多左,便越醒越麻煩,相識的病友也是有思想問題,因知差不多要長期吃药,會教你怎迴避吃药

洋房

唔好講甘多 直接入醫院住 真心

子爵府

chris4ty 發表於 18-5-23 19:24
唔好講甘多 直接入醫院住 真心

如病者自己不自願入院,醫院也未必肯收症。

大宅

...

佢條命掌握喺佢手,佢睇唔睇醫生食唔食藥都迫唔到,作為家人唯有多d關心佢,提醒下佢

複式洋房

回覆樓主:

精神病唔食藥,真係冇得攪。

但尤其病發時,真係有時唔知自己有病,更加分分鐘覺得醫生係害自己,覺得自己冇病唔洗食藥,要食藥係你地!……所以好麻煩。

但依啲情況,真係身同感受,甚至樓主家人情況更嚴重,唔食藥真係唔會好,自己同身邊既人都受傷害!

但最大難題係點令佢睇醫生同食藥,真係'燉'你頭痛。

複式洋房

回覆樓主:

如病發情況嚴重,又唔肯覆診食藥,而又嚴重到有傷人或傷自己既情況,係真係可以報警捉佢入院,醫生評估過佢情況嚴重,一定收上病房,捉佢食藥。

但病人真係會學醒,係醫院食咗藥,精神一好番啲,我嗰時因係咁想出院,我就老死話會乖食藥同唔想死,咁醫院又放番出黎了。

複式洋房

回覆樓主:

屋企人有精神病真係令家人好困擾好困擾,未必會每人也接納或頂得順病者……我就係病發時發生過騷擾到人和罵某兩家人害我,原本同佢地好好,佢地知我有些病,但最後佢地都頂我唔順,放棄了我,唔再理睬我,避開我了。

首頁

尾頁

跳至